Tovább él a hagyomány Császártöltésen is, így már ötödik alkalommal, február 6-án rendezték meg a hagyományőrző falusi disznóvágást a Teleház udvarán. Reggel 8 után bárki számára megtekinthető és kipróbálható volt, hogy zajlik sváb módon egy hagyományos disznóvágás.
A reggeli áldomás pálinka bevitele után a disznót felhúzták a rémfára, majd megkezdődött a perzselése, a tisztítása, majd a darabolása és feldolgozása. A hagyományos disznótoros reggeli elmaradhatatlan volt, így bárki megkóstolhatta a friss hagymásvért, a fokhagymás sült májat, a házi süteményeket, miközben készült az orjaleves, a sült pecsenye, a hurka, a kolbász és a sváb hájas tészta, melyet házi lekvárral és dióval töltve sütöttek ki az asszonyok.
A rendezvényen a már hagyományossá vált kolbásztöltő versenyre tíz helyi és környékbeli településről érkezett csapat jelentkezett, akik kézi hajtású darálóval dolgozták fel a versenyre kapott 6 kg húst zsiradékkal, saját egyedi és titkos fűszereket keverve a töltelékhez. A hangulat és az ínycsiklandó illatok, újra összehozták a közösséget, így újra átélve és őrizve egyik kedvenc hagyományukat.
Forrás: bacskiskun.hu