2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Augusztus 20., az Új Kenyér ünnepe – Kenyérszentelés a Szent István király ereklyéje jelenlétében tartott mise után

Illés György Cinó  |  2020. 08. 21., 14:34

Kalocsa hagyományainak jegyében a Szent István király templomban, Szent István ereklyéjének jelenlétében celebrált szentmise után az Új Kenyér kíséretében vonultak a hívek a templomtól az Asztrik téri országzászló emlékműhöz, ahol dr. Mészáros István megáldotta, majd dr. Filvig Géza polgármester megszegte és szétosztotta a megjelentek között.

Már a kisiskolások is fújják:
Augusztus 20. – István király, Alkotmány, Új Kenyér!
A szocialista rendszer igyekezett kiirtani az ünnepi hagyományok közül a vallási vonatkozásúakat, ami – lássuk be – a Szent Istváni államalapítással kapcsolatban lehetetlen küldetésnek tűnhet, ismerve a történelmi tényeket, az állam és egyházalapítás szoros összefüggéseit. Ezt a rendszerváltás előtti ideológusok és agitációs propagandisták úgy oldották meg, hogy

  • Az államalapító királyt nem „szent, hanem „első” névvel illették – ahogyan patinás gimnáziumunk nevében is szerepelt –,
  • a hangsúlyt egyrészt az alkotmányra – nyilván mindenek előtt a legmagasabb rendűnek mondott szocialista alkotmányra –,
  • valamint a kizárólag a munkásosztály fáradozásának gyümölcseként megjelenített Új Kenyérre helyezték.


Ahogyan a nemzet a rendszerváltás után újra kézbe vette jelképeit, fölelevenítette hagyományait, államalapító István királyunk is visszakapta a Szent előnevet, tettein kívül megemlékezünk vallásosságáról, valamint történelmi művének, a magyar államiságnak a keresztény hiten és egyházon nyugvó megalapozottságáról is.

Ugyanígy az Új Kenyér is – nem kisebbítve a szántó-vető-arató embereknek és a marokszedőknek, valamint a búzát lisztté őrlő molnároknak, valamint a lisztet kenyérré formáló és kisütő pékeknek az érdemét – apránként visszakapta vallásos vonatkozásait.
Így került a kalocsai hagyományok közé a kenyérszentelés ünnepe, amely évről-évre hasonló időben és hasonló keretek közt zajlik mindig augusztus 20-án.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A délután öt órakor a Szent István templomban kezdődött, Szent István csontereklyéjének jelenlétében bemutatott szentmise után a templomból kilépő hívek a hozzájuk csatlakozó polgárokkal közösen vonulva, énekszóval kísérik a népviseletbe öltözött lányok-asszonyok által a menet elején vitt kenyereket. Az útvonal a Szent István király úton a Nagytemplomig, majd a Szentháromság téren keresztülvágva az Asztrik térre vezet.


A HAGYOMÁNY SZERINT AZ ISTVÁN KIRÁLYI MONOGRAMJÁVAL DÍSZÍTETT ASZTRIK TÉRI ORSZÁGZÁSZLÓ EMLÉKMŰNÉL MEGÁLDJÁK ÉS ÜNNEPÉLYESEN MEGSZEGIK AZ ÚJ KENYERET, AMELYET A MINDENKORI POLGÁRMESTER ÉS SEGÍTŐI OSZTANAK SZÉT AZ ÜNNEPI SOKASÁGNAK.

Ennek megfelelően az Asztrik téri országzászló emlékműnél dr. Mészáros István, a Szent István király templom igazgatója áldotta meg a 2020-as esztendő új kenyerét, amit videóra is vettünk:


A Mészáros István által megáldott új kenyeret dr. Filvig Géza polgármester szegte meg, majd segítőivel szétosztották a megjelent ünneplők közt, amiről szintén készült videónk:


A XII. – az idén a Covid-19 járványveszély miatt hiányos programsorral megtartott – Szent István Napok 20-ai, csütörtöki rendezvényeiből már csak az esti koncert maradt hátra: az érsekkerti szabadtéri színpadon az Ismerős Arcok adott nagysikerű koncertet, a Vajason és a Kubikus parkban tartandó programelemek idén elmaradtak.
Ma a Magyarock Dalszínháza előadásában a „Szép nyári nap” című Neoton Musical kerül színpadra ugyancsak a szabadtéri színpadon.
(Esőnap: augusztus 22., de nem fog esni :-)

Mindkét rendezvényre érvényes az 500 fős létszámhatár, így sokan kívül rekedtek tegnap is és valószínűleg ma is így lesz – számukra a zenés rendezvényekről fotógalériás, videós összefoglalóval készülünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 27., 09:35
Az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. szolgáltatásuk minőségének javítása érdekében hálózati munkákat végeznek 2021.11.02. 8:00-15:00 óra között. Még >>>
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!