2017. 10. 19. csütörtök
Nándor
: 308 Ft   : 261 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2017. augusztus 12.
2017. 08. 12., 12:15
Több portálon is találkozhattunk már a mi híres tavunkkal, a Szelidi-tóval. Nézzük, mit írtak róla:

Gyönyörű környék, ahol biztosan nem fog nyomasztani a tömeg.

 


 

Ha Magyarország legnagyobb tavairól van szó, csak keveseknek jut eszébe a listában ötödik Szelidi-tó, holott a Kiskunság talán legkedveltebb vize nemcsak homokos partokkal, de jókora méretekkel is rendelkezik.

A Dunapataj mellett elterülő tó mintegy négy-öt kilométer hosszú, ám általában csak 150-200 méter széles. Hosszan kanyargó formáján is látszik, hogy medrét a Duna vájta ki. A körülötte fekvő strandoknak és a páratlan természeti környezetnek köszönhetően a Szelidi-tó igazán vonzó célpont még a nyár végén is.

A Szelidi-tó strandja

A tó átlagosan alig három-négy méter mély, így a sekély víz egy melegebb napon akár 28 fokra vagy még feljebb is képes melegedni. Ezt a fürdeni vágyók nagyon szeretik, sőt, a strandolók örömére a part javát nyugalomba jutott futóhomok borítja, ami igazán kellemes talajt biztosít a pihenéshez.

 

 

A homok egy másik fontos tulajdonsága, hogy nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki közüle folyamatosan, ami jótékony hatásúvá teszi a Szelidi-tó vizét, ám a legtöbb gyógyfürdővel ellentétben még sincs a tónak szaga.

Állítólag sebgyógyításra már a középkorban is használták, míg ma az ilyen összetételű vizet leginkább reumatikus, idegrendszeri és hormonális problémák kezelése során javasolják kiegészítő terápiaként. Gyógyvízként ugyan még nem ismerték el, mégis, hatásosságáról évszázadokra visszanyúló legenda is szól, ami szerint néhány túlhajszolt ló elvásott patáján esett sebeken segített a tó vize. 

 

 

A parton fizetős és szabadstrand is található, melyek mindegyike igényes öltözőkkel, zuhanyzókkal felszerelt. A belépőjegyes részen óriáscsúszda, több sportpálya és játszótér is akad. Aki ehelyett inkább felfedezné a tavat, az kenut, kajakot, szörföt, ladikot, csónakot vagy vízibiciklit bérelve indulhat útnak.


Mi mást lehet csinálni?

A közelben, Szeliden 2000-ben került felújításra a kastélyszálló, mely egy egykori helyi földbirtokos jó állapotban fennmaradt hagyatéka. A családról Bencze-kastélyként emlegetett szépséges régi épület ma egyike a számos szálláslehetőségnek, ám ha ez nem nyeri el a tetszésedet, még mindig apartmanok, üdülőházak és kempingek sokasága között válogathatsz.

Akik bulizni szeretnének, a Szittyó téren vagy a klubok egyikében találnak maguknak esténként szórakozást. Ha ennél nyugisabb programra vágysz, akkor a kertmozit érdemes felkeresni, vagy egy hosszú sétára indulni a környéken.

 

 

A Szelidi-tó körül 360 hektáron környezetvédelmi területet jelölt ki a Kiskunsági Nemzeti Park. A gyöngyszem szépségű vidék értékeit a Kékmoszat tanösvény bejárva ismerheted meg. Ez a 2,4 kilométeres út a tó vizét, flóráját és faunáját ismerteti 12 állomás során, melyeket gyalogosan vagy kerékpárral is végigjárhatsz. A tó egésze szintén mindkétféleképpen megkerülhető egy vadregényes túra keretein belül.

 

 

A közeli lovardában nemcsak lovaglásra és kocsihajtásra van lehetőség, de akár madárlesre is indulhatsz. A tónál az engedéllyel rendelkezők vadászhatnak, akik pedig jegyet váltanak, horgászhatnak kedvükre. A víz gazdag amurban, keszegben, törpeharcsákban és pontyokban. 

 

 

 

 

 

 

2060
   TEGNAPI GYORS
2017. 10. 18., 21:03
Kati László, dr. Angeli Gabriella és Balogh Imre lemondtak tiszteletdíjukról. Még >>>
   TEGNAPELŐTTI GYORS
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
   2017. október 16.
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Háború Művészete magazin

A napokban egy érdekes fotó látott napvilágot, melyen a Jordánia részére készült első, új Mi-26T2 típusú nehéz szállítóhelikopter látható.

SZÓLJON HOZZÁ

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. október 17-én 2 darab F-22 Raptor és egy KC-135 Stratotanker landolt a lengyelországi Powidz légibázison. A Raptorok kiszolgálásra egy 10 fős műszaki csapat is érkezett.
Negatív következményekkel jár a pilóták motivációját tekintve a bolgár parlament illetékes bizottságának azon döntése, mely szerint újra kell tárgyalni a vadászgéptendert.
A Lufthansa Csoport légitársaságai mintegy 12,7 millió utast szállítottak 2017 szeptemberében, 17,8%-kal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A rendelkezésre álló utaskilométerek száma 11%-kal haladta meg az előző évit, miközben az árbevétel 12,9%-kal nőtt.
Az Iraki Légierő pilótáinak harmadik csoportja is végzett az L-159-es elméleti átképzéssel a Prága melletti Aero Vodochody üzemben. Az átképzés most a műszaki szakemberek és az oktató pilóták felkészítésével folytatódik.