2024. 07. 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Lakomac – Tizenegyedszer torkoskodtak a kalocsai horvátok

Illés György Cinó  |  2017. 01. 27., 09:42

A rendezvény horvát nevének, a lakomac szónak semmi köze a magyar lakoma szóhoz, a két kifejezés jelentése egy furcsa egybeesés miatt mégis rokon. Az egyiket eredete a lakmározik igéhez köti az etimológusok szerint, a másik a torkosságot jelentő horvát kifejezésből származik.

A 2007-ben alakult Kalocsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat múlt pénteken a Nagyasszonyunk Katolikus Iskola aulájában tartotta meg évről-évre megrendezett farsangi bálját, a Lakomacot, immár tizenegyedik alkalommal.

Horvátul a lakom főnév jelentése: torkosság. Az ebből képzett lakomac kifejezés ennek melléknévi alakja, így lehet a torkos ember, vagy épp torkos csütörtök jelzője. A bál neve inkább az utóbbira utal, mivel ezt a mulatságot a hagyomány szerint farsang farkán, sőt a farka hegyén lévő böjt csúcsán tartották, hiszen torkos csütörtökön került megrendezésre – tudtuk meg Szabó Lászlótól, a bált szervező Kalocsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Idén egyrészt a rövid farsang miatt, másrészt más települések délszláv kötődésű közösségeivel való egyeztetés révén, a programütközések elkerülése végett tartották meg ezt a mulatságot hetekkel a neki szabott idő előtt. Ezzel nemcsak a báli közönségnek akarják megkönnyíteni a dolgát, hogy ne keljen két-három rendezvény közül választaniuk, hanem igény szerint mindegyiken részt vehessenek, hanem a délszláv muzsikát játszó, egy igazi nemzetiségi bált színvonalasan, változatosan végigjátszani képes banda sem terem minden bokorban, így a zenekarokon való osztozkodás miatt is célszerű az egyeztetés a környékbeli délszláv közösségekkel – mutatott rá az időzítés okaira az elnök.

A rendezvény hivatalos része – a bunyevác himnusz közös eléneklése után – Szabó László nemzetiségi önkormányzati elnök két nyelven elmondott, rövid köszöntőjével vette kezdetét, majd énekekből és táncos produkciókból álló színvonalas műsor következett a bácsalmási Zora Horvát Tánccsoport, valamint a kalocsai Ružice Asszonykórus közreműködésével.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A műsor után ünnepi vacsora, és temperamentumos dallamok kísérte hajnalig tartó tánc volt, amihez a talpalávalót a garai Bácska Tamburazenekar húzta, pontosabban – a délszláv népzene karakterjegyeinek megfelelően – inkább pengette.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024-07-21 08:54:11
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 25., 09:19
Hálózati meghibásodás miatt tapasztalható a vízszolgáltatás kimaradása. Már dolgoznak a hiba elhárításán. Még >>>
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK