2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2022. november 28.
2022. 11. 28., 08:51
Nem mindegy, hogyan szaunázol: 6 szabály, amit az egészség érdekében be kell tartani
Bár testi és mentális egészségre köztudottan jótékony hatással bír a szaunázás, elsősorban a hideg idő beköszöntével sokan érezhetik úgy, hogy szívesen melegednének fel kívül-beül egy finn szaunában, esetleg egy illóolajos szeánszon.

A szaunavilágok látogatottsága ennek megfelelően ősszel és télen ugrik meg látványosan, amikor olyanok is bemerészkednek, akik még sosem voltak, vagy nincs gyakorlatuk a szaunázásban. Nekik kifejezetten hasznos lehet a most következő összeállítás, amelyben a soproni Fagus Hotel szaunamestere mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

A szaunázás szabályai

Késő ősztől egyre hidegebbek és rövidebbek a nappalok, ezért a test és a lélek egyaránt több melegre és fényre vágyik. Novembertől ezért nemcsak a termálfürdőkről esik több szó, hanem a szaunáról is, amire sokan úgy gondolnak, mintha egy jól felfűtött szoba lenne, és csak annyi a dolga a látogatóknak, hogy beüljenek. A szaunázásnak azonban megvannak a szabályai, amelyeket nem árt ismerni és betartani - hívja fel a figyelmet Krizonitsné Kaphegyi Zita, a soproni Fagus Hotel spa menedzsere, aki gyakorló szaunamesterként hasznos tudnivalókat és tanácsokat osztott meg. 

Mivel a szaunának különböző típusai vannak, amelyeket különböző hőmérsékletűre fűtenek, és levegőjének páratartalma is eltérő, először is érdemes átgondolnia a vendégeknek, hogy melyiket szeretnék kipróbálni, mennyire gyakorlott szaunalátogatók, és mire lehet szükségük magához a szaunázáshoz. Kezdő és tapasztalt szaunázóként is érdemes figyelembe venni a fokozatosság elvét.

Nem az a cél, hogy hosszú időt töltsön bárki el az emelkedett hőmérsékleten, hanem az, hogy tartsa a pihenőidő, a szaunában töltött idő és a fokozatos hűtés menetét. Az sem mindegy, milyen életkorban és egészségi állapotban veszik igénybe a feltöltődésnek ezt a formáját - emlékeztet rá a Fagus spa menedzsere. A kezdők először rövidebb ideig, 8-10 percig tartózkodjanak a kabinban. Akiknek jó a közérzete, és nem szédülnek a melegben, nyugodtan maradhatnak 15 percig is.

Ennél általánosabb, mindenkire érvényes szabály, hogy szaunázás előtt nem szabad nehéz ételeket enni és alkoholt inni, ahogy a pulzusszámot megemelő intenzív sportolás is kerülendő előtte. Nyugodt állapotban kell érkezni, előtte lezuhanyozni, hiszen fontos a higiénia, és mindenki vigyen magával vizet a hidratáláshoz, két szaunázás között pedig igyon és hűsöljön. Persze olyan praktikus dolgokról sem szabad megfeledkezni, mint például a fürdőlepedő és a szaunalepedő. Fontos, hogy száraz testtel kell belépni a szaunába.

Ezért egészséges szaunázni

A szaunázásnak pozitív élettani hatásai vannak, nem csupán a melegedésről és az izzadásról szól. Többek között élénkíti a vérkeringést, felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, és az izzadás során megszabadít a méreganyagoktól.

Összességében tehát az immunrendszer kap egy energialöketet, így javul az öngyógyító képesség, ami például a megfázás ellen is segít.Forrás: Femina

   MAI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
Ma megmutatják a medvék, mikor érkezik a tavasz
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Rég nem látott mélyponton a nyelvvizsgázók száma
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Kinevezték Baja és Kalocsa rendőrkapitányát
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
   TEGNAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
Készül Kalocsa költségvetése
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
2023-ban is keres kiképezhető kutyákat a NAV
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
   TEGNAPELŐTTI GYORS
2023. 01. 31., 09:09
A tanyagondnok talált rá a félholtra vert asszonyra Kiskőrösön
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK