2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk
   NAPI GYORS: 2023. szeptember 27.
2023. 09. 27., 16:56
Útjára indult a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata
Dr. Bábel Balázs érsek 2022. júliusában kezdeményezte egy főegyházmegyei kórházlelkészi szolgálat megalapítását, amelynek szervezési munkálatait Huszák Zsolt atya 2022. augusztus 1-jei vezető kórházlelkészi kinevezésével indított útjára.

Mint írják: Már a korábbi években is jelen voltunk a megye kórházainak életében, hiszen minden kórházban volt - a főegyházmegye által kinevezett – kórházlelkész, akik szentmisét mutattak be, szentségkiszolgáltatást végeztek, és szükség esetén lelki beszélgetéseket folytattak elsősorban a betegekkel.

Ez továbbra is működik mind a mai napig, de Főegyházmegyénk Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken.

Tulajdonképpen a kórházi lelkigondozásunk mindez idáig kimerült ebben, a jövőben viszont lelkipásztorok, kórházlelkészek, főállású, szakképzett (diplomás) lelkigondozók és önkéntesek összehangolt és szakfelügyelt együttműködése, közös szolgálata, valamint képzése, ill. továbbképzése jellemezné a Kórházlelkészi Szolgálatunk működését. Olyan intézmény kialakítását tervezzük, mely mindenkit (bármilyen vallású hívőt és nem hívőt is) meg tud szólítani (legyen szó betegről, hozzátartozóról vagy kórházi személyzetről), illetve lelki segítséget tud nyújtani személyes, illetve online kapcsolat formájában is.

A vezető kórházlelkész irányításával és összefogásával egy év alatt megtörtént az együttműködési megállapodások előkészítése és aláírása a Főegyházmegye területén lévő kórházakkal. Beteglátogatói önkéntesképzést hirdettünk. A közel 35 jelentkezőből megtörtént a 19 önkéntes beteglátogató, lelkigondozó alkalmassági vizsgálata, kiválasztása és kiképzése, mely folyamatosan folytatódik majd, továbbképzések, szakmai napok, lelkigyakorlatok, szupervíziók formájában, ahogyan az önkéntes toborzásaink és képzéseink is.

A képzés feladatait Molnár Ferenc és Fekete Gábor lelkigondozói végzettséggel, gyakorlattal rendelkező állandó diakónusok, illetve Sipos Zsolt lelkigondozó, családterapeuta látták el.

Szakképzett lelkigondozókra is sikerült rátalálnunk már az első körben, közülük lesznek, akik megbízási szerződéssel, lesznek, akik önkéntesként végzik majd szolgálatukat. Az ő feladatuk a lelkigondozáson kívül a kórházakban folyó önkéntes munka szakmai felügyelete és az önkéntesek lelki kísérése is. A lelkigondozók koordinátora Fekete Gábor diakónus, hittanár, diplomás lelkigondozó lesz, aki a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban fog lelkigondozói szolgálatot ellátni. 

A Szolgálatunk keretein belül az önkéntes beteglátogatói képzés mellett, lehetőségeinkhez mérten tudjuk támogatni azokat is, akik egyetemi szintű képesítést szeretnének szerezni, hogy így még nagyobb szakmaisággal tudjanak rendelkezésre állni – áll egyebek mellett a Kalocsai Belvárosi Plébánia közösségi médiás bejegyzésében.

465
   MAI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Kalocsai adventi ablak-naptár: 1. nap
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>

  Legfrissebbek most

  NÉPSZERŰ HÍREK