2023. 10. 01.
Malvin
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Advent Kalocsán – A harmadik gyertyát Halasi László evangélikus lelkész gyújtotta a környék nemzetiségeinek vendéglátásával

Illés György Cinó  |  2018. 12. 17., 11:34
Kapcsolódó
téma cikkei (19)

Már a harmadik gyertya fénye lobbant föl tegnap a fél ötkor kezdődött, immár hagyományos ünnepség keretében. A megjelenteket köszöntötte dr. Magóné Tóth Gyöngyi, ünnepi beszédet mondott és a gyertyát meggyújtotta Halasi László hartai evangélikus lelkész. Az ünnepség fényét a hajósi gombos harmonikások muzsikája emelte, utána pedig a város kisebbségei, a roma, a horvát és a német nemzetiségi önkormányzat jellegzetes ételeikkel vendégelték meg az egybegyűlt, több száz fős csodaváró sokaságot. Később a színházban a Ruzsice horvát énekkar bevezetője után a többek közt Kossuth-díjjal is elismert Vujicsics Együttes adott pazar koncertet.

Az első gyertya meggyújtásáról – azzal együtt a sétálóutca ünnepi kivilágításáról – és a motoros Mikulásokkal zajlott második gyertyagyújtó alkalomról is beszámoltunk.
Most, alig több, mint egy héttel Ádám-Éva napja előtt, a tegnapi vasárnapon délután fél ötkor kezdődött ünnepség keretében már a harmadik gyertyát gyújtotta meg Halasi László hartai evangélikus lelkész, aki előzőleg közös imára szólította a megjelenteket, miután részben ősi magyar fohászok és evangéliumi történetek megidézésével és az igaz értékekre való figyelemfölkeltéssel lélekben is fölkészítette népes hallgatóságát.

Előzőleg a hajósi gombos harmonikások adtak ízelítőt jellegzetes sváb népzenéjükből.

A továbbiakban dr. Magóné Tóth Gyöngyi, az alkalmakat szervező Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár intézményvezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Rövid beszédében a harmadik gyertyához kötődő hagyományokról szólt, közvetítve a kereszténység és az ezotéria erre vonatkozó szellemi örökségét is.

Kiemelte, hogy ez a gyertya a régi hagyományok szerint eltérő színű a többitől, s ennek többes jelentéséről is szólt az intézményvezető, ennek ellenére – bizonyára kisebb műszaki hiba folytán – mégsem a lila, hanem a harmadik rózsaszínű gyertya fénye gyulladt ki ezen az estén. Ám ez nem csökkentette a pillanat ünnepélyességét, amit a nemzetiségi kisebbségek valóságos népünnepéllyé változtattak hagyományteremtő vendéglátásukkal.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ilyen ugyanis még nem volt Kalocsán az adventi forgatagban:
a Roma Nemzetiségi Önkormányzat töltött káposztával, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat makalóval, a Német Nemzetiségi Önkormányzat pedig egy a laikusok számára megjegyezhetetlen nevű sváb paprikás krumplival látta vendégül az immár az évszaknak megfelelően hideg időben átfagyott érdeklődőket, miközben a városi önkormányzat munkatársai forralt borral és meleg teával várták a csodaváró alkalomra összegyűlt sokaságot.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A sokaság szó nem túlzás: noha négy helyszínen adagolták a meleg ételt és italt, mégis alig lehetett a pultokhoz férni, amiről külön cikkünkbe ágyazott videónk segítségével azok is meggyőződhetnek, akik ezúttal nem látogattak ki a népszerű „úrjöveti” alkalomra. A videóból egyébként azt is megtudhatjuk, mitől lesz igazán „cigányos” a töltött káposzta, szóval érdemes.

Az este fél hattól a színházban folytatódott, ahol – még mindig a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében – a délszláv muzsika hazai letéteményeseként ismert Vujicsics Együttes adott koncertet, előtte pedig a horvát népzenei hagyományokat őrző Ruzsice Énekegyüttes adott elő néhány énekből álló dalcsokrot. Erről a rendezvényről videóval is kiegészített, önálló cikkben is beszámolunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 01., 08:44
Mindketten italozó életmódot folytattak, ennek ellenére egyetértésben teltek a napjaik, konfliktusaik nem voltak. Még >>>
2023. 09. 29., 09:48
A két járás tűzoltóinak munkáját egy kalocsai vízszállító segítette. Még >>>
2023. 09. 28., 17:02

A hangulatfelelős: Kaczor Feri

Pénteken szeretettel várják a közelgő Idősek Világnapja alkalmából a kalocsai nyugdíjasokat, hogy ebben az évben is egy hangulatos délutánnal ünnepelhessenek e fontos nap alkalmából! Még >>>
2023. 09. 28., 13:03
Összességében növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont emellett öregszik is a társadalom. Még >>>
2023. 09. 28., 13:00
A Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjrendszer célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása. Még >>>
2023. 09. 28., 10:12
Egy hónap múlva délután öt órakor már sötét lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK