2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Nincs, de 700 év után lesz Öregcsertőnek saját címere és zászlója

Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 17., 08:34

Ugyan az Öregcsertő településsel kapcsolatos utalások már a XIII. század elejétől nyomon követhetők, a községnek a mai napig nincs önálló címere, illetve zászlója. Ha esetleg volt is, annak a hosszú évszázadok alatt nyoma veszett. Ezt a történelmi korszakokon átívelő hiányt kívánja most pótolni a község önkormányzata. A polgármesternek és a képviselőknek feltett szándéka, hogy egy mindenki számára elfogadható, a heraldika szabályainak is megfelelő címert terveztetnek, majd hagyatnak jóvá az illetékes hatósággal.

Az ügy szorgalmazója, Kis-Vén László polgármester elmondta: a falura vonatkozóan a legkorábbi adatok a XIII. század közepéből valók. IV. Béla király egy 1239-ben kiadott oklevelében tesz említést a településről, és egy bizonyos „Chertu” nevűről, aki már gyermekkorában hűségesen szolgálta az uralkodót. Hogy érdemeit a király kellően megjutalmazza, azokat a földeket, melyeknek már korábban haszonélvezője volt, átadta neki örökös birtokul.
A XIV. és a XV. századból származó, a közigazgatási egységek megszervezését, birtokadományozási ügyeket, birtokvitákat tartalmazó oklevelekben a település neve a „Chertewhaza”, alakban állandósult, majd az 1690-ban végzett összeírás már Csertőháza nevén tünteti fel a falut. – magyarázta a polgármester.

Kis-Vén László hangsúlyozta: a címer tervezetében természetesen megjelenne a névadó Csertő vitéz, ám mivel a címeralkotás szabályait és magát a címer használatát is megszigorították, nem lesz egyszerű egy a lakosságnak tetsző, de szakmailag a döntéshozóknak is megfelelő címert összehozni. Mindenesetre elkezdődött a címer számítógépes tervezése, hogy miután a tervezetet a helyi nyilvánosság megismerte és a többség elfogadta, jóváhagyásra az illetékes hatósághoz nyújtsák be.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Remélem nem kell újabb 700 évnek eltelnie ahhoz, hogy községünk méltó címerrel és zászlóval is erősítse identitását.”- mondta tréfásan a polgármester, aki szerint idén már olyan címer-tervezetet tesznek le az asztalra, amelyet első körben a helyi emberek elé tárhatnak. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!
2022-11-20 16:06:00
Az ország 354 településén, mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdte meg november 14-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók november 25-ig online, azt követően pedig december 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK