2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

A Pakson épülő atomerőmű is téma volt a bécsi konferencián

2024. 07. 09., 11:21

A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot.

Tizenöt ország nukleáris szakemberei sereglettek össze annak az ötnapos konferenciának a nyitónapján, amit az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége Bécsben rendezett. Több kulcsfontosságú kérdés, a szakemberképzés, a tudásmegosztás és a humánerőforrás-menedzsment terítékre került, a résztvevők megismerhették az egyes atomerőművekben alkalmazott módszereket, köztük a Paks II. Zrt. gyakorlatát. Griljov Róbert, a társaság ügyvezető igazgatója beszélt arról, milyen válaszai vannak a cégnek a humánerőforrás-menedzsment és a szakemberképzés területén felmerülő kihívásokra.


Mint elhangzott, a Paks II. Zrt. több képzési programot is kínál az atomenergia iránt érdeklődőknek. Középiskolások és felsőoktatásban részt vevők számára ösztöndíjprogramot, egyetemistáknak szakmai gyakorlatot, részmunkaidős állást kínál a társaság. Szó esett a társaságnál fejlesztett, folyamatosan bővülő tudásbázisról is, amelynek online platformján publikációk, cikkek, előadások, kurzusok keretében oszthatják meg egymással tudásukat a munkatársak. Ez a platform ad helyet a belső, szakmai, vizsgával záruló képzéseknek is, úgymint a nukleáris biztonsági kultúrával kapcsolatos oktatás vagy éppen a munkavédelem, környezetvédelem, fenntarthatóság témájában indított képzések. 

Az igazgató kitért arra, hogy az Európai Bizottság 2017-es döntése értelmében jogilag és funkcionálisan el kellett különíteni a négy blokkot üzemeltető MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-t és a két új egységet építő Paks II. Zrt.-t – ezt a döntést figyelembe véve kell gondoskodni a megfelelő személyzetről. Griljov Róbert kiemelte, hogy a két társaság közösen finanszírozza az iparági középfokú oktatás fontos bázisának számító ESZI Energetikai Technikum és Kollégiumot, beszélt a 2019 óta tartó egyetemi együttműködésről és bemutatta a cég által kínált életpályamodellt is. – Paks II.-nek is támaszkodnia kell az üzemelő blokkokon szerzett több mint negyven év tapasztalatra, és legalább ugyanilyen lényeges, hogy kapcsolódjunk a nemzetközi nukleáris színtérhez. Ez utóbbi miatt is fontos számunkra ez a most megrendezett szimpózium – mondta el Griljov Róbert, hozzátéve: úgy látja, hogy az iparág világszerte ugyanazokkal a kihívásokkal szembesül.

Az ötnapos konferenciát Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója nyitotta meg, aki üdvözölte a nukleáris ipar megítélésében történő pozitív változásokat, és azt, hogy számos ország dönt úgy, hogy felgyorsítja atomerőmű-projektjeit. Ehhez azonban a befektetések és a politikai akarat mellett tudásra és munkaerőre is szükség van – szögezte le.


* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK