2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Augusztus 20., az Új Kenyér ünnepe – Kenyérszentelés a Szent István király ereklyéje jelenlétében tartott mise után

Illés György Cinó  |  2020. 08. 21., 14:34

Kalocsa hagyományainak jegyében a Szent István király templomban, Szent István ereklyéjének jelenlétében celebrált szentmise után az Új Kenyér kíséretében vonultak a hívek a templomtól az Asztrik téri országzászló emlékműhöz, ahol dr. Mészáros István megáldotta, majd dr. Filvig Géza polgármester megszegte és szétosztotta a megjelentek között.

Már a kisiskolások is fújják:
Augusztus 20. – István király, Alkotmány, Új Kenyér!
A szocialista rendszer igyekezett kiirtani az ünnepi hagyományok közül a vallási vonatkozásúakat, ami – lássuk be – a Szent Istváni államalapítással kapcsolatban lehetetlen küldetésnek tűnhet, ismerve a történelmi tényeket, az állam és egyházalapítás szoros összefüggéseit. Ezt a rendszerváltás előtti ideológusok és agitációs propagandisták úgy oldották meg, hogy

  • Az államalapító királyt nem „szent, hanem „első” névvel illették – ahogyan patinás gimnáziumunk nevében is szerepelt –,
  • a hangsúlyt egyrészt az alkotmányra – nyilván mindenek előtt a legmagasabb rendűnek mondott szocialista alkotmányra –,
  • valamint a kizárólag a munkásosztály fáradozásának gyümölcseként megjelenített Új Kenyérre helyezték.


Ahogyan a nemzet a rendszerváltás után újra kézbe vette jelképeit, fölelevenítette hagyományait, államalapító István királyunk is visszakapta a Szent előnevet, tettein kívül megemlékezünk vallásosságáról, valamint történelmi művének, a magyar államiságnak a keresztény hiten és egyházon nyugvó megalapozottságáról is.

Ugyanígy az Új Kenyér is – nem kisebbítve a szántó-vető-arató embereknek és a marokszedőknek, valamint a búzát lisztté őrlő molnároknak, valamint a lisztet kenyérré formáló és kisütő pékeknek az érdemét – apránként visszakapta vallásos vonatkozásait.
Így került a kalocsai hagyományok közé a kenyérszentelés ünnepe, amely évről-évre hasonló időben és hasonló keretek közt zajlik mindig augusztus 20-án.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A délután öt órakor a Szent István templomban kezdődött, Szent István csontereklyéjének jelenlétében bemutatott szentmise után a templomból kilépő hívek a hozzájuk csatlakozó polgárokkal közösen vonulva, énekszóval kísérik a népviseletbe öltözött lányok-asszonyok által a menet elején vitt kenyereket. Az útvonal a Szent István király úton a Nagytemplomig, majd a Szentháromság téren keresztülvágva az Asztrik térre vezet.


A HAGYOMÁNY SZERINT AZ ISTVÁN KIRÁLYI MONOGRAMJÁVAL DÍSZÍTETT ASZTRIK TÉRI ORSZÁGZÁSZLÓ EMLÉKMŰNÉL MEGÁLDJÁK ÉS ÜNNEPÉLYESEN MEGSZEGIK AZ ÚJ KENYERET, AMELYET A MINDENKORI POLGÁRMESTER ÉS SEGÍTŐI OSZTANAK SZÉT AZ ÜNNEPI SOKASÁGNAK.

Ennek megfelelően az Asztrik téri országzászló emlékműnél dr. Mészáros István, a Szent István király templom igazgatója áldotta meg a 2020-as esztendő új kenyerét, amit videóra is vettünk:


A Mészáros István által megáldott új kenyeret dr. Filvig Géza polgármester szegte meg, majd segítőivel szétosztották a megjelent ünneplők közt, amiről szintén készült videónk:


A XII. – az idén a Covid-19 járványveszély miatt hiányos programsorral megtartott – Szent István Napok 20-ai, csütörtöki rendezvényeiből már csak az esti koncert maradt hátra: az érsekkerti szabadtéri színpadon az Ismerős Arcok adott nagysikerű koncertet, a Vajason és a Kubikus parkban tartandó programelemek idén elmaradtak.
Ma a Magyarock Dalszínháza előadásában a „Szép nyári nap” című Neoton Musical kerül színpadra ugyancsak a szabadtéri színpadon.
(Esőnap: augusztus 22., de nem fog esni :-)

Mindkét rendezvényre érvényes az 500 fős létszámhatár, így sokan kívül rekedtek tegnap is és valószínűleg ma is így lesz – számukra a zenés rendezvényekről fotógalériás, videós összefoglalóval készülünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK