2022. 01. 27. csütörtök
Angelika
: 360 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Kalocsa virágai” – Multimédiás oktatási anyag készült a kalocsai folklór kézművességről

Illés György Cinó  |  2016. 08. 31., 16:13

Minisztériumi pályázat segítségével jöhetett létre a kalocsai viseletet, folklór motívumkincset, hímzéshez, pingáláshoz használt anyagokat, technikákat bemutató oktató anyag. Kiadására eddig nem került sor, annak lehetőségét keresi a munkában résztvevő két kalocsai egyesület. Az Érsekkert bejáratánál álló fogadóépületben alkotóház indul.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium „Hungarikum 2015” című pályázatán nyert kétmillió forintos támogatást a Kalocsai Hagyományőrző Népművészeti Egyesület a kalocsai díszítő népművészet örökségének átfogó leírását szolgáló, neves népművész szakemberek bevonásával készült „Kalocsa virágai” című dokumentáció összeállítására. A munka most elkészült – tájékoztatott hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján dr. Kovács Istvánné, az egyesület vezetője.

A talpig autentikus kalocsai viseletben megjelent Kovács Istvánné elmondta: az összeállított anyag átfogja mind a minták írásának és tervezésének, mind a kézi és a gépi hímzésnek, mind a pingálásnak a tudnivalóit, szólva emellett a motívumokról, viseletekről, és a fölhasznált fonalaktól a textíliákig bemutatva a felhasznált anyagokat, valamint az eszközöket is.

A következő lépés az anyag nyomtatott formában történő kiadása volna, amelyhez a szövegben leírt tevékenységeket bemutató videofilmeket is tartalmazó DVD melléklet is tartozna. Ennek anyaga már szintén elkészült. Távlatokban akár OKJ-s képzés tananyagául is szolgálhatna a most összeállított dokumentáció.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

A minták tervezésének és a motívumok írásának fortélyait Romsics Lászlóné, ismertebb nevén Szarka Vera néni mutatta be. A kézi hímzésről szóló tudnivalók írásos anyaga leginkább Bolváriné Anikó tollából ered, és a gépi hímzés tudnivalóinak szöveges leírása is hozzá köthető – tudtuk meg az elhangzottakból. A gépi hímzés technikáját az oktatófilmen Nagy Ferencné mutatta be, a keretbe fogástól a kolbászvarráson át a különböző bekötési mintákig, amelyek elsajátítását az oktatóanyagban részletes rajzok is segítik.
Az összeállított anyag külön fejezetet szentel a kalocsai viseletnek, amelyet Cselik Mária, a népművészet táncos mestere állította össze, bemutatva a kalocsai viseletek fejlődését is a kezdetektől a múlt század hatvanas éveiig.

A sajtótájékoztató idején gépi és kézi hímzés, írás és pingálás bemutatót tartottak a leíró munkában is részt vevő, szintén ünneplős kalocsai viseletbe öltözött népi iparművészek. Szorgosan kattogott a Singer varrógép, a színes kézi hímzés folyamatát és a falpingálás módját is megfigyelhették a sajtó képviselői, és fényképezőgépünk objektívje előtt nyíltak ki a vásznon a híres kalocsai „sehunsincs” virágok, először ceruzával, majd tintával átírva is.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

A kalocsai folklórhagyaték átadásának célját szolgálhatja az egyesület által „birtokba vett”, azaz üzemeltetésre megkapott fogadóépület is az Érsekkert bejáratánál.
Amint Kovácsné rámutatott: az épület tájháznak nem alkalmas a stílusa miatt, és múzeum is van már Kalocsán. Ezért az álló fogadóépületet alkotóházként, a kalocsai képzőművészet műhelyeként és egyfajta oktatóhelyeként is szeretné működtetni az üzemeltetést elnyerő egyesület, de bemutatóikkal iskolákba, más helyszínekre is szívesen kivonulnak, bemutatni az általuk őrzött tudást – derült ki az hangzottakból.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>
2022. 01. 26., 09:31
Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 01. 25., 19:00
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Molnár Gábor, a Fülöp Ferenc Díjas táncos hétfő hajnalban elhunyt! Még >>>
2022. 01. 25., 18:17
Az életmentés csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen, mire az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek. Még >>>
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés