2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2020. november 14.
2020. 11. 14., 18:06
Másfél hónap alatt nagyságrendet lép a járvány megyénkben – Hoz-e enyhülést a szigorítás?
Egyelőre meredeken, ráadásul exponenciális pályán emelkedik az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma az országban, és megyénkben is. Bács-Kiskun megye sajnos ezzel fölzárkózott az országos élmezőnyhöz. A prímet megyénkben minden bizonnyal Kecskemét viszi, de tudjuk, hogy a már bármelyik településen begyűjthetnénk a fertőzést. A hét elején elrendelt szigorítások és korlátozó intézkedések hatásának a latencia – talán – 5-10 napos időszaka után kell láthatóvá válnia, onnantól pedig napról-napra javuló mutatókat kellene eredményeznie – legalábbis ezt reméljük. Lemérjük.

Szeptember 28-án annak kapcsán, hogy megyénk minden ezredik lakójánál kimutatták más koronavírus-fertőzést, azt írtuk, hogy 513 személy tesztje lett addig pozitív.
A kormányzati koronavírus-figyelő oldalon közölt térkép tanúsága szerint

5.328 FERTŐZÖTTEL A MAI NAPON MÁR MEG IS HALADTA AZ AKKORINAK A TÍZSZERESÉT AZ IGAZOLT FERTŐZÖTTEK SZÁMA.

E szerint mostanáig 46-47 napra volt szükség, hogy a megye átfertőzöttsége egy nagyságrendet ugorjon.

A második hullám erejére szeptember közepén azzal figyelmeztettük olvasóinkat, hogy a tavaszi hullám vége óta – tehát három hónap alatt – megtízszereződött az ismertté vált esetszám. Addig 254 esetben igazolták a fertőzöttséget.
Legutóbb november másodikán már írtunk fertőzöttszám-megtízszereződésről, így van összehasonlítási alapunk. Akkor 48 nap kellett az ismertté vált esetek számának megtízszereződéséhez.

Az időpontok közelsége miatt túlságosan messzemenő következtetéseket levonni nem lehet, a különbség ráadásul a statisztikai hibahatáron táncol, de úgy tűnik, ebben az elmúlt kéthétben is inkább kicsit gyorsult a járvány terjedése, minthogy lassult volna.
E közben újra arra figyelmeztettek országos fórumokon, hogy

TÖBB NAGYVÁROS SZENNYVIZÉBŐL A VÍRUS ANYAGMARADVÁNYAINAK KONCENTRÁCIÓNÖVEKEDÉSÉT FIGYELIK MEG, ÍGY OTT AZ ESETSZÁMOK TOVÁBBI EXPONENCIÁLIS NÖVEKEDÉSÉRE KELL SZÁMÍTANI.

A tapasztalatok szerint a betegek számának növekedése néhány nappal követi a szennyvízben kimutatott vírusmaradványok koncentrációnövekedését.

A FELSOROLT TELEPÜLÉSEK KÖZT ÚJRA SZEREPELT KECSKEMÉT IS.

Részletesebb bontásban nem ismerjük sajnos az adatokat, de

VALÓSZÍNŰ, HOGY A MEGYEI, DRASZTIKUS ESETSZÁM-NÖVEKEDÉS ELSŐSORBAN A MEGYESZÉKHELYEN REALIZÁLÓDIK.
ENNEK ELLENÉRE INDOKOLT AZ ÓVATOSSÁG A TÖBBI VÁROSBAN, SŐT, A LEGKISEBB TELEPÜLÉSEKEN IS,

hiszen 5.328-as esetszámával Bács-Kiskun megye a tavaszi „legvírusmentesebb megyék egyike” kategóriából mostanára fölzárkózott a főváros (33.256), illetve Pest (17.993), Győr-Moson-Sopron (10.236), Borsod-Abaúj-Zemplén (7.250), Hajdú-Bihar (6.454), Szabolcs-Szatmár-Bereg (6.428), és Csongrád-Csanád (5.700) megyék után a nyolcadik helyre.

A következő tízszereződést a kerek 9.000. igazolt Bács-Kiskun megyei fertőzött megtalálásakor tudjuk megfigyelni, ugyanis érdekességképp arról írtunk október 14-én, hogy akkor se több, se kevesebb, kereken 900 fertőzöttet találtak addig megyénkben.
Sajnos a mostani esetszám-növekedés mellett a kilencezer sincs túl messze.

A 46-48 napos intervallum e hó 29-30-án, illetve jövő hó elsején jár le. Ha a 9.000-et hamarabb elérjük, az rosszat jelent. Ha abban a három napban, az változatlan lendületű exponenciális növekedést jelezne, ami szintén nem jó. Nekünk megalkuvás nélkül végső soron csakis az volna a jó, ha a tízszereződés ideje – sőt a kétszereződésé is – végtelenre növekedne.
Ehhez azonban először a hozzá szükséges időtartam növekedésére volna szükség.

A néhány napja bevezetett, szigorúbb maszkviselési szabályok és kijárási korlátozások hatásának körülbelül tíz nap múlva már egyértelműen érezhetőnek kellene lennie, tehát a vizsgált, hó végi időszakra már szignifikáns javulásban reménykedünk.

Az eredménnyel jelentkezünk!

658

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK