2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2021. november 25.
2021. 11. 25., 09:48
Katalin napi hiedelmek, népszokások
November 25-e Katalin nap. Ismerd meg milyen hiedelmek kapcsolódnak ehhez a naphoz!

A Katalin napról általában

Alexandriai Szent Katalin, akiről a nap a nevét kapta, 310 körül halt vértanúhalált. Kora kifejezetten tájékozott, bölcs lányának tartották, aki halála után védőszentje lett többek között a filozófusoknak, a tanulóknak, az ügyvédeknek, könyvtárosoknak, a fiatal nőknek és a gyermekeket gondozó dajkáknak egyaránt.

Szent Katalin tehát nagyon fontos szentnek számított a magyarok szemében, ezért van az, hogy több hagyomány, mondás, jóslás is fűződik ehhez a naphoz.
Esik vagy fagy

Ha Katalin kopog, Karácsony locsog” –így tartja a népi időjóslás. Vagyis ha november 25-én fagy, akkor Karácsonykor esős, latyakos idő várható.

Az időjósló mondás fordítottja is igaz, vagyis ha Katalin napkor esős, enyhe idő van, akkor Karácsonykor fagyni fog, vagyis szép fehér Karácsony várható.

Napsütés

Ha Katalin fényben fürdik, a Karácsony lében úszik”Eszerint ha november 25-én napsütéses idő van, akkor Karácsonykor borult, csapadékos idő várható.

Az előző időjósló mondás mintájára ez is működött fordítva is, vagyis ha Katalinkor nem süt a nap, akkor szép, napos időt várhatunk Karácsonyra.

Dologtalanítás

Az ország különböző részeiben is szokás volt, hogy Katalin napon nem dolgoztak, nem fogták be az állatokat, nem őröltek búzát, nem sütöttek kenyeret és nem látták el a halasztható mindennapos feladatokat.

A különbség annyi volt csak, hogy az ország egyes területein a lányok, míg más területein a férfiak tartották magukat a dologtalanítási szabályhoz.

Orgonaáztatás

Katalin napkor több orgonaágat tettek egy edénye, és mindegyikre különböző férfi nevet írtak fel. A néphiedelem szerint az lesz a lány férje, akinek a nevét viselő ág kivirágzik Karácsonyra.
Forrás: Bien.hu

 

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei