2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2023. szeptember 23.
2023. 09. 23., 11:16
Öntözzünk-e ősszel, és ha igen: hogyan?
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne!

Évekig próbálkoztam az őszi öntözés elhagyásával, majd a lehető legkevesebb vízpótlás technikájával, de be kellett látnom, hogy a világszerte zajló környezeti változások felülírták a régről érvényes, ma már inkább csak vágyott szabályainkat - olvasható az egy.hu felületén megjelentt cikkben. Egy olyan területen, ahol nincs évtizedek óta összeállt és kiegyensúlyozottan működő ökoszisztéma, ahol a közelmúltban sebet ejtettek a tájon, ahol fiatalabb fás állományok próbálkoznak az árnyékolással vagy friss ültetések várnak támogatásra, ott nemigen lehet boldogulni rásegítés nélkül. Hiába a bőséges júliusi csapadék, ha augusztusban a cseppeknek hűlt helyét látni. Hiába a tavasszal szépen növekedésnek indult állomány, ha növényeink a legmelegebb hetekben szenvednek a szárazságtól. Hiába a viszonylag szélsőségmentes nyári szezon, ha ősszel magukra hagyjuk a növényeket.

Az őszre úgy érdemes gondolnunk, mint egy megpróbáltatásokkal teli időszakot követő feltöltőállomásra.

Növényeink nagy nehezen túlélték a perzselő napsugarakat, átvészelték a szárazságot, és megküzdöttek megannyi kártevővel és betegséggel. Megtették, amit tenniük kellett, de megfáradtak – így érkeznek a szeptemberbe, amiben erőre kéne kapjanak a rizikós hetek, hónapok előtt. Mindezért ebben az időszakban (is) kiemelten fontos biztosítanunk, hogy elegendő vízhez jussanak – de úgy, hogy kertészként ne pazaroljuk az értékes folyadékot arra, amire nem szükséges!

Őszi locsolás: így csináld!

Az őszi locsolás egyik aranyszabálya, hogy a feltöltés és feltöltődés elve szerint dolgozzunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy igyekezzünk ritkábban, de nagyobb mennyiségben öntözni növényeinket. Ha így járunk el, a kijuttatott vízmennyiség a föld mélyebb rétegeibe is lejuthat, vagyis ellátjuk a gyökérzetet, biztosítjuk a növények kiegyensúlyozott vízháztartását.

A legtöbb figyelmet örökzöldjeink, fáink és nagyobb habitusú cserjéink kapják! Örökzöldjeink között bőven akad olyan, ami még enyhe teleken is ugyanúgy kívánja a vízpótlást, fáink és többméteres cserjéink pedig már csak méretüknél fogva is igénylik a nagyobb vízmennyiséget. Fák esetében egészen nyugodtan számolhatunk egész vödörnyi vagy adott esetben két vödörnyi vízadagokkal, hiszen ezeknek a monstrumoknak nemcsak nagyobb testet kell kiszolgálniuk, de gyökerük is sokkal mélyebbre nyúlik.

Sajnos nem mindig egyszerű belőni a helyes mértéket. Az öntözés esetében is előfordul, hogy a mindennapos gondoskodás ellenére sárguló, halványuló leveleket fedezünk fel növényeinken. Ilyenkor gyanakodhatunk arra, hogy a túl sok vízzel kimostuk, csökkentettük a talaj tápanyagtartalmát. Ebben az esetben vegyünk kicsit vissza az öntözésből, és alkalmazzunk természetes tápanyagutánpótlást, például komposztot vagy valamilyen trágyát, biológiai készítményt.
Tovább olvasom a cikket >>>

 

280
   MAI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Kalocsai adventi ablak-naptár: 1. nap
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK