2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Újra nyitva! – Kiállított relikviák, öröklött értékek a vasútállomáson

Borbély-Juhász Ágnes  |  2016. 10. 26., 23:34

Közel tíz éve, 2007 márciusában szűnt meg a vasúti forgalom a Kiskőrös-Kalocsa szárnyvonalon. Azóta a teherforgalom ugyan a foktői növényolajgyár kiszolgálása miatt 2011-ben újraindult, sőt a gyárhoz új iparvágány is épült, a szebb napokat is látott épületet továbbra is kerítés zárta el a kíváncsi szemek elől. Ezt a zárást idén nyáron szűntették meg, de a híres, pingált épületbe ezt követően sem lehetett bemenni. Október 26-án végre újabb mérföldkőhöz érkezett az állomás 1881-ig visszanyúló története.

Februártól októberig

Dr. Bálint József polgármester ez év februárjában jelentette be, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) területi igazgatójával Mondi Miklóssal, valamint a vasúti szakasz üzemeltetőjének vezetőjével, Németh Nándorral a kalocsai vasútállomás épületének funkcióbővítés utáni, turisztikai nyilvánosság előtti újranyitásáról.

Az együttműködés részleteiről aztán júniusban tárgyalt az önkormányzati képviselő-testület, amely megszavazta, hogy a MÁV felé fizetendő 5000 forintos bérleti díj és 15000 forint kezelési költség-hozzájárulás ellenében a város megnyitja az objektumot.
A megállapodás értelmében a kalocsai önkormányzat vállalta a vasútállomás környékének rendben tartását, amely feladatot a Parkgondozó végzi, míg a MÁV vállalta az őrzés-védés feladatát és kapcsolódó programelemként egy vasúttörténeti kiállítás berendezését.

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
Szvétek Antalné, népi iparművész
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A nyilvánosság most már saját szemével is láthatja a szerződés eredményét. Az újranyitás pillanatain sok érdeklődő osztozott a protokoll résztvevőkkel, köztük Szvétek Antalné, aki édesanyjával, Vén Lajosnéval maga is részt vett az épületbelső 1983-85 közötti renoválásában, valamint Viczay Lajos, akinek fotói immár a váróteremben is őriznek és megmutatnak egy-egy pillanatot a vasútállomás egykori mozgalmas hétköznapjaiból.

A megnyitón Bálint József mindenekelőtt leszögezte:

a személyszállítást nem indították újra.

A polgármester a pályaudvar történetét [lásd keretes írásunkat – a Szerk.] ismertette a megjelentekkel, név szerint is megemlítve a 80 évvel ezelőtti felújításban összefogó környékbeli parasztokat és parasztasszonyokat, majd köszönetet mondott az újranyitásban kulcsfontosságú szerepet betöltő személyek munkájáért.

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
Az eredeti bútorokat egyelőre keresik. A most kiállított, stílusukban igen hasonló darabokat az önkormányzat üdülőjéből szállíttatták a vasútállomásra.
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Sihuhuhu, sihuhuhu, sihuhuhu

Nagy Józsefnek, a Vasúttörténeti Alapítvány titkárának sikerült egy komplett vasútállomás hangjait megidéznie, a résztvevők legnagyobb tetszésére síppal, zakatoló miniatűr mozdonnyal érkezett az eseményre. Emellett persze szólt a kiállítás létrejöttét segítő alapítvány célkitűzéséről [a vasúti történelem tárgyi eszközeinek, emlékeinek felkutatása, összegyűjtése, megőrzése, ápolása, kiállításokon történő bemutatása], valamint elmondta, hogy az archív anyagok, köztük az állomás eredeti terveinek kiállításában a Viski Király Múzeum szakemberei is közreműködtek.

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
Nagy József, egykori kisvasúti mozdonyvezető, a Vasúttörténeti Alapítvány munkatársa
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A vasúti szakaszt üzemeltető DB Cargo Hungária Kft. nevében Gaál József, a Magyar Államvasutak Zrt. képviseletében Mondi Miklós is örömét fejezte ki, hogy turisztikai látványosságként újra kitárhatták a vasútállomás kapuját.

Egész évben, ingyen látogatható

A megnyitót követő sajtótájékoztatón a korábban elhangzottakat Bálint József azzal egészítette ki, hogy az objektumban novembertől keddi és csütörtöki napokon rendes nyitvatartással, további napokon pedig telefonos időpontegyeztetés után fogadnak látogatókat. A téli és nyári nyitvatartás között egyelőre nem terveznek különbséget tenni. Mint azt a polgármester elmondta, a belépés ingyenes lesz, az önkormányzat nem szedhet érte díjat. A programszervező irodák, cégek azonban igen, például ha programelemként, esetleg valamilyen csomagajánlat részeként, vagy az odautaztatás költségeit beleszámolva értékesítik azt.

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
Ez a "kispiros" nem az a "kispiros"
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Tovább fejlesztenék

A polgármester megemlítette azt is, hogy a későbbiekben tervezik – akár a MÁV-val közös pályázaton – a külső homlokzatok és a héjazati részek rendbe tételét is. Mi több, azt sem tartja kizártnak, hogy a jövőben a személyforgalom is meginduljon.

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
Régi fotók a vasúttörténeti kiállításon
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Múltidézés a síneken is

A kiállítás körbejárása után két vasutas sztori között, aki akart felkapaszkodhatott egy ez idő alatt Kalocsán állomásozó 290-es sorozatú vagy egy 004-1 pályaszámú mozdonyra is.

A kalocsai vasútállomásról dióhéjban

A vasútállomás helyét 1881-ben az érsekuradalmi téglavető mellett jelölték ki. A Budapest – Zimony vasútvonal kalocsai szárnyvonalának építését 1881. november 14-én kezdték meg a Gubányi testvérek (Ferenc, Mihály és Antal), valamint Müller Béla vállalkozók. A szárnyvonal ünnepélyes felavatása 1882. december 5-én volt. Ekkor érkezett meg az első menetrend szerinti szerelvény is.

Az első ideiglenes állomásépületet a MÁV szabványainak megfelelően 1885-ben építették újra. Az épületet Gábor Lajos kalocsai festőművész tervei alapján Rökk Károly alakította át 1937-38-ban. A fafaragást és falpingálást a környékbeli parasztok és parasztasszonyok végezték.
A fafaragásokat Pécsi János gombolyagi, Egyed István, Gábor Ferenc részteleki, Szabadi András szakmári, Szabadi Károly, Tóth József, Kákonyi Ignác homokmégyi paraszt mesterek készítették.
A falpingálásokat Peák  Pöre,  özv.  Matos Gergelyné, özv. Matos Sándorné, Szigeti Julis, Temesvári Sándorné homokmégyi, Ferenc Istvánné, Tóth Margit, Vén Ferencné hillyei és Tóth Lászlóné szakmári pingálóasszonyok festették.

A negyvenszállási vasúthidat 1941. február 15-én a dunai jeges árvíz elborította. Háromesztendei helyreállítás után 1944. február 14-én adták át az új hidat. Ez idő alatt Öregcsertő és Kalocsa között autóbuszok szállították az utasokat.

A vasútállomás legutolsó teljes tatarozását 1983-ban kezdték meg. A felújított épületet 1985. július 9-én adták át. A falakat Vén Lajosné és lánya, Szvétek Antalné pingálták.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 4 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (4 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
digipenna
2016-11-05 20:17:24
Tökéletes jelkép, jelképe annak, elzúgott mellettünk a világ, de mi vágyakozunk az akkor se volt se szebb, se jobb múlt után. Az állomás főbejártatán egyszer mentem keresztül, még madzagon konzervdobozt húzó koromban. Kiskőrösre mentünk apámmal, öcsémmel egy demizson borért, hogy méltóképpen ünnepeljék meg húgom keresztelőjét. Szóval, a főbejárat unalmában átnézve az úton úgyszintén egy letűnt világra tekint, melynek állapota, siralom. Jó szomszédság. Egy letűnt múlt megmaradt tárgyi bizonyítékai.

Amúgy szép dolog. Szerte a világban nagy a vágy a múlt iránt, amikor minden szebb és jobb volt. Amikor 3,60 volt a kenyér, és a gimiseknek más sapkájuk volt, mint a többieknek. Amikor a mavart buszmegállóban a fölnőttek félrelöktek, hogy öcsi, te ráérsz. Amikor pár évvel a demizsonos „buli” után húsvétkor egyik nagynéni locsolása után a másikhoz menet átmentünk az úton, öcsémmel hosszasan keresgéltük a térdig érő sárba ragadt egyik cipőmet, amit persze nem találtunk, amiért úgy megvertek otthon, mint szódás a lovát, -ezt tessék nem képletesen érteni-.

Szóval, a múlt hál' Istennek, múlt. Jó volna többet foglalkozni a mával, jövővel, mert nagyon úgy néz ki, (itt, erre) nemigen van jövő. Persze, adományoknak köszönhetően nem kell a betegeknek, nővéreknek, dokiknak esőben átjárni egyik épületből a másikba, meg lesz vízi élet, meg HÍD ami majd munkahelyeket teremt, (itt tessék egy kis gúnyos, halk, kesernyés kacajt hozzágondolni).

Meg lesz újra választás, ahol, ha így megy tovább megint visszajön a (közel)múlt, mint legutóbb.
Mirella52
2016-10-28 12:44:30
Egyébként azt lehet tudni, hogy a Polgármester Úr nyakában miért lóg mostanság ez a hatalmas "fukszra" hajazó nyaklánc minden egyes rendezvényen? Vagy ez valami vadiúj kalocsai trend lenne?
Joco
2016-10-28 15:11:53
Az még hagyján hogy a kutyalánc van a nyakában de úgy néz ki benne, mint egy feka rapper. Oh jeee kemény vagyok nyomom ezerrel ohhjeee......majd nézzétek meg a képeket mert lenyomja a jo kis rap számot utána meg jo kis gangszta módjára iszik egy igazi bulizosat a getto társakkal. Esküszöm szégyen hogy ilyen polgármestere van Kalocsának!
Mirella52
2016-10-28 12:38:25
Végre mindenki láthatja ezt a gyönyörű épületet!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 08., 08:25
Az idős nő utána a Long Island-i intézményből kórházba került. Még >>>
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK