2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Őszbúcsúztató hagyományőrző szüreti felvonulás Kalocsán – A város népművészeti egyesületeinek 70 táncosa ropta

Zsiga Ferenc  |  2023. 10. 16., 08:47

A vasárnapi esős időt tekintve nagy adag szerencse is kellett ahhoz, hogy október 14-én, szombaton nyár az őszben időjárás közepette, 27 fokos melegben vegye kezdetét a hagyományőrző szüreti felvonulás Kalocsán. A sokéves tradíció folytatása ezúttal a város valamennyi népművészeti egyesületének 70 táncosa, valamint a Hajnal és Baráti Kör Lovas Sport Egyesület számos lovasa és lovas kocsija bevonásával zajlott. Az esemény díszvendégei a testvérváros Kúla Magyar Népkörének fiatal táncosai voltak.

Mint köztudott, a kalocsai járásban a legtöbb településen a szüret kezdetével egy időben, szeptemberben tartják a szüreti felvonulást. Kalocsán a sokéves hagyományt követve – a paprikaszürethez igazítva - ezúttal is október második szombatján rendezték meg a vidám lovas, fogatos, élőzenés mulatságot, hogy valamennyi városrész forgalmasabb pontjára mérhetetlen jókedvvel párosítva vigyék el az elődök híres - nevezetes szokását.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A szüreti felvonulás 14:30 órától a Csilás parkban gyülekező tagjait dr. Filvig Géza polgármester köszöntötte, külön is köszönetét fejezve ki a már menetbe rendeződött Piros Rózsa-, Kalocsai Bokréta Táncegyüttes, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület és a Goga Zsolt elnök vezetésével érkezett testvérváros Kúla Magyar Népköre tagjainak.

Mint a városvezető hangsúlyozta: nagyon jó érzés megtapasztalni, hogy ennek a csodálatos hagyománynak az őrzését és tovább vitelét ennyien tartják fontosnak. A polgármester felidézte, hagy a régi szokás éltetése abban is megmutatkozik, hogy ezúttal ugyancsak egy kalocsai jegyespár férfi tagja a bíró, hölgy tagja a bíróné, akik itt ugyan csak jelképesen, de a valóságban is összekötik az életüket, ami majd a leendő kalocsai család alapját adja.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: KALOhírek


Valamennyi további résztvevő - a kisbíró által hangosan kidobolva - erre az igazán örömteli eseményre felfűzve, viseletbe öltözve, a régi dalokat énekelve, táncokat bemutatva viszi el szinte minden ház közelébe a hagyományt és a vidámságot.

A táncosoknak és lovasoknak az egyes megállóhelyeken előadott produkciója egyfajta ajándék a városlakóknak, amit az ő nevükben is köszönettel fogadott. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a most még teli borosüvegek a felvonulás végén majd üresen térnek vissza, a szüreti felvonulás mindenki számára jó hangulatban telik majd. 

Ahogy a polgármesteri köszöntő elhangzott, megindult a vidám lovas, fogatos, élőzenés menet, hogy a város utcáit bejárja, Kalocsa hét forgalmasabb pontján egy kis ízelítőt adjon abból, ami a városban a jelent különösen összeköti a múlttal.

A néptánc seregszemléjének is tekinthető színes felvonulás, forgatag egyik tagadhatatlanul legérdekesebb másik látványossága a helyi és környékbeli lovas közösségek viseletbe öltözött tagjai voltak, akik gyönyörű lovaikkal, feldíszített fogataikkal, ostorpattogtatás közepette idézték fel a motorizáció előtti korszakokat.

Hogy a város lakói nem érzéketlenek az effajta látványosság iránt, azt az is bizonyítja, hogy a Vidats utcai játszótérnél, majd a Möbel bútorbolt parkolójában tartott bemutatóra nagyon sokan voltak kíváncsiak. A felvonulás résztvevő a körtáncot és bemutatót a Hősök útjai Szociális Otthonnál, majd a Csajda csárdánál és a Kunszt Utcai Szociális Otthonnál ugyancsak népes közönség előtt folytatták, mígnem a Szentháromság térre érkeztek, ahol a 2023. évi szüreti felvonulás fergeteges össztánccal zárult.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-12-01 10:07:09
Nagy izgalommal készülnek a keceli Flora Virágfesztivál és a kapcsolódó, immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Fazekas Kiállítás szervezői a hétvégén tartandó nagyrendezvényre, hiszen három év alatt talán a biciklizésből is ki lehet esni. Azt remélik, a közönség is hasonló várakozással tekint a visszatérő, ma nyíló fesztiválra.
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 04., 15:38
Az eset azért különösen kegyetlen, mert majdnem meghiúsította az első közös gyertyagyújtást. Még >>>
2023. 12. 04., 12:53

A Bagossy Brothers Company elhozta az idei tél egyik legszebb dalát!

A ‘Hull a Hó’ című szerzemény felidézi a régmúlt téli képét, amikor térdig érő hóban sétáltunk, a szánkók éjjel is siklottak a domboldalakon, a forralt bor és a fenyőillat sem hiányzott egyetlen családból sem. Még >>>
2023. 12. 04., 12:08
„Minél tovább hisz a gyermek a csodában, annál jobb” – Dr. Vekerdy Tamás szerint. Úgy gondolta, hogy a gyermek egyszer magától is rájön arra, hogy a Mikulás helyett a szülők, nagyszülők csempészik a cipőcskékbe az ajándékokat. Ennek ellenére a gyermekek szeretnek hinni a csodákban és erre szükségük is van. Még >>>
2023. 12. 04., 09:28
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2023. 12. 03., 14:15
Alig fél év alatt legalább 78 migráns szállítását hangolta össze. Még >>>
2023. 12. 03., 10:07
A harmadik nap feladványa a cikkben! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK