2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2024. február 11.
2024. 02. 11., 10:13
Lemondott Novák Katalin
Szombat délután bejelentette lemondását Novák Katalin.

Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről.– közölte a döntését az M1-en fél 6-kor sugárzott beszédében. 


A köztársasági elnök a 24.hu szerint bejelentésében azt mondta, hozott egy olyan kegyelmi döntést, amely sokakban békétlenséget és értetlenséget váltott ki. Továbbá, hogy a kegyelmezési jogkört tartja mind közül talán a legérzékenyebbnek. Állítása szerint tavaly áprilisban abban a hiszemben döntött, hogy az elítélt – a bicskei gyermekotthon kényszerítés miatt elítélt igazgatóhelyettese – nem élt vissza a rábízott gyermekek kiszolgáltatottságával, de – mint fogalmazott ­–:

Hibáztam.

A kegyelmi ügy előzményeiről a 6300.hu összefoglalva azt írta: K. Endre helyettese volt annak az igazgatónak, aki a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút abuzált regnálása idején. A beosztott próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak. Ezek okán K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is. Novák Katalin Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet az elítéltnek, akinek akkor már csak kilenc hónap volt hátra a büntetéséből. A továbbiakban annak a véleményüknek adtak hangot: 

Azt a meggyőződést, miszerint a huszonegyedik század közéletének (politikájának) legnagyobb lehetőségét a nők erőteljes megjelenése fémjelzi majd, az Orbáni irányítás alatt Novák és Varga munkássága nem erősíti kimondottan. Nemcsak kormány oldalon, hanem ellenzéki oldalon is tudunk friss példát arra, hogy női vezető politikus meggondolatlan kijelentése miatt kellemetlen helyzetbe került, és pártjából való kilépésre kényszerült. Nemrégiben Nyirati Klárát, Baja polgármesterét érte kínos meglepetés, amikor Kalocsán, a DK közösségi térben szervezett “Nők a politikában” sorozatban dr. Magóné Tóth Gyöngyi vendége volt. Szereplése után nemsokkal országos sajtónyilvánosságot kapott az a felvétel, amely bevallása szerint tudta nélkül nyert nyilvánosságot, és a Momentumból való kilépésre kényszerítette.Miután Novák Katalin köztársasági elnök bejelentette lemondását, Varga Judit Facebook-posztot tett közzé, melyben azt írta:

A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését. Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom. Varga közölte: visszavonul a közélettől, lemond az országgyűlési képviselői mandátumáról és a Fidesz EP-listájának vezetéséről is.

Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam. Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében.– írta.

267
   MAI GYORS
2024. 02. 28., 09:22
Elismerésben részesült dr. Gulyás Zsolt r. dandártábornok
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK