Ki gondolta volna, akárcsak 20 évvel ezelőtt, hogy egyszer a hagyományos falusi disznóvágás szokásainak felélesztésén, megőrzésén kell munkálkodni? Ki gondolta volna, hogy a fiatalabb generációk tagjai közül mára sokan nem tudják, hogy nagyszüleik, szüleik számára mit jelentett a családi ünneppel felérő, vagy arra időzített disznótor. A Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tavalyi kezdeményezése már ennek a tradíciónak a megőrzéséről szólt, hogy aztán idén, immár közfelkiáltásra, január 12-én, szombaton szélesebb körben tartsák meg a második hagyományos kalocsai disznóvágást. Ezúttal egy két mázsán felüli sertés leölésétől a feldolgozásán át az étkezésekig „kotta szerint” követtéka a régi hagyományokat.
A Érsekkert bejáratában lévő Hagyományőrzők Házában járva a most 45-50-60 éves korosztályhoz tartozók még tudtak válaszolni arra a kérdésre: emlékszik még gyerekkora régi disznótoraira? Ám az idei disznóvágáson több olyan húszas éveiben járó fiatal volt, akik életükben először vettek részt igazi vidéki disznótoron. Ám rajtuk kívül is többen voltak, akiknek élményszámba menta disznóvágáskor szokásos, mára már kicsit feledésbe merült hagyományosan készült ételek elkészítése, a hagyományok szerinti sorrendet követő elfogyasztása.
Forrás: Zsiga Ferenc
Az egész napos disznóvágáson az egyesület tagjain kívül is bárki bekapcsolódhatott az egyes munkafolyamatokba, és ha ügyetlenkedett, nem égett keze alatt a munka, egy-két bátorító, bíztató szóval segítették.
A disznó feldolgozását ennek ellenére a maximális profizmus uralta, hiszen Rácz József személyében szakavatott hentes felügyelte a munkálatokat, és két Venesz-díjas szakács, Blaskó János és Németh József ügyelt arra, hogy a szokások mellett a higiéniai és egyéb követelmények is be legyenek tartva.
A Hagyományőrzők Házában tett látogatásunk alkalmával dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva, a Hagyományőrző Egyesület csoportvezetője kalauzolt bennünket,
kóstolással egybekötve segített feleleveníteni a feldolgozás rítusát, a régi ízeket és ételsorokat.
Éva emlékeztetett arra, hogy a tavalyi disznótor annyira jól sikerült, hogy közkívántra nem maradhatott el a folytatás. Ezt az is könnyítette, hogy egy általa megírt pályázattal forrást is találtak az immár nem csak az egyesület tagjaira, hanem külső vendégekre is szabott, hangsúlyosan hagyományos vidéki disznótor megtartására
Forrás: Zsiga Ferenc
-Az 56 tagú egyesületből egyedül a betegek maradtak távol, de idén a tavalyinál több az érdeklődő, és ami külön öröm, nagyon sok fiatal az első perctől az utolsóig bekapcsolódott a programba. A hagyományos vidéki disznótorokat gyermek és felnőtt korukban megélők számára is öröm volt, hogy például egyik tagunk budapesti vő jelöltje életében először vett részt disznótoron. A fiatalember már a kora reggeli szúrás előtt megérkezett, és természetesen a „lefogó pálinkát” is elfogyasztotta – számolt be a történésekről Sztakó Éva.
- A reggelihez a felfogott vérből azonnal készült a hagymás vér, a sült máj, de hogy szavam ne felejtsem, az asszonyok a bölléreknek már az előző napon kisütötték a pogácsát. Természetesen ezúttal sem maradt el a reggeli, délelőtti forralt bor.
A hagyományokat követve ebédre disznótoros vegyes pörkölt, pecsenye készült, amit házi savanyósággal, főtt krumplival tálaltunk.
Ahogy kikerült a háj, az asszonyok neki láttak a diós, mákos, lekváros hájas kifli készítésének.
Forrás: Zsiga Ferenc
Vacsorára finom orjaleves, töltött káposzta, sült hurka, sült kolbász készül, illetve az egyesület tagjai által hozott házi süteményeket szolgáljuk fel. Természetesen a hagyományoknak megfelelően vacsorára a zenész is megérkezik. Mint annak idején a régi disznótoroknál, vacsora után kezdődik majd a nótázás, poharazgatás, beszélgetés, tréfálkozás- mondta dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva.
Az egyesület csoportvezetője azt is elárulta, hogy a disznó Szakmárról érkezett, de annyi kalocsai vonatkozása azért van, hogy a városban élő Romsics András hizlaldájából származik. Mint mondta, közvélemény kutatást még nem tartottak, de nagy összegű fogadást merne tenni arra, hogy jövőre is lesz hagyományőrzők hagyományos disznótora.