2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

XXVI. Ordasi Falunapok – Háromnapos programsorozattal ünnepeltek

Illés György Cinó  |  2023. 09. 01., 08:28

Ordas minden évben augusztus utolsó hétvégéjén tartja a falunapi mulatságokat, amelyekben éppúgy helyet kap a sport, a horgászat, a gasztronómia, mint a zene, a tánc és az önfeledt szórakozás. Idén augusztus 25-26-27-én, péntektől vasárnapig zajlottak a falunapi programok, amelyek keretében átadták a település kitüntető díjait is.

Pénteken délután a gyermekeknek aszfaltrajzversenyt rendeztek, és más gyerekprogramok is gondoskodtak a szórakoztatásukról.

Egyidejűleg a Komjáti János Labdarúgó Emléktorna keretében három település, a házigazda Ordas mellett Géderlak, valamint a Felnagy Tető Dunaszentbenedek csapata játszotta le hagyományos rangadóját.
A versengés a Géderlak elsőségét hozta, Ordas udvariasan a dobogó alsó fokát foglalta el.

A szombati nap a horgászversennyel indult, amelyen a helyiek mellett a környező településekről, de még Verőcéről is érkeztek versenyzők. A horgászverseny dobogósai Györgye László, Papp Ambrus és Mészáros László lettek.

A falunap újdonsága volt, hogy Ordas idén született lakóit - szám szerint  tizenkettőt - és édesanyáikat Szabó Zsolt polgármester a falu nyilvánossága előtt, a színpadon köszöntötte.


A szombat déli közös ebéd előtt nyílt meg az idén huszadszor megrendezett Ordasi Képzőművészeti Alkotótábor képeiből berendezett kiállítás a Községházban. Magáról a táborról már írtunk, a főbb tudnivalókat most az alkotótábor munkájában alkotóként is részt vevő szervezője, Zsigmond Enikő mondja el az alkotótáborral kapcsolatos tudnivalókat:Ordas község 2023. évi kitüntetettjei

A falunapok keretében adják át a község elismerő kitüntetéseit.
Elismerésben részesült, mellé ajándékot és virágcsokrot kapott:

  • Czabainé Csada Márta jegyző asszony, aki negyven éves munkaviszony után vonult nyugállományba, és több mint negyed évszázadon keresztül szolgálta Ordas községet.
  • Kozákné Szentgyörgyi Ilona, szintén negyven éves pedagógusi munkássága nyomán részesült elismerésben, amelyből több mint 30 évet az ordasi iskolában tanított, és volt az iskola igazgatója, illetve tagintézmény-vezetője.
  • Zsigmond Enikő, aki a most megnyílt kiállítással a falunapok értékét is növelő képzőművészeti alkotótábor résztvevője és szervezőjeként szerzett érdemeket.


Közös ebéd


Képgaléria megtekintése (57 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A község vendégeivel és az ott élőkkel megtelt a nagy rendezvénysátor a szombat déli órákban. A több száz főnyi közönség töltött káposztát ebédelt, de a közelben fölállított sörsátrak árnyékában kisebb-nagyobb családi társaságok, baráti közösségek külön is főzőcskéztek, nem is akármit!


Képgaléria megtekintése (57 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Egyebek mellett például pompás kakaspörkölt is rotyogott egy bográcsban, de a nyárson egészben sült bárány mindent vitt, a látvány szempontjából mindenképp, és ezt olvasóinkkal is meg tudjuk osztani, ha az ízesítést nem is mutathatjuk meg:Ugyanez, az ideházasodott családtagjuk meghívására több faluból érkezettekből álló közösség nagy bogrács birkapörköltet is főzött. Kóstoltuk, nagyon finom volt! A bárány és birka is Homokmégyről, közvetlenül a juhásztól érkezett.

Színpadi programok

A hivatalos megnyitót a helyi szokások szerint líraibb hangvételű, lélekben emelkedettebb műsor tette emlékezetesebbé, Jimmy és Nika gitáros-énekes közreműködésével.
Szombaton délután Mészáros János Elek, a 2012-es Csillag születik televíziós tehetségkutató program győztese állt színpadra.
Később a Miske–Drágszél Hagyományőrző Néptánccsoport apraja-nagyja lépett közönség elé folklór produkciókkal.
Ez után a fővárosból érkezett színészek előadásában musical műsor következett, majd az Easter Együttes koncertje zárta a kulturális műsort, amelyet követően
hagyományos falusi bálon mulathatott a nép kifulladásig, ahol Kis Limpi volt a hangulatfelelős.

Vasárnap

Délelőtt ökumenikus istentisztelettel zárult a hivatalos program.
Délután három órakor a focipályán levezetésképp lovas programra várták az érdeklődőket, ahol a gyerekek szórakoztatásáról népi játékokból berendezett játszótér gondoskodott, és az ember orrába „beleégő” kürtöskalács illat tett feledhetetlenné.
Ezzel egyben lezárultak a több mint negyed évszázados hagyományokkal büszkélkedő, 2023. évi ordasi falunapok.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 28., 10:12
Egy hónap múlva délután öt órakor már sötét lesz. Még >>>
2023. 09. 28., 09:14
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK