2024. 07. 19. péntek
Emília
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

XXVI. Ordasi Falunapok – Háromnapos programsorozattal ünnepeltek

Illés György Cinó  |  2023. 09. 01., 08:28

Ordas minden évben augusztus utolsó hétvégéjén tartja a falunapi mulatságokat, amelyekben éppúgy helyet kap a sport, a horgászat, a gasztronómia, mint a zene, a tánc és az önfeledt szórakozás. Idén augusztus 25-26-27-én, péntektől vasárnapig zajlottak a falunapi programok, amelyek keretében átadták a település kitüntető díjait is.

Pénteken délután a gyermekeknek aszfaltrajzversenyt rendeztek, és más gyerekprogramok is gondoskodtak a szórakoztatásukról.

Egyidejűleg a Komjáti János Labdarúgó Emléktorna keretében három település, a házigazda Ordas mellett Géderlak, valamint a Felnagy Tető Dunaszentbenedek csapata játszotta le hagyományos rangadóját.
A versengés a Géderlak elsőségét hozta, Ordas udvariasan a dobogó alsó fokát foglalta el.

A szombati nap a horgászversennyel indult, amelyen a helyiek mellett a környező településekről, de még Verőcéről is érkeztek versenyzők. A horgászverseny dobogósai Györgye László, Papp Ambrus és Mészáros László lettek.

A falunap újdonsága volt, hogy Ordas idén született lakóit - szám szerint  tizenkettőt - és édesanyáikat Szabó Zsolt polgármester a falu nyilvánossága előtt, a színpadon köszöntötte.


A szombat déli közös ebéd előtt nyílt meg az idén huszadszor megrendezett Ordasi Képzőművészeti Alkotótábor képeiből berendezett kiállítás a Községházban. Magáról a táborról már írtunk, a főbb tudnivalókat most az alkotótábor munkájában alkotóként is részt vevő szervezője, Zsigmond Enikő mondja el az alkotótáborral kapcsolatos tudnivalókat:Ordas község 2023. évi kitüntetettjei

A falunapok keretében adják át a község elismerő kitüntetéseit.
Elismerésben részesült, mellé ajándékot és virágcsokrot kapott:

  • Czabainé Csada Márta jegyző asszony, aki negyven éves munkaviszony után vonult nyugállományba, és több mint negyed évszázadon keresztül szolgálta Ordas községet.
  • Kozákné Szentgyörgyi Ilona, szintén negyven éves pedagógusi munkássága nyomán részesült elismerésben, amelyből több mint 30 évet az ordasi iskolában tanított, és volt az iskola igazgatója, illetve tagintézmény-vezetője.
  • Zsigmond Enikő, aki a most megnyílt kiállítással a falunapok értékét is növelő képzőművészeti alkotótábor résztvevője és szervezőjeként szerzett érdemeket.


Közös ebéd


Képgaléria megtekintése (57 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A község vendégeivel és az ott élőkkel megtelt a nagy rendezvénysátor a szombat déli órákban. A több száz főnyi közönség töltött káposztát ebédelt, de a közelben fölállított sörsátrak árnyékában kisebb-nagyobb családi társaságok, baráti közösségek külön is főzőcskéztek, nem is akármit!


Képgaléria megtekintése (57 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Egyebek mellett például pompás kakaspörkölt is rotyogott egy bográcsban, de a nyárson egészben sült bárány mindent vitt, a látvány szempontjából mindenképp, és ezt olvasóinkkal is meg tudjuk osztani, ha az ízesítést nem is mutathatjuk meg:Ugyanez, az ideházasodott családtagjuk meghívására több faluból érkezettekből álló közösség nagy bogrács birkapörköltet is főzött. Kóstoltuk, nagyon finom volt! A bárány és birka is Homokmégyről, közvetlenül a juhásztól érkezett.

Színpadi programok

A hivatalos megnyitót a helyi szokások szerint líraibb hangvételű, lélekben emelkedettebb műsor tette emlékezetesebbé, Jimmy és Nika gitáros-énekes közreműködésével.
Szombaton délután Mészáros János Elek, a 2012-es Csillag születik televíziós tehetségkutató program győztese állt színpadra.
Később a Miske–Drágszél Hagyományőrző Néptánccsoport apraja-nagyja lépett közönség elé folklór produkciókkal.
Ez után a fővárosból érkezett színészek előadásában musical műsor következett, majd az Easter Együttes koncertje zárta a kulturális műsort, amelyet követően
hagyományos falusi bálon mulathatott a nép kifulladásig, ahol Kis Limpi volt a hangulatfelelős.

Vasárnap

Délelőtt ökumenikus istentisztelettel zárult a hivatalos program.
Délután három órakor a focipályán levezetésképp lovas programra várták az érdeklődőket, ahol a gyerekek szórakoztatásáról népi játékokból berendezett játszótér gondoskodott, és az ember orrába „beleégő” kürtöskalács illat tett feledhetetlenné.
Ezzel egyben lezárultak a több mint negyed évszázados hagyományokkal büszkélkedő, 2023. évi ordasi falunapok.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK