2022. 08. 16. kedd
Ábrahám
: 404 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

50 éves a Kalocsai Népi Együttes

Simon László  |  2017. 04. 08., 19:44

1967 szeptemberében megalakult a Kalocsai Népi Együttes az I. István Gimnázium, a Szövetkezeti Bizottság tánccsoportjaiból, a szakmunkásképző és a Mezőgazdasági Szakközépiskola néhány tanulójából. Elnöke Geri István, titkára Balaton István lett. A művészeti vezető: Pécsiné Ács Sarolta, segítője pedig Tóth Ferenc. Az énekkart Cserey József, a zenekart pedig Fusch Ferenc vezette. Az együttes két alapítópárja Arrasz János és felesége Kapitány Magdolna illetve Tóth József és házastársa Szabó Ágnes a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár, Kalocsai Kincsesláda című sorozatának XIX. előadásában, életpályájukról tartott élménybeszámolót a Művelődési Ház kamaratermében.

Tóth Józsefné és élete párja kezdték el az egész életüket átfogó népi táncról, és utazásaikról, élményeikről szóló, kivetítőn fényképekkel illusztrált beszámolót. Néhány fontos és meghatározó állomás, olyan, mint Csillebért vagy az első út a vasfüggönyön túlra egész életükre szóló élmény marad. Körbe járták a tánc révén a fél világot, számtalan díjat és oklevelet kaptak. Ahogy Tóth Józsefné összefoglalta:

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Simon László / KALOhírek


Mi nagyon-nagyon sokat kaptunk a néptánctól az elmúlt évek során. Úgy gondoljuk, hogy olyan élményekkel, kapcsolatokkal lettünk gazdagabbak, amit csak a néptánctól kaphattunk, és ezt nem pótolhatja semmi más. Arraszné Kapitány Magdolna és Arrasz János megismerkedésük óta, 1966-tól táncolnak a Kalocsai Népi Együttesben. Ugyanúgy, mint Tóték végigutazták Európát és a világ jó néhány országát, sok esetben a két pár együtt élte át az életüket meghatározó élményeket. A fényképek a megtelt kamaraterem többségében idézett fel fiatalságukról nem feledhető eseményeket. Szakmai elismerésben sem volt hiányuk, hiszen a két pár összesen három Pécsiné Ács Sarolta díjjal és két Fülöp Ferenc díjjal büszkélkedhet. Arraszék ezt üzenik az olvasóknak:

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Simon László / KALOhírek


Köszönjük elődeinknek, hogy megőrizték, és tovább örökítették táncainkat, hagyományainkat. Ebből tudtunk mi is meríteni tudást, kitartást és kultúránkhoz kellő alázatot. Ezt kívánjuk átadni utódainknak is. Szeressék a kalocsai táncokat, őrizzék hagyományainkat! A műsor végén az előadók – mi mással, mint – tánccal köszöntek el közönségüktől.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés