2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Meghitt karácsonyi ünnepséget tartott az ILCO Kalocsai Klubja

Zsiga Ferenc  |  2022. 12. 21., 08:42

Az ILCO Kalocsai Klubja December 19-én, hétfőn a Judit vendéglőben tartotta idei utolsó összejövetelét, amelynek a Judit vendéglő adott helyet. A dr. Filvig Géza polgármester fővédnöksége mellett megtartott eseményre Kunosné Kothencz Anna, az ILCO kalocsai területi szervezetének elnöke szerkesztőségünket is meghívta, így mi is részesei lehettünk annak a meghitt, bensőséges hangulatú ünnepségnek, amelyen a speciális, daganatos betegség miatt műtött betegeken túl orvosok, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház Egészség Fejlesztési Irodája (EFI) munkatársai is részt vettek. A Klub tagjainak és támogatóinak a Belvárosi Óvoda (Lurkópalota) nagycsoportos óvodásai és a Kalocsai Fiúk zenekar kisegyüttese adott műsort.

Kunosné Kothencz Anna az ILCO mozaikszó jelentéséről szólva elöljáróban elmondta:

A sztóma görög eredetű szó, szájadékot jelent, melyet a sebészek a vékonybélen (ileostoma), a vastagbélen (colostoma), vagy a vizeletelvezető rendszeren (urostoma) ürülő tartalom elvezetése érdekében a hasfalon készítenek. A világon körülbelül 6 millió ember él és dolgozik sztómával. Hazánkban 14-15 ezerre tehető a sztómások száma. Az ő segítésükre, összefogásukra és érdekvédelmükre alakultak azok a társadalmi egyesületek, klubok, amelyek ILCO (ejtsd: ilkó) néven működnek. Az ILCO betűszó, az ileostoma és a colostoma szavak első részeinek összevonásából származik.”A mozgalom Magyarországon 1980-ban Kaposvárról indult el alulról építkezve. Ma már 42 klub működik az országban, köztük az 1999-ben alakult kalocsai klub. Az Országos Szövetség célja és feladata a magyarországi ILCO egyesületekben folyó utógondozási, rehabilitációs, szociális segítségnyújtási munkák koordinálása. Tájékoztatás a legújabb műtéti és sztómaterápiás módszerekről, a hazai és a külföldi ILCO mozgalom gondjairól, eredményeiről.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Egyik legfontosabb feladata a sztómaviselők és az őket tömörítő klubok érdekvédelme.

A MIS vezetőségében és a helyi klubokban is Orvosi Tanácsadó Testület működik. Az itt tevékenykedő orvosok térítésmentesen segítik, gondozzák a sztómaviselőket, testi, lelki problémáikat. Az érintettek szakmai gondozásában óriási szerepet játszanak a klubokban dolgozó sztómaterápiás szakasszisztensek, asszisztensek is”
– mondta a kalocsai elnök.

Hozzátette: „Az, hogy ma Magyarországon a sztómaterápiás gyógyászati segédeszközellátás oly magas szintű, s az, hogy a magyarországi betegellátásban, műtéti repertoárban mindaz szerepel, ami szerte a világon, a Magyar ILCO Szövetség támogatása, kezdeményezése nélkül nem jött volna létre, vagy legalábbis nem itt tartana. Talán nem tűnik belemagyarázásnak, a kielégítő sztómás életminőség megteremtésének része az is, hogy az azonos helyzetben lévő, azonos problémával szembesülő emberek a kalocsai klub keretében is, rendszerint negyedévente, legtöbbször fehér asztal mellett találkoznak, beszélgetnek, szórakoznak, jól érzik magukat.

Legutóbb a nyáron Szeliden volt hasonló rendezvényünk, amelyet Dunapataj Község Önkormányzata és az egyik legnagyobb támogatónk, a Tanos Károly vezette Iszkra Mezőgazdasági Kft. támogatott.”
A műsor a Belvárosi Óvoda nagycsoportosainak zenei aláfestéssel, énekszóval színesített karácsonyi összeállításával kezdődött, melynek végén, mintegy a produkció elismeréseként Szeitz Tibornak, a Kalocsai Mentőállomás mentőtechnikusának köszönhetően a nagyszakállú télapó is beköszönt,és a gyermekeknek a nagyzsákból személyes adta át a mikulás csomagokat.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Miután a gyermekek megszavazták, a felkészítők, Hajdúné Kiss Anikó és Szabóné Nagy Andrea óvónők, és a segítő, Tóth Edina is ajándékot kapott a télapótól. A csilingelő, vidám gyermekhangok egykettőre meghitt, bensőséges hangulatot teremtettek, amelyet aztán a Kalocsai Fiúk Zenekar háromtagú kisegyüttesének ezúttal szalonzenéje fokozott.

A vacsora elfogyasztása előtt Kunosné Kothencz Anna személyesen is köszöntötte a meghívott vendégeket, köztük az esemény fővédnökét, Dr. Filvig Géza polgármestert, a Klub munkáját támogató Dr.Shawfar Adel sebész, traumatológus főorvost, Dr. Mokarrami Mohammad Ali sebész, traumatológus főorvost, Vancsa Józsefnét, a Magyar ILCO Szövetség elnökhelyettesét és a Kalocsai Szent Kereszt Kórház Egészségfejlesztési Iroda munkatársait.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Ezt követően felolvasta a Klub tagjainak a kaporvári országos rendezvényen való részvételét elismerő leveleket, majd kis ajándékcsomagokat adott át a legaktívabb tagoknak.

Az ízletes vacsora elfogyasztása után a Kalocsai Fiúk szórakoztatták a közönséget, az ILCO Kalocsai Klubja idei évi utolsó rendezvénye tombolasorsolással, baráti beszélgetésekkel zárult. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK