2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Két csoport egy színpadon- Kiváló műsorok a Bokréta és a Piros Rózsa együttesektől

2020. 01. 28., 09:20

Szombat délután csordultig telt a Kalocsai Színház nézőtere, sőt, „állóhely” sem maradt a teremben, annyian voltak kíváncsiak a „Két csoport egy színpadon” címmel előzetesen meghirdetett folklórprogramra, amelyet a Bokréta Népművészeti Egyesület és a Piros Rózsa Táncegyüttes néptáncosai mutattak be. Az esemény iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a házigazdák máris az „újrázást” tervezik, és még az sem kizárt, hogy a tervezés alatt lévő Folklórfesztiválon teremtenek ennek alkalmat.

A másfél órás műsor vázát a Muharay Népművészeti Szövetség szakmai bizottságai előtt két egyaránt kiválóra minősült produkció adta. A „bokrétások” részéről a lánykérés szokásait feldolgozó „Kéretés”, míg a Piros Rózsa táncosai az „Ahogy vót úgy vót” visszaemlékezés tárult fel a nagyérdemű előtt, utóbbi hitelességét csertői asszonyok közreműködése mélyítette, akiknek fotós emlékeit kivetítve a nagyközönség együtt lapozhatta a színpadon lévőkkel.

Veresegyházán, illetve Kaposvárott voltak a csoportok minősülni, így a helyiek ilyen formában még nem láthatták ezeket a koreográfiákat, amelyek iránt élénk volt az érdeklődés, és a tényleges bemutató napjára már el is fogytak a jegyek, aminek nagyon örültünk. Ez persze felveti annak a problémáját is, hogy sokan nem fértek már be a színházterembe, akik például vidékről jelezték már felénk, hogy örömmel vennék, ha megismételnénk a szombati előadásokat. Nagy örömünkre szolgált, hogy egy öttagú zenekar húzta a talpalávalót Pogrányi Miklós és barátainak jóvoltából.– meséli boldogan a két színpadra lépett csapat művészeti vezetését férjével, Illés Zoltánnal karöltve végző Illésné Koszta Krisztina koreográfus-néptáncpedagógus.


Forrás: Facebook/ Filvig Géza, Font Sándor


A közönség soraiban helyet foglalók között volt dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke, Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza polgármester is, aki köszöntőbeszéddel nyitotta meg az eseményt.

Úgy látom a „Kéretés” jól sikerült, ezért vagyunk ilyen sokan itt a színházban, és remélem, a műsor végére elmondhatjuk, hogy „ahogy vót, úgy vót” és nagyon jó vót. Különleges est ez a mai, hiszen már most elkezdhetünk hangolódni az idén ismét megrendezésre kerülő Folkórfesztiválra. Bízom benne mindkettő remekül sikerül majd.– posztolta közösségi oldalán később Kalocsa első embere. – Méltán lehetünk büszkék a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesületre és a Piros Rózsa Táncegyüttes Egyesületére is – folytatódik a bejegyzés. – Hálával tartozunk értünk végzett áldozatos munkájukért, és amiért a világon olyan sok országba vitték már el városunk jó hírét és mutatták be milyen az igazi kalocsai. Köszönjük nektek – zárja sorait dr. Filvig Géza.


Forrás: Facebook/ Filvig Géza, Font Sándor


Font Sándor nem kevésbé nyilatkozott elismerően a kalocsaiak szombat esti műsoráról. 

Felbecsülhetetlen az az érték, amivel Kalocsa rendelkezik, és szerencsére vannak olyanok, mint az Illés házaspár, akik ezt az értéket mentik, és megőrzik az utókornak. Gratulálok az együtteseknek, a szervezőknek.– így a honatya.

Nagy valószínűséggel, mivel hatalmas az érdeklődés, elképzelhető, hogy az idei Kalocsai Folklórfesztivál nyitógálájának keretében bemutatjuk majd ismét ezeket a műsorszámokat. Homokmégyről és Szakmárról már például sokan jelezték, hogy messzebbről is jönnének nézők, érdeklődők.– nyilatkozta Illésné Koszta Krisztina azon kérdésünkre, hogy „közkívánatra” tartanak-e visszatapsolt előadást a nagysikerű szombati műsorból.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés