2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Körbetáncolták Kalocsát a szüreti felvonulók –Színpompás, vidám, hagyományőrző attrakció

Körbetáncolták Kalocsát a szüreti felvonulók –Színpompás, vidám, hagyományőrző attrakció
Illés György Cinó  |  2021. 09. 29., 14:46

Sok éves hagyomány látszott már-már elenyészni, amikor hat évvel ezelőtt lelkes hagyományőrzők újra felkarolták és újra megszervezték ezt a korábban a Paprika Napokhoz kötődő eseményt. A szüreti felvonulás amolyan mulatság, a lovas és néptáncos hagyományőrzők közös seregszemléje, de már ebből fakadóan is akár turisztikai attrakciónak beillő látványosság. Mégpedig nem csak a programra eddig föl nem figyelt turistáknak, hanem jószerivel az egész város számára, hiszen a felvonulók színes viseletekben, csikósok kíséretében lovas kocsikkal, lovakkal körbejárják a főbb utakat, több állomáson énekkel, tánccal szórakoztatva az ott élőket és az arra járókat. Így volt ez idén szeptember 25-én, szombaton délután is. A közreműködő, illetve csatlakozó lovasok - ahogyan már tavaly is - Bakodpusztáról és a Hajnal Baráti Lovaskörtől érkeztek.

A Csilás park és a Kubikus park közti területen való gyülekezés közben találkoztunk Kákonyi István önkormányzati képviselővel, aki itt az egyik szervező egyesület, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) tagjaként, valamint lelkes néptáncosként is bennfentesként nyilatkozhatott portálunknak.

Hál’ Istennek az időjárás kegyes hozzánk, így meg tudjuk tartani az idei évben is a szüreti felvonulásunkat, amelyet az idén három civilszervezet, a KJE mellett a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Piros Rózsa Táncegyüttes szervezett meg a város utcáin. Gyülekeznek már a kocsik a Bakodpusztai lovasokkal és a Kalocsa környéki lovasokkal, és gyülekeznek már a táncosok is. Hamarosan indulunk!”– foglalta össze a helyzetképet Kákonyi István, aki ismertette a felvonulás útvonalát is, hiszen a felvonulók végigmentek a város utcáin, több megállót beiktatva.
Volt állomásuk a Vidats utcában, a Vigadó előtti parkolóban, valamint a két szociális otthonnál is, így kedveskedve egyúttal az ott lakóknak az Idősek Világnapja alkalmából. Minden állomáson táncoltak is egyet, miután a szokás szerint a kisbíró kidobolta és elmondta a mondókáját. A menet a Szentháromság téren ért véget.

A szüreti felvonulás Kalocsán régebbi hagyomány szerint, sok éven át a Paprika Napokhoz kapcsolódott, majd egy hosszabb, jó néhány éves szünet után Kovácsné Éva vette kézbe a szervezését.

Immár hat éve így szervezik meg a tánccsoportok és egyesületek ezt a színpompás, vidám felvonulást a Paprika Napok utáni hétre időzítve – mondta munkatársunknak Kákonyi István, ezzel azt is előre jelezve, hogy a szüreti felvonulás forgatagára jövőre is számíthatunk, sőt, bátran csatlakozhatunk is hozzá!

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! | Forrás: Kákonyi István / Facebook
* Borítóképünk forrása: Kákonyi István / Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!