2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2023. január 27.
2023. 01. 27., 10:46
Nyolcméteres űrszila száguld el ma mellettünk, ráadásul nagyon közel
Egy Dél-amerikai internetes médium tegnapi, a NASA közlésére hivatkozó cikkében bukkantunk rá az információra, amely szerint egy 53 ezer kilométeres (!) óránkénti sebességgel száguldó, kisebb fajta városi busz méretű űrszikla kis híján eltalálja Földünket. Az aszteroidát csak a múlt hét végén vették észre.

Az Elciudadano.com cikke szerint a 2023 BU névre keresztelt égitest e hét pénteken, azaz ma kerül legközelebb a Földhöz, amikor mindössze 3.400 km távolságban lesz a felszínhez. A távolság kicsinységének érzékeltetésére leírják, hogy az aszteroidák nagy része a Föld-Hold távolságnál messzebb kerüli el bolygónkat, ezzel 300 éves rekordot állít be a földközeli pályán mozgó aszteroidák közt: a csillagászok szerint a 1900 és 2200 közötti időszakban ez az aszteroida fog a Földhöz legközelebbi pályán haladni az eddig érzékelt, illetve előre jelzett összesen 35 ezer földközeli áthaladás közül.

Ennyire közel lesz:


Az objektum hozzávetőleg fele akkora, mint a Cseljabinszknál 2013-ban becsapódott meteorit volt. A hossza mintegy 8,4 méter, átmérője pedig 3 méter. Ez azt is jelenti, hogy túl kicsi ahhoz, hogy szabad szemmel látható legyen, a fényessége 11,3 magnitúdójú lesz. (A magnitúdó minél nagyobb, a fényesség annál kisebb, körülbelül 6 magnitúdóig látható szabad szemmel, és öt egységnyi növekedés a fényesség századára csökkenését jelenti). Az égitest megfigyelése csak nagy teljesítményű, erős nagyítású távcsövekkel lesz lehetséges.

A Cseljabinszknál 2013-ban becsapódott és felrobbant meteorit egy darabjának megtalálása


A 2023 BU a föld légkörének legfelső, 10 ezertől 193 ezer kilométeres magasságig terjedő, exoszférának nevezett régióján fog áthaladni, ahol a légkör már rendkívül ritka:

Ám nem olyan nagy távolság ez, hiszen a pályája belül lesz a geostacionárius műholdakénál, ám távolabb a Nemzetközi Űrállomásénál, amely mintegy 400 kilométeres magasságban kering.

Noha csillagászati értelemben rendkívül közel lesz, még a Naprendszer, vagy akár a Föld-Hold együttes, illetve a Föld bolygó méreteihez képest is, veszélyt nem jelent, ugyanis nincs rá valós esély, hogy a Földbe csapódjon. A mostani áthaladáskor elkerüli a bolygót, ám ha mégis belépne a légkörbe, valószínűleg elégne, és darabokra hullana, mire elérné a felszínt, így ott kárt nem tenne, vagy csak elenyésző mértékűt okozna.

A keringési ideje 425 nap, pályája keresztezi a Földét, és legközelebb 2036. december 6-án kerül bolygónk közelébe, ám akkor a mostaninál jóval messzebb, a Holdénál is távolabbi pályán halad majd el.

A NASA közlése szerint a 2023 BU földközeli objektumnak számít, de nem tartozik a potenciálisan veszélyes objektumok közé, mivel méretéből adódóan becsapódás esetén sem okozna jelentős károkat.

Legutóbb jelentős becsapódás 2013-ban Cseljabinszknál történt, ahol 1.600 ember szenvedett sérüléseket a becslések szerint 20 hirosimai atombomba erejének megfelelő robbanás lökéshullámától, amelyet a 19 méteres űrszikla becsapódása okozott. Hasonló méretű objektum becsapódás több mint száz éve nem történt.

A 2123 BU aszteroidát a Krím-félszigeten, Naucsnij közelében található Crimea Csillagászati Obszervatóriumban fedezte föl Gennagyij Boriszov orosz csillagász, aki korábban már azzal is hírnevet szerzett, hogy ő fedezte föl a 21/Borisov nevű első olyan üstököst, amely a csillagközi térből lépett be a Naprendszerbe.

Gennyagyíj Boriszov, a 2023 BU felfedezője.

 


Képek: forrás
F
orította: illés György Cinó

   TEGNAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
NAV: törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Mutatjuk, mikor rendezik meg a Föld óráját
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
   TEGNAPELŐTTI GYORS
2023. 03. 24., 11:24
Egy bő hónapra lezárnak több belvárosi járdaszakaszt
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
Kamionokat dézsmáltak a sofőrök segítségével
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Itt a hétvége, jön a rossz idő
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK