2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Odatett a jó idő és a roma pop a Roma Kultúra Napjának

Illés György Cinó  |  2017. 10. 13., 19:53

Múlt pénteken tartották meg harmadízben a Roma Kultúra Napját Kalocsán, a megszokottnál alacsonyabb részvétel mellett. Az összesen mintegy 120-150 fő részvételével tartott alkalmon egyes programelemek el is maradtak az alacsony érdeklődés miatt, ami két alapvető okra vezethető vissza. Ezek: a paprika és a roma pop. Aki viszont ott volt, nem bánta meg: a programban a Gila's együttes, az X-faktoros Varró Dávid, valamint a soltvadkerti hagyományőrzők műsora szórakoztatta mellé Aranybogrács-díjas főzőmester bablevese és palacsinta várta az egybegyűlteket.

Pénteken már délután kettőtől vendégvárás volt a Kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat Hősök útjai közösségi házában, majd délután négytől kezdődtek volna a hivatalos programok.

A paprika és a roma kultúra konfliktusa

Most azonban a szokásos csúszás után is – amelynek oka technika ördögének tréfája volt – alig-alig szállingóztak az érdeklődők az idén nem pályázati pénzből, hanem saját forrásból, de egyébként a szokásos gonddal és színvonalon megszervezett rendezvényre.
Mint kiderült, a távolmaradásnak egyik oka a jó idő volt, ugyanis „így mindenki paprikát szed” – mondta el munkatársunknak Sztojka István, a nemzetiségi önkormányzat vezetője.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Mivel ez várhatóan – jó idő esetében – más években is így lehet, így bizonyára ez is nyomott a latban, amikor a nemzetiségi önkormányzat meghozta a döntést:

JÖVŐRE AUGUSZTUSBAN FOGJÁK MEGRENDEZNI A IV. KALOCSAI ROMA KULTÚRA NAPJÁT

– amint azt a Roma Nemzetiségi Önkormányzat a hét elején bejelentette.

A MÁSIK OK, AMI MIATT A KÉSŐBBIEKBEN, ALKONYAT UTÁN SEM ÉRKEZTEK NAGY SZÁMBAN AZ ÉRDEKLŐDŐK A ROMA POP KALOCSAI NAGY ESEMÉNYÉNEK EGYIDEJŰSÉGE VOLT.

A műfaj szlovákiai fenegyerekei, a Maco & Mamuko együttes egy közeli szórakozóhelyen adott koncertet aznap este, és a műfaj kedvelői körében igazi sztárnak számító banda állítólag úgy vonzotta a Roma Kultúra Napja potenciális közönségét, mint a mágnes, elszipkázva a tömegeket a CNÖ rendezvényétől.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Megnyitotta: Szűcs Csaba, Kiskunhalas alpolgármestere

Tényleges program este öt óra felé kezdődött el, amikor Egri András konferanszié köszöntője után Sztojka István, a CNÖ kalocsai elnöke mondott üdvözlő szavakat, jó szórakozást kívánva az est kínálatához, majd Szűcs Csaba kiskunhalasi alpolgármester mondott megnyitó beszédet.

Beszédében üdvözölte Roma Kultúra Napja kezdeményezését, amely fontos értékek őrzésére és a közösség építésére is lehetőséget ad. Elismerő szavakkal szólt a szervezők munkájáról, és a folytatásra bíztatta őket.

Változatos műsor

A továbbiakban kezdetét vette kulturális program, amelynek során a Soltvadkerti Cigány Hagyományőrző Együttes teremtett fergeteges hangulatot, pár szám erejéig a Gila's együttes is színpadra állt, mielőtt vidéki fellépésükre tovasiettek volna.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Az est sztárja az X-Faktorból megismert előadó, Varró Dávid volt, aki a tőle megszokott színvonalú műsorral örvendeztette meg a hálás közönséget.

A vacsorát Korsós Karolina aranybogrács díjas főzőmester főzte, a füstölt csülkös babgulyás – akárcsak a szorgos kezek sütötte, tömérdek palacsinta – mindenkinek ízlett.

A rendezvényen részt vett dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója, Miklós Györgyné a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kalocsai csoportvezetője, valamint dr. Angeli Gabriella képviselő is.

A programra a szokásos módon kitelepült Répásiné Vörös Rózsa, a Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzéssel foglalkozó munkatársa is, kora délután pedig egészségügyi programok, szűrővizsgálatok várták az érintetteket.

A kisebbségi önkormányzat ez úton is köszönetet mond a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kalocsai Csoportjának, a Kalocsai Szent Ferenc Kórház Egészségfejlesztési Irodájának és a Kalocsai Rendőrkapitányságnak a rendezvény sikeres lebonyolításához nyújtott segítségért!

Az Év Önkéntese: Domokos Julianna

A CNÖ kalocsai szervezete évről-évre odaítéli elismerő díját annak a nem cigány önkéntesnek, aki a legnagyobb segítséget nyújtotta a kisebbségi szervezet, illetve az általa összefogott közösség számára.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)


AZ ÉV ÖNKÉNTESE DÍJAT IDÉN DOMOKOS JULIANNA VEHETTE ÁT, AKI ÉVEK ÓTA ERKÖLCSILEG ÉS TEVŐLEGESEN IS ÖNZETLENÜL TÁMOGATJA A CNÖ MUNKÁJÁT.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés