2018. 01. 16. kedd
Gusztáv
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2017. november 11.
2017. 11. 11., 10:30
öt mondat, amit a férfiak sosem mondanak ki? A férfiasság klasszikus koncepciója öt alappillérre épül, ezek pedig jó néhány dologgal igencsak megnehezítik a szembenézést.

A kutatások szerint a klasszikus férfiszerep öt alappillérre épül, vagy legalábbis a többség ezekre építi. Az elmélet szerint a kompetencia, az érzelmek kifejezésének tilalma, a teljesítmény, a nőkkel szembeni fölérendeltség és a maszkulin megjelenés a férfiasság tartóoszlopai, melyekre különösen vigyázni kell. Hiszen a sérülékenység is éppen itt a legnagyobb - írja a Divány.hu.


Segíts, kérlek!

Nincs az az eltévedés, hogy egy magára valamit is adó férfi megkérdezzen egy járókelőt, hogy mégis kábé hol van. Mert ő kompetens, rátermett, megoldja. Határozott. Akkor is, ha egyébként nem sokat tud a tényekről. Dönt. Hideg, racionális érvek mentén, gyorsan, magabiztosan. Ha téved, annak pedig oka van.

A tradicionális férfiszerepben nagyon nehéz beismerni, ha az ember téved. Ha nem biztos a dolgában vagy ha az érzelmei nyilvánvalóan befolyásolják a döntéseit. Nagyon nehéz segítséget kérni és ezzel másokra szorulni. Olyanokra, akik jobban tudják. Nagyon nehéz, mert a státuszod forog kockán, meg az, hogy mennyire leszel vonzó. A határozottság és a magabiztosság a férfihormon magas szintjére utal, ezzel a férfi rátermettségének ősi, ma is élő jelzése a nők számára. A magas tesztoszteronszint biológiai szinten vonzó, így legerősebben a szexuális vágyra van hatással. A nyámnyila, szüttyögő, tutyimutyi pasi ezért az egyik legkeményebb libidógyilkos. Általában még akkor is, ha más emberi értékei miatt a nő őt választja társának egy hosszú távú párkapcsolatban. A másokra szorultság, a belső kétségek és a tájékozatlanság látszata pedig minden alkalommal a vágygyilkos omegahím státusz rémképével fenyeget.

 

 

Félek

Az igazi férfi nem beszél az érzésiről. Egyrészt azért, mert hamar megtanítják neki, hogy az érzései nem érdekelnek senkit. Másrészt pedig azért, mert ha megosztja őket, attól gyengének és kiszolgáltatottnak fog látszani. Az alfahím nem nyafog. Ha egy férfi elmondja, hogy fél, hogy aggódik, ha elpanaszolja, hogy megbántották valamivel vagy ha fájdalmában sírva fakad, azzal megszűnik férfinak látszani. Az igazi férfi ezért fájdalmában nem sír, hanem dühöng. És ha fél, akkor is. A düh ugyanis a tradicionális férfiszerep egyetlen felvállalható negatív érzése. A szomorúság, a csalódottság, a félelem, a szorongás, a fájdalom, az elkeseredés mind haraggá változik. Semmilyen sírás, semmilyen nyavalygás nincs olyan macsó, mint ordibálni, csikorgó gumikkal vezetni, vagy istenesen a földhöz vágni valamit. A valódi érzelmek pedig többnyire rejtve maradnak.

 


Lúzer vagyok

A klasszikus maszkulinitás alapfogalma a teljesítmény. Hogy kinek mekkora. A versengés és a dominanciára törekvés ugyancsak erősen összefügg a tesztoszteron szintjével, így a férfiak viselkedésében hangsúlyosabban jelenik meg. Aki verseng, az persze nyerni akar, ehhez pedig mérőszámok kellenek. Teljesítménymutatók. Státusz, pozíció, fizetés. Autó, techcuccok, drága ruhák. Nők (lásd még: trófeák). Lesznek győztesek és lesznek vesztesek. Lúzerek.

Lúzernek több szempontból sem éri meg lenni, így azután kellőképpen félelmetes vízió arra az esetre, ha a férfit valamilyen kudarc éri. Például elveszíti a munkáját. Vagy egyszerűen csak keveset keres. De ott van ez a szexben is: az igazi férfi mindig akarja a szexet, az igazi férfi kielégíti a nőjét, minél többször, annál igazibb férfi. Aki nem, az meg egy igazi szerencsétlen. Az élet megpróbáltatásai ezért végső soron folyamatosan magukban hordozzák az öncímkézés kettősségét: a sikerek a győztes dicsőségét, a kudarcok a lúzerség szégyenét.

 

Jobb vagy nálam

A lúzerség fájdalmas szégyene csak egy módon fokozható tovább: ha a férfit egy nő győzi le. A teljesítményen kívül a férfinak ugyanis hagyományosan nincs semmije. Az archaikus férfiszerep a nő és a kicsinyek védelmezése és ellátása. Hazavinni a mammutot. Ha pedig a nő amellett, hogy felneveli a gyerekeket és bogyókat gyűjtöget még levadászik és hazahúz egy mammutot is, a férfira tulajdonképpen semmi szüksége. Az erőforrások beszerzése, az egzisztencia megteremtése tehát kulcsfontosságú motívum a férfi számára. Ezért aztán nem is viselik különösebben jól, ha például a nő keres többet. Vagy ha egy nő a főnökük.

Az erőforrások birtoklása egyben hatalom is. A férfinak tehát, aki a több pénzt viszi haza, hatalma van a nő felett. Ezt nem egy nagy teljesítmény egyébként egy olyan társadalomban elérni, ahol a férfiak eleve jóval többet keresnek a nőknél. Annál nagyobb szorongással töltheti el azonban azt, akinek még ezzel a masszív hátszéllel sem sikerül.

 

Kicsi vagyok

Legyen magas, izmos, jóképű. Fel lehessen venni egy magassarkút, ha együtt megyünk valahova. Legyen jó teste, lehetőség szerint kockahasa. Legyen elbűvölő a tekintete, sármos a mosolya. Mindaz, ami a nők számára egy férfi külsejét tekintve preferenciaként megjelenik, a másik oldalon szorongásként bukkan fel. A testmagasság ugyan viszonylag állandó, a nem vagyok elég izmos típusú parákra azonban tonnaszámra adják el a fehérjeporokat és a tömegnövelőket. A legyél hatalmas típusú reklámokkal. Nem véletlen egybeesés ez sem, a nagy méretek a hatalom szimbólumai. Az óriások a mitológiákban, a szuperhősök a képregényekben, a feketék a pornóvideókban. A férfiak körében leggyakoribb testképzavar, az inverz anorexia ugyancsak arról szól, hogy az illető túl kicsinek találja a testét.

A kutatások szerint azonban a boldogabb élethez, a jobb egészséghez és a teljesebb emberi kapcsolatokhoz nagyon is érdemes alakítani a társadalomban férfiasság-koncepción. Érdemes kimondhatóvá, felvállalhatóvá, megélhetővé tenni mindazt, ami férfiasságtól-nőiességtől teljesen függetlenül emberi.

   MAI GYORS
2018. 01. 16., 14:03
Szép fehér köntösbe öltözött a város! Bár nem esett túl sok hó, közlekedni azért csak óvatosan és lassan lehetett. Az utak és a járdák egyaránt havas, jeges és csúszós egyveleggel várták a legbátrabbakat Még >>>
2018. 01. 16., 12:13
Színes csodákat varázsol úgy, hogy Ő ezeket csak a lelki szemeivel látja. Heti Napló Sváby Andrással és Lakatos Norbival. Még >>>
   TEGNAPI GYORS
2018. 01. 15., 20:08
Úgy tudjuk eredményes volt a ma záruló jelöltállítási folyamat, legalábbis abban az értelemben, hogy érkezett jelölés a címre. A beérkezett jelölések érvényességét ad hoc bizottság ellenőrzi, a cím odaítéléséről a testület minősített többséggel dönt. Még >>>
2018. 01. 15., 14:25
Hamarosan jöhet a 400 forint feletti átlagos benzinár. Három éve nem látott csúcsra drágult ugyanis az olaj a világpiacon, és várhatóan folytatódik a tendencia. Az előrejelzések szerint ez összességében több mint 10 százalékos áremelkedést okozhat Magyarországon, ráadásul heteken belül. Még >>>
2018. 01. 15., 13:59
Hallottátok a Piroska napi népi jóslatot, ami szerint Piroska napján ha fagy, negyven napig el nem hagy? Ma is érezhettük, ahogy megcsúszik az autónk, vagy ahogy működésbe lép az ABS. Csak óvatosan, ne feledjétek, hogy csak munkanapokon és munkaidőben síkosságmentesítenek! Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Háború Művészete magazin

Újabb sportdiplomáciai sikert könyvelhet el a Magyar Honvédség. Az idei Katonai Ejtőernyős Világbajnokság házigazdája augusztusban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis lesz.

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. január 16-i információk szerint, Lengyelország újabb négy (további 4 gépes opcióval) M-346 Master típusú kiképzőgépet rendelt az olasz Leonardo repülőgépgyártó vállalattól.
Az Alma-atai Katonai Körzet Taldikorgánszki helyőrségi katonai bírósága 4 év szabadságvesztésre ítélte azt a kazah pilótát, aki felelős a még 2016 decemberében elvesztett Szu-27-esért.
Folytatódnak a járatfejlesztések a Budapest Airportnál: csak az eddigi előzetes bejelentések alapján, 2018 nyarán egymilliónál is több ülőhelyet kínálnak a légitársaságok a Budapestről induló járatokon, mint a tavalyi év azonos időszakában.
A mintegy 193,8 millió dollár értékű üzlet szerint, a szaúdi forgószárnyasok egyedi konfigurációban készülnek majd.