2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2018. február 20.
2018. 02. 20., 17:31
Momentumos kaland a kalocsai Tescónál – Futhattak az aláírásgyűjtő íveik után
Még alig kezdődött el az ajánló aláírások gyűjtése, máris nem várt kalandba keveredtek a Momentum ajánlásgyűjtő aktivistái a kalocsai Tesco parkolójában – írja az Index. A hipermarketben engedély nélkül gyűjtöttek aláírásokat, a biztonsági őr pedig íveiket elvette, és állítólag elszaladt velük…

Rögtön a gyűjtögetés első napján érte az atrocitás a kampányszabályokat maguk sem maradéktalanul betartó aktivistákat, akik a Momentum Bács-Kiskun megye 3. sz. választókerületében induló jelöltjük, Környei Balázs számára gyűjtöttek ajánlást.

A portál a párt keddi közleményére hivatkozva írja ma délutáni cikkében, hogy hétfőn a kalocsai Tesco biztonsági őre az áruház parkolójában pultozó aktivistáktól elvette az ajánlóíveket, és elszaladt velük, majd azokat csak kis idő elteltével szolgáltatták vissza.

Az ajánlóívek elvétele korlátozza a választás tisztességességét, és akadályozza a pártot az ajánlásgyűjtésben – egy biztonsági őrnek pedig a vagyonvédelem a munkája, nem az önbíráskodás"– idézi a párt közleményt az Index.

A Momentum szerint az áruház megsértette a tisztességes választás alapelvét és akadályozta a pártot az ajánlásgyűjtésben, ezért kifogást nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottságnál, s mivel az ívek elvétele bűncselekmény, ezért följelentést is tesznek.

Azt csak mi tesszük hozzá, hogy a jelöltek és segítőik számára ezek az ívek komoly értéket képviselnek, nemcsak a rajtuk már meglévő támogató aláírások miatt, hanem azért is, mert a jelöltállítás végén az összes átvett ívet vissza kell szolgáltatni, az üreseket is, és amennyiben azt a jelölt elmulasztja, úgy hiányzó ívenként 10.000 forint díjat kell megfizetnie.

A portál megemlíti, hogy arról jelenleg is jogvita van, hogy gyűjthet-e egy párt az áruház parkolójában, mivel az áruházak parkolója közforgalomnak átadott magánterület, így mindenféle tevékenységhez engedély kell. A portál fölidézi, hogy a tavalyi Nolimpia mozgalom aláírásgyűjtésénél is vita alakult ki erről a Momentum és a Tesco közt. Akkor az NVB, majd a Kúria is a Tesco álláspontját erősítette a tulajdonjog szabadságára hivatkozva.
E szerint a Tesco megtilthatja, hogy politikai tevékenységet folytassanak a területén. Várhatóan hasonló döntés születik, ha az NVB elé kerül az ügy, azonban a portál kiemeli, hogy az elkobzott ívek ügye más kérdés.

Azok elvételét a Tesco elismert, és a miatt elnézést is kért, de az alkalmat arra is kihasználta, hogy a vállalat nevében hangsúlyozza, hogy semmilyen politikai tevékenységhez nem ad engedélyt a területén, "semmilyen pártot sem akar látni a parkolóban".

A kérdéses íveket a helyszínre érkező ügyeletes vezető mintegy három perc múlva visszaadta az aktivistáknak, a Tesco az eset körülményeit kivizsgálja és megteszi a szükséges intézkedéseket, egyúttal minden biztonsági őr és áruházi vezető újra megkapja a szükséges tájékoztatást arról, hogy a hasonló helyzetekben hogyan kell eljárniuk – közölte a kereskedelmi lánc az „incidens” után.

1507
   MAI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
Pénteken is nyitva lesznek a kormányhivatalok és kormányablakok
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
Július 1-jén a kalocsai kórházban a járóbeteg szakrendelés szünetel
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
Júliusban Kalocsán végez ellenőrzéseket a NAV
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
   TEGNAPI GYORS
2022. 06. 29., 15:51
Két fiatal vasakkal verte félholtra áldozatát
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
Feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>
2022. 06. 29., 11:47
Hasznos tanácsok a forró napokra
Szeitz Tibor: "Nyújtott műszakban dolgozunk értetek. DE! Muszáj vigyáznotok MAGATOKRA is" – 8 tipp a hőségre! Még >>>
   TEGNAPELŐTTI GYORS
2022. 06. 28., 13:38
Elkészült a Meszesi kerékpárút felújítása
Elkészült a Meszesi kerékpárút felújítása - írja közösségi médiás oldalán Kalocsa város polgármestere. Még >>>
2022. 06. 28., 12:53
Kisgyermek záródott a gépjárműbe
A Készenléti Rendőrség két járőre mentette meg a csecsemőt Kiskunhalason. Még >>>
2022. 06. 28., 12:24
Pénteken ESSEMM Foktőn
Hétvégén a foktői sportpályán számos programlehetőség, koncert várja az érdeklődőket. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK