2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Körbetáncolták Kalocsát a szüreti felvonulók –Színpompás, vidám, hagyományőrző attrakció

Körbetáncolták Kalocsát a szüreti felvonulók –Színpompás, vidám, hagyományőrző attrakció
Illés György Cinó  |  2021. 09. 29., 14:46

Sok éves hagyomány látszott már-már elenyészni, amikor hat évvel ezelőtt lelkes hagyományőrzők újra felkarolták és újra megszervezték ezt a korábban a Paprika Napokhoz kötődő eseményt. A szüreti felvonulás amolyan mulatság, a lovas és néptáncos hagyományőrzők közös seregszemléje, de már ebből fakadóan is akár turisztikai attrakciónak beillő látványosság. Mégpedig nem csak a programra eddig föl nem figyelt turistáknak, hanem jószerivel az egész város számára, hiszen a felvonulók színes viseletekben, csikósok kíséretében lovas kocsikkal, lovakkal körbejárják a főbb utakat, több állomáson énekkel, tánccal szórakoztatva az ott élőket és az arra járókat. Így volt ez idén szeptember 25-én, szombaton délután is. A közreműködő, illetve csatlakozó lovasok - ahogyan már tavaly is - Bakodpusztáról és a Hajnal Baráti Lovaskörtől érkeztek.

A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01613 sz. „Táncházak kicsiknek és nagyoknak” című projektje keretében táncházra várja az érdeklődőket a szüreti felvonulást követően, 2021.09.25-én a Dózsa Kollégium Éttermébe 19-01 óráig.
A Csilás park és a Kubikus park közti területen való gyülekezés közben találkoztunk Kákonyi István önkormányzati képviselővel, aki itt az egyik szervező egyesület, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) tagjaként, valamint lelkes néptáncosként is bennfentesként nyilatkozhatott portálunknak.


Hál’ Istennek az időjárás kegyes hozzánk, így meg tudjuk tartani az idei évben is a szüreti felvonulásunkat, amelyet az idén három civilszervezet, a KJE mellett a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Piros Rózsa Táncegyüttes szervezett meg a város utcáin. Gyülekeznek már a kocsik a Bakodpusztai lovasokkal és a Kalocsa környéki lovasokkal, és gyülekeznek már a táncosok is. Hamarosan indulunk!”– foglalta össze a helyzetképet Kákonyi István, aki ismertette a felvonulás útvonalát is, hiszen a felvonulók végigmentek a város utcáin, több megállót beiktatva.
Volt állomásuk a Vidats utcában, a Vigadó előtti parkolóban, valamint a két szociális otthonnál is, így kedveskedve egyúttal az ott lakóknak az Idősek Világnapja alkalmából. Minden állomáson táncoltak is egyet, miután a szokás szerint a kisbíró kidobolta és elmondta a mondókáját. A menet a Szentháromság téren ért véget.

A szüreti felvonulás Kalocsán régebbi hagyomány szerint, sok éven át a Paprika Napokhoz kapcsolódott, majd egy hosszabb, jó néhány éves szünet után Kovácsné Éva vette kézbe a szervezését.

Immár hat éve így szervezik meg a tánccsoportok és egyesületek ezt a színpompás, vidám felvonulást a Paprika Napok utáni hétre időzítve – mondta munkatársunknak Kákonyi István, ezzel azt is előre jelezve, hogy a szüreti felvonulás forgatagára jövőre is számíthatunk, sőt, bátran csatlakozhatunk is hozzá!

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! | Forrás: Kákonyi István / Facebook
* Borítóképünk forrása: Kákonyi István / Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK