2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Lakomac – Nem fújta el a szél a kalocsai horvátok jókedvét

Lakomac – Nem fújta el a szél a kalocsai horvátok jókedvét
Illés György Cinó  |  2023. 02. 07., 14:45

Hiába vagyunk túl a járványon, a báli szezon mégis elég szellős ebben az évben is: sok korábban hagyományos bált nem tartanak meg idén sem. Nem úgy a Kalocsai Horvát Önkormányzat farsangi mulatságát, a „lakomacot”, amelyen több mint százan gyűltek össze a meszesi Kék Duna vendéglőben, hogy elűzzék a telet.

Amilyen „szellős” az idei báli szezon, olyan viharosan szeles idő csapott le az egész országra szombaton – a helyenként 100 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó lökéseket mértek, és a vihar városunkban és térségünkben is károkat okozott –, ám a kalocsai horvátok jókedvét nem fújhatta el a szél!

KALOCSA VÁROS HORVÁT NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATA IMMÁR 16. ALKALOMMAL TARTOTTA MEG A LAKOMACOT.

A ’lakomac’ szó eredendően torkos csütörtököt jelent, ennek megfelelően korábban csütörtökön is tartották meg ezt a mulatságot a báli szezon zárásaként, a „farsang farkán”. Újabban azonban szervezési okokból, főképp a vidékről érkezők kedvéért szombatra tették a bál időpontját – tudtuk meg Ivó Máriától, a nemzetiségi önkormányzat elnökétől, aki azt is elmondta, hogy az alkalomra hivatalos volt a pécsi horvát konzul, Drago Horvat is, aki már többször tisztelte meg jelenlétével a lakomacot, ám ezúttal zágrábi teendői miatt nem tudott részt venni a bálon. Ugyanakkor a bált megtisztelte jelenlétével dr. Filvig Géza polgármester feleségével együtt, és szép számmal elfogadták a meghívást a bátyai és dusnoki horvátok, de távolabbról, még Hercegszántóról és Garáról is érkeztek vendégek.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírekNagyon jó kapcsolatokat ápolunk a környékbeli horvátsággal, látogatjuk egymás rendezvényeit, sőt a bátyai és dusnoki horvát önkormányzatokkal közös rendezvényeket is szervezünk. A nemzetiségi összetartozás mellett rokoni szálak is összekötnek bennünket, hiszen a kalocsai horvátok a környező falvakból települtek be a városba”
– mondta el az önkormányzat elnöke.

A 104 résztvevő hét óráig gyülekezett, majd egy „bemelegítő” tánc után, nyolc órakor ültek le vacsorázni. Ez után újra muzsikával, tánccal folytatódott a mulatság, amihez a talpalávalót a bajai Čabar zenekar húzta. Amint a korábbi lakomacok szervezője, Perity István fölhívta arra figyelmünket, a zenekar különlegessége, hogy autentikus hangszerelésben játszanak, így basszusgitár helyett nagybőgőn, gitár helyett tamburán, szaxofonon, illetve klarinét helyett furulyán szólaltak meg a pergő ritmusú balkáni dallamok.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Hamarosan kerekedett is nagy táncmulatság, amit éjfélkor rövid időre a tombolahúzás szakított meg, majd folytatódott a hajnali kifulladásig.
Íme, egy kis ízelítő a hangulatból:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK