2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Lakomac – Tizenegyedszer torkoskodtak a kalocsai horvátok

Illés György Cinó  |  2017. 01. 27., 09:42

A rendezvény horvát nevének, a lakomac szónak semmi köze a magyar lakoma szóhoz, a két kifejezés jelentése egy furcsa egybeesés miatt mégis rokon. Az egyiket eredete a lakmározik igéhez köti az etimológusok szerint, a másik a torkosságot jelentő horvát kifejezésből származik.

A 2007-ben alakult Kalocsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat múlt pénteken a Nagyasszonyunk Katolikus Iskola aulájában tartotta meg évről-évre megrendezett farsangi bálját, a Lakomacot, immár tizenegyedik alkalommal.

Horvátul a lakom főnév jelentése: torkosság. Az ebből képzett lakomac kifejezés ennek melléknévi alakja, így lehet a torkos ember, vagy épp torkos csütörtök jelzője. A bál neve inkább az utóbbira utal, mivel ezt a mulatságot a hagyomány szerint farsang farkán, sőt a farka hegyén lévő böjt csúcsán tartották, hiszen torkos csütörtökön került megrendezésre – tudtuk meg Szabó Lászlótól, a bált szervező Kalocsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Idén egyrészt a rövid farsang miatt, másrészt más települések délszláv kötődésű közösségeivel való egyeztetés révén, a programütközések elkerülése végett tartották meg ezt a mulatságot hetekkel a neki szabott idő előtt. Ezzel nemcsak a báli közönségnek akarják megkönnyíteni a dolgát, hogy ne keljen két-három rendezvény közül választaniuk, hanem igény szerint mindegyiken részt vehessenek, hanem a délszláv muzsikát játszó, egy igazi nemzetiségi bált színvonalasan, változatosan végigjátszani képes banda sem terem minden bokorban, így a zenekarokon való osztozkodás miatt is célszerű az egyeztetés a környékbeli délszláv közösségekkel – mutatott rá az időzítés okaira az elnök.

A rendezvény hivatalos része – a bunyevác himnusz közös eléneklése után – Szabó László nemzetiségi önkormányzati elnök két nyelven elmondott, rövid köszöntőjével vette kezdetét, majd énekekből és táncos produkciókból álló színvonalas műsor következett a bácsalmási Zora Horvát Tánccsoport, valamint a kalocsai Ružice Asszonykórus közreműködésével.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A műsor után ünnepi vacsora, és temperamentumos dallamok kísérte hajnalig tartó tánc volt, amihez a talpalávalót a garai Bácska Tamburazenekar húzta, pontosabban – a délszláv népzene karakterjegyeinek megfelelően – inkább pengette.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>