2022. 12. 09. péntek
Natália
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepi fényekbe öltözött a város – Fellobbant az első adventi gyertya lángja

Ünnepi fényekbe öltözött a város – Fellobbant az első adventi gyertya lángja
Illés György Cinó  |  2021. 11. 30., 08:45

Vasárnap délután öt órai kezdettel a szokásos helyszínen, a Sétálóutcában tartották az idei első ünnepélyes adventi gyertyagyújtást, amelyen dr. Filvig Géza polgármester, valamint a református egyház képviseletében Bóna József mondott köszöntőt. Az idei advent első gyertyája mellett ezen az alkalmon kapcsolták föl a város ünnepi díszkivilágítását is. Az alkalom fényét emelte a Daniel Speer Rézfúvós Quintett koncertje, amelyet a rossz idő miatt a színházban tartottak meg.

Azt, hogy a város népe már nagyon ki van éhezve a mostanihoz hasonló közösségi alkalmakra – amelyek hosszú sorának megtartását tette lehetetlenné tavaly és sajnos már idén is a koronavírus-járvány –, jól mutatja, hogy az évszakhoz képest nem túl hideg, de a szemergő, áztató eső miatt barátságtalan idő ellenére sokan jelentek meg az adventi ünnepségsorozat nyitórendezvényén.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Köszöntőjében Filvig Géza polgármester az év legszebb, legmeghittebb időszakaként jellemezte az adventet, amelynek négy gyertyája a Hit–Remény–Öröm–Szeretet négyesét jelképezi.

A hit gyertyája


Az első gyertya a hité, ami a jelenlegi helyzetben a legmeghatározóbb fogalom. Az elmúlt években rengeteg bizonytalanság ölelt körül minket, információk tömkelege járta a világot, és mindenkinek magára hagyatkozva kellett eldöntenie, miben higgyen, mivel tesz jót, mit kövessen."HINNÜNK KELL A SZEBB JÖVŐBEN, MAGUNKÉRT, SZERETTEINKÉRT, EMBERTÁRSAINKÉRT. A HIT, AMI ÁTSEGÍT A NEHÉZ IDŐSZAKON, ÉS AMI KITARTÁSUNKAT ERŐSÍTI!

Hinnünk kell abban, hogy együtt mielőbb túl leszünk ezen a vírus okozta, hullámzó időszakon – mondta Filvig Géza, aki ugyanakkor úgy véli, nem kell mélyen vallásosnak lenni ahhoz, hogy érezzük, az adventtel legszentebb ünnepünkre készülünk fel.

AZ ADVENT JELENTÉSE AZ ELJÖVETEL, A BOLDOG VÁRAKOZÁS ÖRÖME.

Most csendesüljünk el, nézzünk magunkba, forduljunk szeretteink felé, és igyekezzünk szebbé varázsolni egymás napjait!"– mondta Filvig Géza, hozzátéve: az advent hetei az elcsendesedés ideje is, a számvetésé, amikor felidézzük a számunkra legkedvesebb perceket is, és elraktározunk szívünkben minden szépséget, hogy ebből meríthessünk erőt az elkövetkező év napjaira.
Ehhez a város is szeretne hozzájárulni, hiszen

IDÉN KÜLÖNÖSEN TÖREKEDTEK ARRA, HOGY KALOCSÁT CSODÁLATOS FÉNYÁRBA ÖLTÖZTETVE, VÁLTOZATOS PROGRAMOKKAL SEGÍTSÉK MINDANNYIUNKNAK KIZÖKKENNI AZ ÉV NEHÉZSÉGEIBŐL, BIZONYTALANSÁGAIBÓL.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Sajnos a 2021-es év is bővelkedett nehézségekben, hiszen a koronavírus okozta járvány nehezítette mindennapjainkat, és az idei év nagy része is korlátozások között telt – idézte föl a polgármester, de

KÖZÖSEN HELYT ÁLLTUNK, HELYT ÁLLUNK, ÉS A SZÍVÜNKBEN ÉLŐ ERŐS HITTEL BIZAKODÓAN TEKINTHETÜNK A JÖVŐ ELÉ

– mondta Filvig Géza, gondolatait adventi jókívánságokkal zárva.

Áldás, békesség!”– üdvözölte az egybegyűlteket a reformátusok minden alkalomkor időszerű, de köztük is talán a mostanihoz leginkább illő köszöntésével a Kalocsai Református Egyházközség képviseletében beszédet mondó Bóna József.

Ma Isten kegyelméből itt állhatunk az adventi út kezdetén. (…) Mindannyian érezzük, ez egy minőségi idő az év során. Ezért jó lenne szeretve csinálni, hogy szépre, emlékezetesre sikerüljön minden pillanata.”

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A cél és az oda vezető út

Bóna József két fontos dolgot ajánlott a jelenlévők figyelmébe.
Az egyik a cél, amely nem más, mint a karácsony, Jézus születésének ünnepe.

Azé a Jézusé, aki kész volt eljönni erre a Földre, kész volt emberré lenni, felvenni a mi sorsunkat, hogy azon az éjszakán megnyílt a menny – Jézus vállalta azt, hogy a mennyei pompából egy rongyos istállóba megszületik, és hogy a kereszten megváltson minket a bűneinktől (…) Ezért minden egyes karácsony az Isten hatalmas és örök szeretetét ragyogtatja föl”ADVENT KEZDETÉN NEM LEHET MÁS CÉL ELŐTTÜNK, MINT JÉZUSHOZ MEGÉRKEZNI, KARÁCSONYKOR ŐT KÖSZÖNTENI, ELLŐTTE HÓDOLNI – EZ LEGYEN A SZEMÜNK ELŐTT!

Másrészt fontos, milyen állomásokat választunk az út során, akár megpihenni, akár lelkiekben gazdagodni.

A megállókon is keressük az Istent, az Isten szeretetét!”
– mondta Bóna József, imára, Istennel való beszélgetésre bíztatva mindenkit, akkor is, ha valaki már régen nem szólította meg Őt, mert nagyon örülni fog neki, és ki-ki gazdagodhat lelkiekben egy-egy templomi istentiszteleten is.

A templomi harangok téged is hívnak! Ne habozz elindulni a hívó szóra, hogy Isten megérinthesse a szívedet az Igéjével!”A SZÓNOK KIENGESZTELŐDÉSÉRE, EGYMÁS IRÁNTI FIGYELMESSÉGRE, MEGBÉKÉLÉSRE, SZERETETRE INTETT, MERT HA EZEKET MEGTESSZÜK, AKKOR A SZERETŐ ÉS MEGBOCSÁTÓ ISTENNEL TALÁLKOZHATUNK, AKIRE OLY NAGY SZÜKSÉGÜNK VAN MA IS.

Őt keressük az adventi úton, mindenütt és mindenben – mondta Bóna József, gyülekezetük alábbi vezérigéjével kívánva áldott adventi készülődést mindenkinek:

Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr! Békességet és nem romlást tervezek, és végül megadom nektek, amiben reménykedtek!" [Jer 29,11.13]

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Ezt követően Filvig Géza és Bóna József közösen kapcsolták föl a város díszkivilágítását, majd gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyájának fényét.
Útra kelt a Mosolygömb is, amely a lilahagymás zsíros kenyérből és meleg teából, vagy a gyalogosoknak, igény szerint forralt borból álló szeretetlakomát osztó sátornál várta az adományokat.
A finom falatok elfogyasztása után az egybegyűltek a színházba vonultak, mivel a szűnni nem akaró eső miatt a Daniel Speer Rézfúvós Quintett a szabadban fölállított színpad helyett ott adott koncertet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK