2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2017. november 11.
2017. 11. 11., 10:30
öt mondat, amit a férfiak sosem mondanak ki? A férfiasság klasszikus koncepciója öt alappillérre épül, ezek pedig jó néhány dologgal igencsak megnehezítik a szembenézést.

A kutatások szerint a klasszikus férfiszerep öt alappillérre épül, vagy legalábbis a többség ezekre építi. Az elmélet szerint a kompetencia, az érzelmek kifejezésének tilalma, a teljesítmény, a nőkkel szembeni fölérendeltség és a maszkulin megjelenés a férfiasság tartóoszlopai, melyekre különösen vigyázni kell. Hiszen a sérülékenység is éppen itt a legnagyobb - írja a Divány.hu.


Segíts, kérlek!

Nincs az az eltévedés, hogy egy magára valamit is adó férfi megkérdezzen egy járókelőt, hogy mégis kábé hol van. Mert ő kompetens, rátermett, megoldja. Határozott. Akkor is, ha egyébként nem sokat tud a tényekről. Dönt. Hideg, racionális érvek mentén, gyorsan, magabiztosan. Ha téved, annak pedig oka van.

A tradicionális férfiszerepben nagyon nehéz beismerni, ha az ember téved. Ha nem biztos a dolgában vagy ha az érzelmei nyilvánvalóan befolyásolják a döntéseit. Nagyon nehéz segítséget kérni és ezzel másokra szorulni. Olyanokra, akik jobban tudják. Nagyon nehéz, mert a státuszod forog kockán, meg az, hogy mennyire leszel vonzó. A határozottság és a magabiztosság a férfihormon magas szintjére utal, ezzel a férfi rátermettségének ősi, ma is élő jelzése a nők számára. A magas tesztoszteronszint biológiai szinten vonzó, így legerősebben a szexuális vágyra van hatással. A nyámnyila, szüttyögő, tutyimutyi pasi ezért az egyik legkeményebb libidógyilkos. Általában még akkor is, ha más emberi értékei miatt a nő őt választja társának egy hosszú távú párkapcsolatban. A másokra szorultság, a belső kétségek és a tájékozatlanság látszata pedig minden alkalommal a vágygyilkos omegahím státusz rémképével fenyeget.

 

 

Félek

Az igazi férfi nem beszél az érzésiről. Egyrészt azért, mert hamar megtanítják neki, hogy az érzései nem érdekelnek senkit. Másrészt pedig azért, mert ha megosztja őket, attól gyengének és kiszolgáltatottnak fog látszani. Az alfahím nem nyafog. Ha egy férfi elmondja, hogy fél, hogy aggódik, ha elpanaszolja, hogy megbántották valamivel vagy ha fájdalmában sírva fakad, azzal megszűnik férfinak látszani. Az igazi férfi ezért fájdalmában nem sír, hanem dühöng. És ha fél, akkor is. A düh ugyanis a tradicionális férfiszerep egyetlen felvállalható negatív érzése. A szomorúság, a csalódottság, a félelem, a szorongás, a fájdalom, az elkeseredés mind haraggá változik. Semmilyen sírás, semmilyen nyavalygás nincs olyan macsó, mint ordibálni, csikorgó gumikkal vezetni, vagy istenesen a földhöz vágni valamit. A valódi érzelmek pedig többnyire rejtve maradnak.

 


Lúzer vagyok

A klasszikus maszkulinitás alapfogalma a teljesítmény. Hogy kinek mekkora. A versengés és a dominanciára törekvés ugyancsak erősen összefügg a tesztoszteron szintjével, így a férfiak viselkedésében hangsúlyosabban jelenik meg. Aki verseng, az persze nyerni akar, ehhez pedig mérőszámok kellenek. Teljesítménymutatók. Státusz, pozíció, fizetés. Autó, techcuccok, drága ruhák. Nők (lásd még: trófeák). Lesznek győztesek és lesznek vesztesek. Lúzerek.

Lúzernek több szempontból sem éri meg lenni, így azután kellőképpen félelmetes vízió arra az esetre, ha a férfit valamilyen kudarc éri. Például elveszíti a munkáját. Vagy egyszerűen csak keveset keres. De ott van ez a szexben is: az igazi férfi mindig akarja a szexet, az igazi férfi kielégíti a nőjét, minél többször, annál igazibb férfi. Aki nem, az meg egy igazi szerencsétlen. Az élet megpróbáltatásai ezért végső soron folyamatosan magukban hordozzák az öncímkézés kettősségét: a sikerek a győztes dicsőségét, a kudarcok a lúzerség szégyenét.

 

Jobb vagy nálam

A lúzerség fájdalmas szégyene csak egy módon fokozható tovább: ha a férfit egy nő győzi le. A teljesítményen kívül a férfinak ugyanis hagyományosan nincs semmije. Az archaikus férfiszerep a nő és a kicsinyek védelmezése és ellátása. Hazavinni a mammutot. Ha pedig a nő amellett, hogy felneveli a gyerekeket és bogyókat gyűjtöget még levadászik és hazahúz egy mammutot is, a férfira tulajdonképpen semmi szüksége. Az erőforrások beszerzése, az egzisztencia megteremtése tehát kulcsfontosságú motívum a férfi számára. Ezért aztán nem is viselik különösebben jól, ha például a nő keres többet. Vagy ha egy nő a főnökük.

Az erőforrások birtoklása egyben hatalom is. A férfinak tehát, aki a több pénzt viszi haza, hatalma van a nő felett. Ezt nem egy nagy teljesítmény egyébként egy olyan társadalomban elérni, ahol a férfiak eleve jóval többet keresnek a nőknél. Annál nagyobb szorongással töltheti el azonban azt, akinek még ezzel a masszív hátszéllel sem sikerül.

 

Kicsi vagyok

Legyen magas, izmos, jóképű. Fel lehessen venni egy magassarkút, ha együtt megyünk valahova. Legyen jó teste, lehetőség szerint kockahasa. Legyen elbűvölő a tekintete, sármos a mosolya. Mindaz, ami a nők számára egy férfi külsejét tekintve preferenciaként megjelenik, a másik oldalon szorongásként bukkan fel. A testmagasság ugyan viszonylag állandó, a nem vagyok elég izmos típusú parákra azonban tonnaszámra adják el a fehérjeporokat és a tömegnövelőket. A legyél hatalmas típusú reklámokkal. Nem véletlen egybeesés ez sem, a nagy méretek a hatalom szimbólumai. Az óriások a mitológiákban, a szuperhősök a képregényekben, a feketék a pornóvideókban. A férfiak körében leggyakoribb testképzavar, az inverz anorexia ugyancsak arról szól, hogy az illető túl kicsinek találja a testét.

A kutatások szerint azonban a boldogabb élethez, a jobb egészséghez és a teljesebb emberi kapcsolatokhoz nagyon is érdemes alakítani a társadalomban férfiasság-koncepción. Érdemes kimondhatóvá, felvállalhatóvá, megélhetővé tenni mindazt, ami férfiasságtól-nőiességtől teljesen függetlenül emberi.

   TEGNAPI GYORS
2017. 11. 17., 16:21
Eltűntek a „Művház” szobrai! Ismeretlenek vitték el őket tegnap. Még >>>
2017. 11. 17., 10:04
Kalocsán is van varázsa az Amerikából indul Black Fridaynek. A Hufbau-Akker műszaki szaküzlet előtt már reggel hatkor a fél 9-es nyitásra vártak a vásárlók. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.

SZÓLJON HOZZÁ

 Joco
 2017-10-24 12:36:15
 1 Elmegy ez a polgármester a .......! Hihetetlen ami aa városban történik! Majd minket vállalkozókat nem fizetnek ki azért mert a város és ...

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 kisbéta
 2017-10-29 12:55:23
 6 Nem normális, a hidat nem 5 perc alatt lehet felépíteni, nem győzi meg néhány kapavágás....., ostoba liba

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.
Az amerikai Draken International vállalat a napokban 22 darab spanyol, már hadrendből kivont Mirage F1M-et vásárolt. A most beszerzett repülőgépek tovább növelik a vállalat amúgy sem kevés példányszámú, közel 100 gépes flottáját.
Az Airbus Defence and Space (DS) a C295 szállító repülőgép speciálisan átalakított és felfegyverzett változatát mutatta be a nagyközönségnek, amelyet kifejezetten felderítő-hírszerző-előrejelző szerepkörre szánnak - erre utal az ISR (intelligence surveillance and reconnaissance) rövidítés a nevében.
Alig nyolc hónappal az építési munkák megkezdése után máris elérte a legfelső szintet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, 2B oldali utasmóló (Pier B) fejlesztése.