2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Összehangolt munka kell a gyors előrelépéshez

2023. 10. 09., 11:47

Hatékony együttműködésre van szükség a megrendelő és a fővállalkozó között ahhoz, hogy a közeljövő legfontosabb mérföldköveit eredményesen tudják teljesíteni. Minderről Alekszandr Merten, az Atomsztrojexport alelnöke, a Paks II. építési projektigazgatója beszélt a Paks II. Zrt. társasági lapjában.

Augusztus második felében megkezdődött a projekt második szakasza, a Paks II. Atomerőmű blokkjainak közvetlen építése. Az ezt megelőző időszakban a tervezéssel és engedélyezéssel, illetve a felvonulási terület létesítményeinek építésével foglalkoztunk, mostantól pedig ténylegesen a blokkok kivitelezése folyik együttműködésben a megrendelőnkkel, a Paks II. Zrt.-vel. Ez változást hoz a fővállalkozó szervezeti felépítésben is, folyamatosan változik a fővállalkozó helyi csapatának összetétele és értelemszerűen változik az alvállalkozók köre is.


Rengeteg technikai eszköz bevonásával folyik a munka a területen és pillanatnyilag 330 ember dolgozik ott. A területen a létszám az év végére eléri 800-900 főt, 2024 végére pedig majdnem kétezer lesz.– vázolta.
Arra is kitért, hogy áttekintették a beruházás megvalósításának számos kérdését Szijjártó Péter miniszter és a Roszatom vezérigazgatója, Alexej Lihacsov bécsi találkozóján.

Egyebek között -átbeszéltük a projekt második szakaszba történő átlépése utáni feladatokat, beleértve azokat a munkákat, amelyeket az 5-ös blokk nukleáris sziget alapjába történő első adag beton kiöntéséhez kell elvégezni.– részletezte.
Várhatóan november 1-jén kezdődik meg a talajszilárdítás, ami nagyon munkaigényes folyamat Mint kiemelte, a projekt gyorsítását több feltétel teljesítésével lehet elérni. Az első mindenekelőtt az összes folyamat biztonságának szavatolása, a második a megrendelő és a fővállalkozó nagyon szoros együttműködése.

Nyilvánvalóan minél jobb, minél hatékonyabb az együttműködésünk, annál gyorsabban lehet előre lépni.– húzta alá Alekszandr Merten. Hozzáfűzte, idesorolandó még a szükséges berendezések szállítása és az, hogy az alvállalkozók milyen minőségben és milyen határidőre végzik el a feladatukat. Az úgynevezett hosszú gyártási idejű berendezésekre vonatkozó kérdésre a projektigazgató azt mondta, hogy egyes berendezések gyártási engedélyét már kiadta a hatóság. Az 5-ös blokk zónaolvadék-csapdájának gyártása folyamatban van, várhatóan jövő tavaszra készül el, a 6-os blokké pedig egy évvel később. A reaktortartály és berendezéseinek gyártására vonatkozó rendelést leadták a Roszatom gépgyártó holdingjának, az Atomenergomasnak.

Ezeknek a gyártási ideje nagyságrendileg három év. Azt is fontos tudni, hogy rendkívül szoros és szigorú ellenőrzés mellett zajlik ez a tevékenység. Ez azt jelenti, hogy vannak bizonyos ellenőrzési pontok, amikor mind a megrendelő Paks II. Zrt. szakemberei, mind az Országos Atomenergia Hivatal munkatársai ellenőrzik, átveszik az elvégzett munkát a gyártónál.– tájékoztatott Alekszandr Merten.

* Támogatott tartalom

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK