2022. 01. 25. kedd
Pál
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bárth János: KALOCSA 1847. ÉVI ÖSSZEÍRÁSA – Az utolsó úrbéri számbavétel Kalocsáról

Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 30., 11:24

Hamarosan kezünkbe vehetjük a húsznál több önálló kötetet író Bárth János: Kalocsa 1847. évi összeírása című, 104 oldal terjedelmű könyvét, amelynek szinopszisát (áttekintését) a napokban kapta meg szerkesztőségünk. A kalocsai, majd a megyei múzeumot hosszú ideig igazgatóként vezető szerző most egy olyan dokumentumot juttat el az olvasókhoz, amelyben mindazok fellelhetik ősüket, akik Kalocsa város újkori határában (Kalocsa, Homokmégy, Szakmár, Öregcsertő, Drágszél, Újtelek területén) törzsökös lakosként laknak, vagy onnan származnak.

A könyvben a szerző betűhűen közreadja Kalocsa 1847. évi úrbéri összeírását, ezáltal adatokat szolgáltat a történeti demográfia, a népesedéstörténet, a családkutatás, a névtudomány, a társadalomtörténet és a településnéprajz számára. Egyben olyan dokumentumot juttat el az olvasókhoz, amelyben mindazok fellelhetik ősüket, akik Kalocsa város újkori határában (Kalocsa, Homokmégy, Szakmár, Öregcsertő, Drágszél, Újtelek területén) törzsökös lakosként laknak, vagy onnan származnak.

A kötetben közölt összeírást a kalocsai érseki domínium vezetői készítették. Az volt a célja, hogy számba vegye az érsek-földesúr Kalocsáról származó úrbéri jövedelmeit: a robotnapokat és a házak után szedett „füstpénzt”. Szereplői tehát a földesúri adóalanyok, vagyis a jobbágy családfők, illetve maguk a lakótelkek, házak. A XIX. század középső harmadában kalocsai különlegességnek számított, hogy a telkes jobbágycsaládok már nem a városban, hanem a város pusztáin laktak szálláscsoportokban. Ezért a legfontosabb társadalmi réteget, a jobbágygazda famíliákat pusztánként írták össze.

Az 1847. évi összeírás az utolsó úrbéri számbavétel Kalocsáról. Akiket akkor összeírtak, a következő évben, 1848 tavaszán felszabadultak a feudális földesúri fennhatóság alól.

A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltárban őrzött összeírás közzétételét a szerző tanulmánya vezeti be, amely a következő részekre tagolódik: 1. Az 1847. évi összeírás jellemzése, 2. A kalocsai szállások, 3. A kalocsai társadalom képének vázlata, 4. Házak, utcák, városrészek.

A kötetet a használhatóságot elősegítő mutatók zárják: a családnevek mutatója, a ragadványnevek mutatója, valamint a városi házzal is rendelkező „pusztai” jobbágygazdák lajstroma.

A könyv szövege tördelve, nyomtatásra előkészített állapotban van. 2021 novemberében nyomtatható.
Formátuma: B/5., puhafedelű, fűzött. Terjedelme 104 oldal.

Megjelenéséről tájékoztatjuk majd olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés