2018. 03. 23. péntek
Emőke
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2017. november 11.
2017. 11. 11., 10:30
öt mondat, amit a férfiak sosem mondanak ki? A férfiasság klasszikus koncepciója öt alappillérre épül, ezek pedig jó néhány dologgal igencsak megnehezítik a szembenézést.

A kutatások szerint a klasszikus férfiszerep öt alappillérre épül, vagy legalábbis a többség ezekre építi. Az elmélet szerint a kompetencia, az érzelmek kifejezésének tilalma, a teljesítmény, a nőkkel szembeni fölérendeltség és a maszkulin megjelenés a férfiasság tartóoszlopai, melyekre különösen vigyázni kell. Hiszen a sérülékenység is éppen itt a legnagyobb - írja a Divány.hu.


Segíts, kérlek!

Nincs az az eltévedés, hogy egy magára valamit is adó férfi megkérdezzen egy járókelőt, hogy mégis kábé hol van. Mert ő kompetens, rátermett, megoldja. Határozott. Akkor is, ha egyébként nem sokat tud a tényekről. Dönt. Hideg, racionális érvek mentén, gyorsan, magabiztosan. Ha téved, annak pedig oka van.

A tradicionális férfiszerepben nagyon nehéz beismerni, ha az ember téved. Ha nem biztos a dolgában vagy ha az érzelmei nyilvánvalóan befolyásolják a döntéseit. Nagyon nehéz segítséget kérni és ezzel másokra szorulni. Olyanokra, akik jobban tudják. Nagyon nehéz, mert a státuszod forog kockán, meg az, hogy mennyire leszel vonzó. A határozottság és a magabiztosság a férfihormon magas szintjére utal, ezzel a férfi rátermettségének ősi, ma is élő jelzése a nők számára. A magas tesztoszteronszint biológiai szinten vonzó, így legerősebben a szexuális vágyra van hatással. A nyámnyila, szüttyögő, tutyimutyi pasi ezért az egyik legkeményebb libidógyilkos. Általában még akkor is, ha más emberi értékei miatt a nő őt választja társának egy hosszú távú párkapcsolatban. A másokra szorultság, a belső kétségek és a tájékozatlanság látszata pedig minden alkalommal a vágygyilkos omegahím státusz rémképével fenyeget.

 

 

Félek

Az igazi férfi nem beszél az érzésiről. Egyrészt azért, mert hamar megtanítják neki, hogy az érzései nem érdekelnek senkit. Másrészt pedig azért, mert ha megosztja őket, attól gyengének és kiszolgáltatottnak fog látszani. Az alfahím nem nyafog. Ha egy férfi elmondja, hogy fél, hogy aggódik, ha elpanaszolja, hogy megbántották valamivel vagy ha fájdalmában sírva fakad, azzal megszűnik férfinak látszani. Az igazi férfi ezért fájdalmában nem sír, hanem dühöng. És ha fél, akkor is. A düh ugyanis a tradicionális férfiszerep egyetlen felvállalható negatív érzése. A szomorúság, a csalódottság, a félelem, a szorongás, a fájdalom, az elkeseredés mind haraggá változik. Semmilyen sírás, semmilyen nyavalygás nincs olyan macsó, mint ordibálni, csikorgó gumikkal vezetni, vagy istenesen a földhöz vágni valamit. A valódi érzelmek pedig többnyire rejtve maradnak.

 


Lúzer vagyok

A klasszikus maszkulinitás alapfogalma a teljesítmény. Hogy kinek mekkora. A versengés és a dominanciára törekvés ugyancsak erősen összefügg a tesztoszteron szintjével, így a férfiak viselkedésében hangsúlyosabban jelenik meg. Aki verseng, az persze nyerni akar, ehhez pedig mérőszámok kellenek. Teljesítménymutatók. Státusz, pozíció, fizetés. Autó, techcuccok, drága ruhák. Nők (lásd még: trófeák). Lesznek győztesek és lesznek vesztesek. Lúzerek.

Lúzernek több szempontból sem éri meg lenni, így azután kellőképpen félelmetes vízió arra az esetre, ha a férfit valamilyen kudarc éri. Például elveszíti a munkáját. Vagy egyszerűen csak keveset keres. De ott van ez a szexben is: az igazi férfi mindig akarja a szexet, az igazi férfi kielégíti a nőjét, minél többször, annál igazibb férfi. Aki nem, az meg egy igazi szerencsétlen. Az élet megpróbáltatásai ezért végső soron folyamatosan magukban hordozzák az öncímkézés kettősségét: a sikerek a győztes dicsőségét, a kudarcok a lúzerség szégyenét.

 

Jobb vagy nálam

A lúzerség fájdalmas szégyene csak egy módon fokozható tovább: ha a férfit egy nő győzi le. A teljesítményen kívül a férfinak ugyanis hagyományosan nincs semmije. Az archaikus férfiszerep a nő és a kicsinyek védelmezése és ellátása. Hazavinni a mammutot. Ha pedig a nő amellett, hogy felneveli a gyerekeket és bogyókat gyűjtöget még levadászik és hazahúz egy mammutot is, a férfira tulajdonképpen semmi szüksége. Az erőforrások beszerzése, az egzisztencia megteremtése tehát kulcsfontosságú motívum a férfi számára. Ezért aztán nem is viselik különösebben jól, ha például a nő keres többet. Vagy ha egy nő a főnökük.

Az erőforrások birtoklása egyben hatalom is. A férfinak tehát, aki a több pénzt viszi haza, hatalma van a nő felett. Ezt nem egy nagy teljesítmény egyébként egy olyan társadalomban elérni, ahol a férfiak eleve jóval többet keresnek a nőknél. Annál nagyobb szorongással töltheti el azonban azt, akinek még ezzel a masszív hátszéllel sem sikerül.

 

Kicsi vagyok

Legyen magas, izmos, jóképű. Fel lehessen venni egy magassarkút, ha együtt megyünk valahova. Legyen jó teste, lehetőség szerint kockahasa. Legyen elbűvölő a tekintete, sármos a mosolya. Mindaz, ami a nők számára egy férfi külsejét tekintve preferenciaként megjelenik, a másik oldalon szorongásként bukkan fel. A testmagasság ugyan viszonylag állandó, a nem vagyok elég izmos típusú parákra azonban tonnaszámra adják el a fehérjeporokat és a tömegnövelőket. A legyél hatalmas típusú reklámokkal. Nem véletlen egybeesés ez sem, a nagy méretek a hatalom szimbólumai. Az óriások a mitológiákban, a szuperhősök a képregényekben, a feketék a pornóvideókban. A férfiak körében leggyakoribb testképzavar, az inverz anorexia ugyancsak arról szól, hogy az illető túl kicsinek találja a testét.

A kutatások szerint azonban a boldogabb élethez, a jobb egészséghez és a teljesebb emberi kapcsolatokhoz nagyon is érdemes alakítani a társadalomban férfiasság-koncepción. Érdemes kimondhatóvá, felvállalhatóvá, megélhetővé tenni mindazt, ami férfiasságtól-nőiességtől teljesen függetlenül emberi.

   TEGNAPI GYORS
2018. 03. 22., 17:49
Életmentő tetoválás cukorbetegeknek, ingyen. Három nap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát a magyar tetoválóművész kezdeményezése Még >>>
2018. 03. 22., 16:47
Az Óbecsei Gimnázium vendégei voltak a Szent István Gimnázium diákjai és tanárai. Még >>>
2018. 03. 22., 15:58
Áprilistól tilos a fecskék fészkeinek leverése, ezt még a ház átalakítása, szigetelése vagy festése sem indokolhatja Még >>>
2018. 03. 22., 08:32
Tudományos szenzáció kellett ahhoz, hogy megtudjuk, mi, laikusok, hogy a jég tök másmilyen is lehet, mint amilyennek ismerjük. Pedig a tudományos szempontból műveltebbek már tudhatták, hogy a világűrben van ilyen, ám most kiderült: a Földön is lehetséges! Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban felvételek jelentek meg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Type 59 harckocsijának távirányítású változatáról, melyet tesztelés közben örökítettek meg. Ez az első alkalom, hogy nyilvánosságra hoztak felvételeket erről a távolról irányított kínai tankról.

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.
2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.
Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.