2022. 08. 09. kedd
Emőd
: 395 Ft   : 386 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Százakat vonzott a Farsangi Fánkparádé és mulatság – 1400 fánk fogyott el a Hagyományőrzők néptáncbemutatóval egybekötött kóstolóján

Százakat vonzott a Farsangi Fánkparádé és mulatság – 1400 fánk fogyott el a Hagyományőrzők néptáncbemutatóval egybekötött kóstolóján
Illés György Cinó  |  2022. 02. 14., 10:10

Itt a télbúcsúztató időszak, a farsang, és ha a járvány miatt zárt helyen igazi farsangi mulatságot tartani talán még nem is volna igazán bölcs dolog, kellően tágas szabad téren már szerencsére össze lehetett gyűlni. Mindehhez az időjárás is kedvezett február 12-én, szombaton, így nem csoda, hogy a szép, napos és enyhe időben több százan kilátogattak az Érsekkertbe, hogy megkóstolják a farsang jellegzetes finomságát, a szalagos fánkot, amelyet a hagyományőrzők déd - és nagyanyáik receptje szerint, hibátlanul készítettek el, és megtekintsék a Kalocsai Hagyományőrző Egyesületnek a fánksütés profizmusa mellett leginkább ennyire színvonalas néptáncos műsorát.

Portálunkon is népszerűsítettük  az Összefogás a Nemzetért Egyesület, mint főszervező pályázati forrásából, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIK), valamint a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület bevonásával február 12-re időzített Farsangi Fánkparádéját és az Asszonyfarsangot.  A program keretében a hagyományos recept szerint készült, Kalocsán és környékén pántlikás – más településeken szalagos - fánknak nevezett farsangi csemegét ingyenesen lehetett megkóstolni, ráadásként pedig a Platán Rendezvényközpont teraszáról a látványos táncbemutatóban gyönyörködhetett a közönség. A farsangi kínálatot finom gulyásleves tette teljessé.

Aki pedig csak úgy, véletlenül, a szokásos kocogás, vagy séta miatt vetődött arra, annak szintén szíves vendégfogadásban és vendéglátásban volt része.
A kedvcsináló fánkkóstoltatás már a szombat délelőtti piacon beváltotta a hozzá fűzött reményeket, már ott sokan megígérték, hogy a délutáni programon is részt vesznek.


A lányok, asszonyok karikázós táncát a legények sem nézhették sokáig tétlenül, ők is bekapcsolódtak a farsangi táncmulatságba:


Ilyen hangulat mellett nem csoda, hogy igen nagy számban voltak kíváncsiak az érdeklődők a programra, amihez persze hozzájárulhatott az is, hogy az utóbbi években a báli szezont teljesen ellehetetlenítette a koronavírus-járvány, így a kalocsaiak is eléggé kiéheztek az ehhez hasonló közösségi rendezvényekre.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A táncbemutató sikerén talán csak a fánkok sikere tett túl: a délután kettőkor kezdődött rendezvényen a folklórműsor három órakor vette kezdetét, de addigra épp el is fogyott az összes fánk, pedig a hagyományőrző asszonyok az eredetileg tervezett 1200-at kétszázzal megfejelve, 1400 darabot sütöttek ki a népszerű farsangi csemegéből, amelyet persze nem csak farsang idején szokás sütni ezen a vidéken.

Ezért is tesszük közzé az Összefogás a Nemzetért Egyesületfánksütésről készített videóját, amelyből bárki ellesheti a receptet, egyúttal gyakorlati útmutatót is kap mellé.

Íme!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-08-04 18:27:00
A 61-es főúton, Pincehely belterületén ma, augusztus 4-én dél körül autó gázolt gyalogost. Az elgázolt nő a helyszínen életét vesztette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>
2022. 08. 08., 09:49
Egy héten át fokozott sebességellenőrzések jönnek az ország egész területén. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés