2022. 12. 09. péntek
Natália
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Advent Kalocsán – A harmadik gyertyát Halasi László evangélikus lelkész gyújtotta a környék nemzetiségeinek vendéglátásával

Illés György Cinó  |  2018. 12. 17., 11:34
Kapcsolódó
téma cikkei (19)

Már a harmadik gyertya fénye lobbant föl tegnap a fél ötkor kezdődött, immár hagyományos ünnepség keretében. A megjelenteket köszöntötte dr. Magóné Tóth Gyöngyi, ünnepi beszédet mondott és a gyertyát meggyújtotta Halasi László hartai evangélikus lelkész. Az ünnepség fényét a hajósi gombos harmonikások muzsikája emelte, utána pedig a város kisebbségei, a roma, a horvát és a német nemzetiségi önkormányzat jellegzetes ételeikkel vendégelték meg az egybegyűlt, több száz fős csodaváró sokaságot. Később a színházban a Ruzsice horvát énekkar bevezetője után a többek közt Kossuth-díjjal is elismert Vujicsics Együttes adott pazar koncertet.

Az első gyertya meggyújtásáról – azzal együtt a sétálóutca ünnepi kivilágításáról – és a motoros Mikulásokkal zajlott második gyertyagyújtó alkalomról is beszámoltunk.
Most, alig több, mint egy héttel Ádám-Éva napja előtt, a tegnapi vasárnapon délután fél ötkor kezdődött ünnepség keretében már a harmadik gyertyát gyújtotta meg Halasi László hartai evangélikus lelkész, aki előzőleg közös imára szólította a megjelenteket, miután részben ősi magyar fohászok és evangéliumi történetek megidézésével és az igaz értékekre való figyelemfölkeltéssel lélekben is fölkészítette népes hallgatóságát.

Előzőleg a hajósi gombos harmonikások adtak ízelítőt jellegzetes sváb népzenéjükből.

A továbbiakban dr. Magóné Tóth Gyöngyi, az alkalmakat szervező Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár intézményvezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Rövid beszédében a harmadik gyertyához kötődő hagyományokról szólt, közvetítve a kereszténység és az ezotéria erre vonatkozó szellemi örökségét is.

Kiemelte, hogy ez a gyertya a régi hagyományok szerint eltérő színű a többitől, s ennek többes jelentéséről is szólt az intézményvezető, ennek ellenére – bizonyára kisebb műszaki hiba folytán – mégsem a lila, hanem a harmadik rózsaszínű gyertya fénye gyulladt ki ezen az estén. Ám ez nem csökkentette a pillanat ünnepélyességét, amit a nemzetiségi kisebbségek valóságos népünnepéllyé változtattak hagyományteremtő vendéglátásukkal.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ilyen ugyanis még nem volt Kalocsán az adventi forgatagban:
a Roma Nemzetiségi Önkormányzat töltött káposztával, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat makalóval, a Német Nemzetiségi Önkormányzat pedig egy a laikusok számára megjegyezhetetlen nevű sváb paprikás krumplival látta vendégül az immár az évszaknak megfelelően hideg időben átfagyott érdeklődőket, miközben a városi önkormányzat munkatársai forralt borral és meleg teával várták a csodaváró alkalomra összegyűlt sokaságot.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A sokaság szó nem túlzás: noha négy helyszínen adagolták a meleg ételt és italt, mégis alig lehetett a pultokhoz férni, amiről külön cikkünkbe ágyazott videónk segítségével azok is meggyőződhetnek, akik ezúttal nem látogattak ki a népszerű „úrjöveti” alkalomra. A videóból egyébként azt is megtudhatjuk, mitől lesz igazán „cigányos” a töltött káposzta, szóval érdemes.

Az este fél hattól a színházban folytatódott, ahol – még mindig a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében – a délszláv muzsika hazai letéteményeseként ismert Vujicsics Együttes adott koncertet, előtte pedig a horvát népzenei hagyományokat őrző Ruzsice Énekegyüttes adott elő néhány énekből álló dalcsokrot. Erről a rendezvényről videóval is kiegészített, önálló cikkben is beszámolunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK