2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2023. szeptember 18.
2023. 09. 18., 08:55
Teljesen átírja a játékszabályokat a NAV, évekre visszamenőleg mindent felderít
Olyat lépett a NAV, amire senkire sem számított, „robotzsarukat" engedett rá a rendszerére. A virtuális revizorok a nap 24 órájában, évekre visszamenően kutatják a gazdasági események és a cégek bevallási adatai közötti konzisztenciát – árulta el a hatóság az Index megkeresésére. Az adóhivatal szerint a könyvelők felelőssége is egyértelműen megállapítható lesz, ráadásul a szabályok megszegését vagy az adóelkerülést célzó gazdasági műveleteket is megfogja a rendszer.

Egy olyan korszakban, ahol az adatot gyakran az „új aranynak” nevezik, az információ hatása a különböző szektorokra vitathatatlan. Az adózás az egyik olyan terület, amely valamelyest elkerülte az adattudomány teljes körű alkalmazását.

Azonban Magyarország Nemzeti Adó- és Vámhivatala (NAV) úttörő változást indít, amely példaként szolgálhat az adóhivatalok számára világszerte. Az információs technológia és az adattudomány fejlesztéseinek felhasználásával a NAV nem csak az adóbeszedés hatékonyságát növeli, hanem egyre kockázatosabbá teszi az adóelkerülést. Mindemellett számos előnyt is nyújt a magyar munkavállalóknak.

AZ ÁLLAMPOLGÁROK BÁRMIKOR ELLENŐRIZHETIK AZ ORVOSI ELLÁTÁSUKAT, NYUGDÍJUKAT MEGALAPOZÓ, AKTUÁLIS FOGLALKOZTATÁSI ADATOKAT

– fedte fel lapunknak a NAV, kiemelve, hogy ezzel hosszú távon nyújtanak biztonságot az adózóknak. Az adóhivatal részletesen bemutatta, mire lesz képes a rendszer:

  • A NAV rendszerszinten látja a teljes hazai gazdaságra vetítve például, ha egy számla áfatartalmát úgy helyezik levonásba, hogy arról a számla kiállítója nem jelentett, vagy azt nem támasztják alá az Online Számla, online pénztárgépek, VIES és vámigazgatás rendszereinek adatai.
  • Az is feltűnik, ha az adózó az uniós (közösségi) beszerzés áfáját nem vallja be.
  • Látható az is, ha az importőr vagy a közvetett vámjogi képviselő nem vall áfát.
  • Azonnal kiderül, ha egy cég alkalmazottak és alvállalkozó nélkül jelentős értékű számlát bocsát ki, vagy több cég közös könyvelővel, egymás közötti számlázásokkal optimalizálja az áfakötelezettséget, fiktív gazdasági eseményt valóságosként bemutatva.
  • Az adóhatóság látja egyebek mellett az olyan részgráfokat is, amelyekben áfahiányos körök vannak, például „missing trader” révén. 

Az eltérési találatoknál az üzleti partnereket adategyeztetésre kéri fel a NAV, amihez létrehoz egy könnyen kezelhető, elektronikus kapcsolattartási felületet.

HAMAR KIDERÜL, HOGY EGY FIKTÍV SZÁMLÁZÁSBAN MELYIK FÉL CÉLJA VOLT AZ ADÓELKERÜLÉS

– szögezte le az adóhivatal, hozzátéve, hogy a számlázási láncok tényleges haszonhúzóit is eredményesen azonosíthatja a hatóság, és jelezhet a jóhiszemű vállalkozásoknak, hogy ellenőrizzék a gazdasági partnereik szerepét a nyilvánosan is elérhető adatok alapján. Végeredményben a fejlesztésektől azt várják, hogy a jogkövető adózókat szolgálják és érvényt szereznek az igazságos közteherviselés elvének. Tovább olvasom >>>

1255
   MAI GYORS
2023. 09. 28., 10:12
Még egy hónap nyári idő, aztán tél
Egy hónap múlva délután öt órakor már sötét lesz. Még >>>
2023. 09. 28., 09:14
Ezért érdemes csipkebogyót fogyasztani
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
   TEGNAPI GYORS
2023. 09. 27., 16:56
Útjára indult a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Kecskeméti motelszobában fosztotta ki az alvó vendégeket az ukrán férfi
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
   TEGNAPELŐTTI GYORS
2023. 09. 26., 12:16
Megrendezett házasságtörésből rablás
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK