2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Mészáros István: „Nagy baj van az emberek fejében, bizony nagy baj van!”

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 12. 25., 11:34

Advent negyedik vasárnapja idén egybeesett a szentestével, ezért a közös városi adventi gyertyagyújtást szombaton tartották a sétálóutcában. Ezen az estén dr. Mészáros István templomigazgató gondolatébresztő köszöntőjét hallhatták a megjelentek, akik közös imádságot és karácsonyi lézershow-t követően térhettek haza ünnepelni.

A város adventi koszorúja köré egybegyűlt ünneplőket ezúttal is dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a szervező Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója köszöntötte elsőként, most Juhász Gyula Karácsony felé című költeményének soraival.

Tavaly nem nyílott mód egy katolikus papnak, de még a protestáns egyházak képviselői közül sem senkinek, hogy karácsony előtt a városi gyertyagyújtásokon köszöntse a kalocsaiakat, amely előzményeket megemlítve vágott most bele ünnepi köszöntőjébe dr. Mészáros István, a Szent István király templom igazgatója, beszédében „leporolva” mindazt, amit karácsony ünnepéről tudnunk kell.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Hogy miért van erre szükség, azt így indokolta:

Mert ki kell mondanunk, egy tudatos népbutítás folyik, ami a karácsony lényegét akarja elvenni, és csak a külsőséget, a hangulatot megtartani. Márpedig a Messiás nélkül az ünnep képmutatás vagy inkább giccs. De mi is a lényeg?

Mészáros atya szavai szerint újra felfedezni és megerősíteni az ünnep leginkább keresztény ismertetőjeleit, hogy

annyira szeret Isten bennünket, hogy emberré lett értünk. Ezért szeretet ünnepe, amire készülünk. Ezért ajándékozunk. Mert Isten által Jézus Krisztusban mi is megajándékozottak vagyunk.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Megértettük mi ezt? 

Vagy valóban úgy gondoljuk, hogy a vicces figurák, amelyek éppen teraszainkra kapaszkodnak fel, vagy a kéményekből szállnak alá, seprűn lovagló boszorkányokkal versenyezve, tényleg az emberiség nagy örömét hirdetik, vagy elhozzák a békességet a Földön a jóakaratú embereknek? Nagy baj van az emberek fejében, bizony nagy baj van – hangzottak a bizonyára sokakat gondolkodóba ejtő mondatok.

A templomigazgató mindannyiunk felelősségére hívta fel a figyelmet:

Most, amikor megmaradásunk múlik rajta, hogy visszataláljunk keresztény gyökereinkhez, amelyben ezer éve élünk, mozgunk és vagyunk, lehet-e mindezt félvállról venni? Mint mondta, eddig ismeretlen képességeinket kell mozgósítanunk ahhoz, hogy állandóan változó kultúránk nyelvén tudjuk átadni az egész emberiséget érintő örök jó hírt.

Jézus születése az ég és föld termékeny találkozása, remény és ígéret a békére és a teljes életre. Erre és elsősorban erre van szüksége minden jóakaratú embernek – zárta beszédét az atya, majd közös imádságra kérte a megjelenteket, végezetül pedig megszentelte a koszorút és felkapcsolta azon a negyedik, a szeretet gyertyáját.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A szép számban megjelent ünneplőket dr. Bálint József polgármester is köszöntötte és megragadta az alkalmat, hogy beszámoljon a város nyertes pályázatairól. Elmondta, 2017 a felkészülés éve volt, rengeteg pályázatot írtak és adtak be, amelyek közül több, a következő években összesen 3,3 milliárd forint értékben megvalósuló nyertes projekt is van. A pályázatok közül ezúttal csak a két legjelentősebbet említett meg, a Foktői úti laktanya területéből az önkormányzat számára kihasított területen 220 millióból létesülő inkubátorház megvalósítását és a Kunszt utcai tagóvoda kiváltását is lehetővé tevő négyszázmilliós óvodaépítést.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A meghitt ünnepléshez ezúttal az Englerné Böttger Boglárka vezényelte Kalocsa Kamarakórus által magas színvonalon előadott karácsonyi énekek járultak hozzá.

Az ünnepség végén látványos karácsonyi lézer vetítésével búcsúzott a karácsonyi forgatag, amelyből egy csipetnyit mi is megörökítettünk és közzétettünk napi gyors rovatunkban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 16., 10:30
A Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén annak működése mellett, számos fontos változás is napvilágot látott. A központ három járás 24 intézményét, 19 tagintézményét és 2 telephelyét fogja össze és koordinálja. Szemléletük, hogy a munkájuk során elért pozitív változásokat gyermek, szülő és pedagógus egyaránt érzékelje.
2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 19., 10:28
Két személyautó ütközött össze nem sokkal ezelőtt a Szent István király út és az 51-es főút kereszteződésében. Jelenleg is tart a helyszínelés! Még >>>
2018. 01. 18., 20:13
A Vajas-parti vízi turisztikai és tömegsport célú projekt részeként kerülnek városunkba az itt egyre népszerűbb sportág gyakorlásához nélkülözhetetlen hajók. Mostantól nincs mentség: a rutin és összeszokottság nem lesz kiváltság, annak hiánya nem lesz kifogás többé! Még >>>
2018. 01. 18., 16:31
Ezt – konkrétumok említése nélkül – Bálint József polgármester jelentette ki a mai, egyébként egészen más tárgyú sajtótájékoztatója záróakkordjaként. Még >>>
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Changhe Aircraft Industries Group (CAIG) Z-18A típusjelű szállító helikoptere megkezdte szolgálatát a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi hadseregének légierejében – legalábbis erről közölt cikket a kormányzati China Central Television (CCTV) hírműsora.
Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.
2018. január 17-én, szerdán délután egy havas domboldalra zuhant a Török Légierő egyik CASA CN-235 típusú katonai teherszállító repülőgépe. A repülőgép 3 fős személyzete életét vesztette.
A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - közölte a Honvédelmi Minisztérium.