2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 407 Ft   : 400 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Augusztus 20., az Új Kenyér ünnepe – Kenyérszentelés a Szent István király ereklyéje jelenlétében tartott mise után

Illés György Cinó  |  2020. 08. 21., 14:34

Kalocsa hagyományainak jegyében a Szent István király templomban, Szent István ereklyéjének jelenlétében celebrált szentmise után az Új Kenyér kíséretében vonultak a hívek a templomtól az Asztrik téri országzászló emlékműhöz, ahol dr. Mészáros István megáldotta, majd dr. Filvig Géza polgármester megszegte és szétosztotta a megjelentek között.

Már a kisiskolások is fújják:
Augusztus 20. – István király, Alkotmány, Új Kenyér!
A szocialista rendszer igyekezett kiirtani az ünnepi hagyományok közül a vallási vonatkozásúakat, ami – lássuk be – a Szent Istváni államalapítással kapcsolatban lehetetlen küldetésnek tűnhet, ismerve a történelmi tényeket, az állam és egyházalapítás szoros összefüggéseit. Ezt a rendszerváltás előtti ideológusok és agitációs propagandisták úgy oldották meg, hogy

  • Az államalapító királyt nem „szent, hanem „első” névvel illették – ahogyan patinás gimnáziumunk nevében is szerepelt –,
  • a hangsúlyt egyrészt az alkotmányra – nyilván mindenek előtt a legmagasabb rendűnek mondott szocialista alkotmányra –,
  • valamint a kizárólag a munkásosztály fáradozásának gyümölcseként megjelenített Új Kenyérre helyezték.


Ahogyan a nemzet a rendszerváltás után újra kézbe vette jelképeit, fölelevenítette hagyományait, államalapító István királyunk is visszakapta a Szent előnevet, tettein kívül megemlékezünk vallásosságáról, valamint történelmi művének, a magyar államiságnak a keresztény hiten és egyházon nyugvó megalapozottságáról is.

Ugyanígy az Új Kenyér is – nem kisebbítve a szántó-vető-arató embereknek és a marokszedőknek, valamint a búzát lisztté őrlő molnároknak, valamint a lisztet kenyérré formáló és kisütő pékeknek az érdemét – apránként visszakapta vallásos vonatkozásait.
Így került a kalocsai hagyományok közé a kenyérszentelés ünnepe, amely évről-évre hasonló időben és hasonló keretek közt zajlik mindig augusztus 20-án.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A délután öt órakor a Szent István templomban kezdődött, Szent István csontereklyéjének jelenlétében bemutatott szentmise után a templomból kilépő hívek a hozzájuk csatlakozó polgárokkal közösen vonulva, énekszóval kísérik a népviseletbe öltözött lányok-asszonyok által a menet elején vitt kenyereket. Az útvonal a Szent István király úton a Nagytemplomig, majd a Szentháromság téren keresztülvágva az Asztrik térre vezet.


A HAGYOMÁNY SZERINT AZ ISTVÁN KIRÁLYI MONOGRAMJÁVAL DÍSZÍTETT ASZTRIK TÉRI ORSZÁGZÁSZLÓ EMLÉKMŰNÉL MEGÁLDJÁK ÉS ÜNNEPÉLYESEN MEGSZEGIK AZ ÚJ KENYERET, AMELYET A MINDENKORI POLGÁRMESTER ÉS SEGÍTŐI OSZTANAK SZÉT AZ ÜNNEPI SOKASÁGNAK.

Ennek megfelelően az Asztrik téri országzászló emlékműnél dr. Mészáros István, a Szent István király templom igazgatója áldotta meg a 2020-as esztendő új kenyerét, amit videóra is vettünk:


A Mészáros István által megáldott új kenyeret dr. Filvig Géza polgármester szegte meg, majd segítőivel szétosztották a megjelent ünneplők közt, amiről szintén készült videónk:


A XII. – az idén a Covid-19 járványveszély miatt hiányos programsorral megtartott – Szent István Napok 20-ai, csütörtöki rendezvényeiből már csak az esti koncert maradt hátra: az érsekkerti szabadtéri színpadon az Ismerős Arcok adott nagysikerű koncertet, a Vajason és a Kubikus parkban tartandó programelemek idén elmaradtak.
Ma a Magyarock Dalszínháza előadásában a „Szép nyári nap” című Neoton Musical kerül színpadra ugyancsak a szabadtéri színpadon.
(Esőnap: augusztus 22., de nem fog esni :-)

Mindkét rendezvényre érvényes az 500 fős létszámhatár, így sokan kívül rekedtek tegnap is és valószínűleg ma is így lesz – számukra a zenés rendezvényekről fotógalériás, videós összefoglalóval készülünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!
2022-08-13 15:25:00
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>
2022. 08. 16., 16:35
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére. Még >>>
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés