2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Mészáros István: „Nagy baj van az emberek fejében, bizony nagy baj van!”

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 12. 25., 11:34

Advent negyedik vasárnapja idén egybeesett a szentestével, ezért a közös városi adventi gyertyagyújtást szombaton tartották a sétálóutcában. Ezen az estén dr. Mészáros István templomigazgató gondolatébresztő köszöntőjét hallhatták a megjelentek, akik közös imádságot és karácsonyi lézershow-t követően térhettek haza ünnepelni.

A város adventi koszorúja köré egybegyűlt ünneplőket ezúttal is dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a szervező Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója köszöntötte elsőként, most Juhász Gyula Karácsony felé című költeményének soraival.

Tavaly nem nyílott mód egy katolikus papnak, de még a protestáns egyházak képviselői közül sem senkinek, hogy karácsony előtt a városi gyertyagyújtásokon köszöntse a kalocsaiakat, amely előzményeket megemlítve vágott most bele ünnepi köszöntőjébe dr. Mészáros István, a Szent István király templom igazgatója, beszédében „leporolva” mindazt, amit karácsony ünnepéről tudnunk kell.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Hogy miért van erre szükség, azt így indokolta:

Mert ki kell mondanunk, egy tudatos népbutítás folyik, ami a karácsony lényegét akarja elvenni, és csak a külsőséget, a hangulatot megtartani. Márpedig a Messiás nélkül az ünnep képmutatás vagy inkább giccs. De mi is a lényeg?

Mészáros atya szavai szerint újra felfedezni és megerősíteni az ünnep leginkább keresztény ismertetőjeleit, hogy

annyira szeret Isten bennünket, hogy emberré lett értünk. Ezért szeretet ünnepe, amire készülünk. Ezért ajándékozunk. Mert Isten által Jézus Krisztusban mi is megajándékozottak vagyunk.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Megértettük mi ezt? 

Vagy valóban úgy gondoljuk, hogy a vicces figurák, amelyek éppen teraszainkra kapaszkodnak fel, vagy a kéményekből szállnak alá, seprűn lovagló boszorkányokkal versenyezve, tényleg az emberiség nagy örömét hirdetik, vagy elhozzák a békességet a Földön a jóakaratú embereknek? Nagy baj van az emberek fejében, bizony nagy baj van – hangzottak a bizonyára sokakat gondolkodóba ejtő mondatok.

A templomigazgató mindannyiunk felelősségére hívta fel a figyelmet:

Most, amikor megmaradásunk múlik rajta, hogy visszataláljunk keresztény gyökereinkhez, amelyben ezer éve élünk, mozgunk és vagyunk, lehet-e mindezt félvállról venni? Mint mondta, eddig ismeretlen képességeinket kell mozgósítanunk ahhoz, hogy állandóan változó kultúránk nyelvén tudjuk átadni az egész emberiséget érintő örök jó hírt.

Jézus születése az ég és föld termékeny találkozása, remény és ígéret a békére és a teljes életre. Erre és elsősorban erre van szüksége minden jóakaratú embernek – zárta beszédét az atya, majd közös imádságra kérte a megjelenteket, végezetül pedig megszentelte a koszorút és felkapcsolta azon a negyedik, a szeretet gyertyáját.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A szép számban megjelent ünneplőket dr. Bálint József polgármester is köszöntötte és megragadta az alkalmat, hogy beszámoljon a város nyertes pályázatairól. Elmondta, 2017 a felkészülés éve volt, rengeteg pályázatot írtak és adtak be, amelyek közül több, a következő években összesen 3,3 milliárd forint értékben megvalósuló nyertes projekt is van. A pályázatok közül ezúttal csak a két legjelentősebbet említett meg, a Foktői úti laktanya területéből az önkormányzat számára kihasított területen 220 millióból létesülő inkubátorház megvalósítását és a Kunszt utcai tagóvoda kiváltását is lehetővé tevő négyszázmilliós óvodaépítést.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A meghitt ünnepléshez ezúttal az Englerné Böttger Boglárka vezényelte Kalocsa Kamarakórus által magas színvonalon előadott karácsonyi énekek járultak hozzá.

Az ünnepség végén látványos karácsonyi lézer vetítésével búcsúzott a karácsonyi forgatag, amelyből egy csipetnyit mi is megörökítettünk és közzétettünk napi gyors rovatunkban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 04., 09:39
A rendőrök kihallgatták a sértettet, aki úgy nyilatkozott, hogy az utcán bántalmazta egy idegen. Még >>>
2023. 10. 04., 09:32
A következő fordulókban a bajai lány mentora Trokán Nóra színművész lesz. Még >>>
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK