2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2022. szeptember 21.
2022. 09. 21., 14:44
Utazzon korlátlanul közösségi közlekedéssel az Autómentes Napon! –Kedvezményes utazás szeptember 22-én
A Mobilitási Hét keretében idén is Autómentes Napot tartanak az országban. Bármely, szeptember 22-én közlekedő MÁV-START, MÁV-HÉV, Volánbusz vagy GYSEV járatra megváltott helyközi jeggyel vagy bérlettel egész nap korlátlanul lehet utazni az országban. A kedvezmény a vonatokon 2. osztályon, a TramTrain-en, a helyközi Volánbusz- és Budapesten kívüli vonalszakaszokon közlekedő HÉV-járatokon érvényes. Egyes települések helyi közlekedésében díjmentesen vehetők igénybe a helyi Volánbusz-járatok is.

A hagyományosan szeptemberben megrendezett Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvényekkel arra ösztönzik a közlekedőket, hogy az egyéni közlekedési eszközök helyett vegyék igénybe a fenntarthatóbb, zöld közösségi közlekedést. Ehhez kapcsolódóan a Technológiai és Ipari Minisztérium kezdeményezésére a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV szeptember 22-én kedvezményes utazást biztosít mindenkinek, aki a helyközi közösségi közlekedést használja. Bármely MÁV-START, GYSEV, Volánbusz vagy HÉV-járatra aznapra megváltott helyközi jeggyel vagy érvényes bérlettel korlátlanul lehet utazni az ország helyközi járatain, beleértve a TramTrain-t is. A 100 kilométernél rövidebb távra szóló jegyekkel is 4 óra érvénytartam helyett most egész nap lehet utazni. A MÁV-HÉV esetében csak Budapesten kívüli vonalszakaszokra érvényes a kedvezmény. A Volánbusz helyközi járataira vagy időintervallumra szóló jegyek ugyancsak egész nap felhasználhatók helyközi utazásra. Mobiljegyek esetében az aznap érvényesített menetjegyek egész nap felhasználhatók utazásra, ehhez az első érvényesítést követően a termék információs nézetét kell a járművezetők számára felmutatni.

A vonattal történő utazáskor a gyorsvonati pótjegyet nem, de az IC pótjegyet, a helyjegyet, és a 2.-1. kocsiosztály-különbözetet, az autóbusszal történő utazáskor a távolsági buszos kényelmi felárat az IC vonaton vagy 1. osztályon megtett utazás teljes viszonylatára meg kell váltani, függetlenül attól, hogy a meglevő menetjegy milyen viszonylatra szól.

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára kifejtette: „A közösségi közlekedést és különösen a vasutat választva tehetünk a legtöbbet azért, hogy energiatakarékos és környezetbarát módon utazzunk. A kétségbevonhatatlan társadalmi hasznokon túl azonban minőségi szolgáltatásokkal kell meggyőzni minél több közlekedőt arról, hogy érdemes vonatra, buszra szállniuk. A minisztérium és az országos közlekedésszervező azon dolgozik, hogy összehangolt, kiszámítható menetrendekkel és egységes, vonzó tarifarendszerrel nyerje el, erősítse meg az utasok bizalmát. Az Autómentes Napon egyetlen jeggyel járható be a helyközi szolgáltatók teljes hálózata, abban bízunk, hogy a rendkívüli lehetőséggel élőket máskor, tartósan is sikerül jegy- vagy bérletvásárlásra bírnunk.”

A MÁV-START, a GYSEV és a MÁV-HÉV az Európai Mobilitási Hét teljes ideje alatt, 2022. szeptember 17-e és 22-e között díjmentes kerékpárszállítási lehetőséget biztosít utasai számára az erre alkalmas hazai járatain, beleértve a TramTrain-t is. A díjmentes kerékpárjegyek a pénztárakban, – egyéb fizetős jeggyel együtt az automatákból és az online felületeken –, illetve a vonat fedélzetén pótdíj nélkül (ha egyébként menetjeggyel vagy bérlettel rendelkezik) megválthatók. A kerékpárjegy viszonylata a menetjegy viszonylatával egyezően váltható meg. Szeptember 22-én a meglévő helyközi menetjegyhez nem kell kerékpárjegyet váltani.

További részletek a MÁV-START és a MÁV-HÉV járataival kapcsolatban itt találhatók: https://www.mavcsoport.hu/egyjeggyel

A Volánbusz információk pedig itt olvashatók: https://www.volanbusz.hu/hu/europai-mobilitasi-het

Egyes – helyi közszolgáltatást megrendelő – települések önkormányzatainak elrendelései alapján az Európai Mobilitási Héten vagy az Autómentes Napon a helyi autóbusz-közlekedés díjmentesen vehető igénybe. Ajkán és Csongrádon szeptember 16-ától szeptember 22-éig; Bonyhádon, Dunaújvárosban, Tatán és Sopronban pedig szeptember 22-én minden utas díjmentesen utazhat a Volánbusz helyi díjszabással közlekedő járatain. Szegeden szeptember 16-a és 22-e között egy érvényes forgalmi engedély két felnőtt és három gyermek (legfeljebb 18 éves korig) számára biztosítja a díjmentes utazást. A kedvezményt a forgalmi engedélyben feltüntetett tulajdonos vagy üzembentartó személyen kívüli más személy is igénybe veheti.

   MAI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Rejtekhelyen csempészett embereket, de így is lebukott az olasz férfi
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
   TEGNAPI GYORS
2022. 10. 01., 10:41
Újabb uszodák és medencék zárnak be Magyarországon
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
   TEGNAPELŐTTI GYORS
2022. 09. 30., 18:19
Visszatér némi napsütés szombaton
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Borzalmas kutyatámadás történt Tázláron
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Útzár Kecel közelében – Hídpillérnek hajtott egy autó
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>
2022. 09. 30., 08:39
Tragédia az autópályán - Három tűzoltót gázolt el egy magyar kamionos
Szolgálatteljesítés közben gázolt el három tűzoltót egy 21 éves magyar kamionsofőr Krakkó közelében. Egyikük nem élte túl balesetet. A fiatal sofőr elvesztette uralmát a jármű felett, ezt követően következett be a tragédia. Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK