2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Szijjártó Péter: jól halad a munka a Paks II. projektben

2023. 11. 07., 08:33

Kitermeltünk 1,5 millió köbméter földet, elkészült a résfal közel kétharmada, múlt héten megkezdtük a talajszilárdítást – tájékoztatott a Paks II. projekt legfontosabb aktualitásairól Szijjártó Péter Pécsett.

A külgazdasági és külügyminiszter Joint Venture Szövetség (JVSZ) Country Ride rendezvénysorozatának pécsi állomásán beszélt arról, hogy Európa legjobb beruházástámogató rendszerét működteti Magyarország. Kiemelte: a kormány a keleti és a nyugati országrész tőke- és beruházásvonzó képességének egyensúlyba hozását követően a beruházásösztönzés stratégiai fókuszát Dél-Magyarországra irányítja. A tárcavezető kitérve a térség legjelentősebb beruházására, a Paks II. projektre hangsúlyozta, hogy ez egy nemzetközi projekt, amelybe amerikai, francia, német, osztrák és svéd cégek is bekapcsolódtak. Szijjártó Péter megerősítette, a paksi bővítésre szükség van. Beszámolt arról, hogy a munkálatok szemmel láthatóan jól haladnak.

Kitermeltünk több mint 1,5 millió köbméter földet, elkészült a résfal közel kétharmada, múlt héten megkezdtük a talajszilárdítást."– mondta. 


A projekt szükségességéről Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója további részleteket közölt. Mint elmondta, a hazai erőműpark öregszik, a villamos energia tárolása gazdaságos keretek között, ipari mértékben jelenleg nem megoldott, a növekvő igények kielégítéséhez szükség van új kapacitásokra. 

Emlékeztett rá, hogy amellett, hogy két új blokk épül Pakson, az atomerőmű működő blokkjainak további üzemidő-hosszabbításán is dolgoznak. Az atomenergia fenntartható és karbonsemleges, ráadásul a megújuló energiaforrásokkal összevetve is a legkisebb a földterületigénye.

A Paks II. beruházás területe 300 hektár, amelyből maga az atomerőmű 120-130 hektáron épül meg. A múlt héten megkezdődött talajszilárdítás révén megerősítjük a két új blokk alatti területet, ezzel is tovább növelve a biztonságot.

A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója aláhúzta: ahhoz, hogy a hazai vállalkozások csatlakozni tudjanak a Paks II. projekthez az exporttapasztalaton túl nukleáris minősítésre van szükség.

Mind a saját, mind a fővállalkozó által bevonni kívánt szállítók alkalmasságát a nukleáris minősítési eljárás során a Paks II. Zrt. vizsgálja."– tájékoztatott Jákli Gergely. Hozzátette, azon vállalkozások előtt, amelyek bekapcsolódnak ilyen módon a Paks II. projektbe, jelentős piac nyílik meg, hiszen Európa-, illetve világszerte sok ország döntött úgy Magyarországhoz hasonlóan, hogy meghosszabbítja működő blokkjainak üzemidejét, illetve új atomerőművet épít.

A hazai és külföldi kis-, közép- és nagyvállalatokat tömörítő Joint Venture Szövetség, amelynek elnökségi tagja Jákli Gergely elnök-vezérigazgató, közel négy évtizede segíti tagvállalatainak magyarországi működését. Kiemelt feladata, hogy támogassa tagvállalatai gazdasági életben betöltött fontos szerepét, és aktív érdekképviseleti tevékenységet lásson el szoros együttműködésben a mindenkori kormányzattal.
* Támogatott tartalom

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-12-01 10:07:09
Nagy izgalommal készülnek a keceli Flora Virágfesztivál és a kapcsolódó, immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Fazekas Kiállítás szervezői a hétvégén tartandó nagyrendezvényre, hiszen három év alatt talán a biciklizésből is ki lehet esni. Azt remélik, a közönség is hasonló várakozással tekint a visszatérő, ma nyíló fesztiválra.
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 04., 15:38
Az eset azért különösen kegyetlen, mert majdnem meghiúsította az első közös gyertyagyújtást. Még >>>
2023. 12. 04., 12:53

A Bagossy Brothers Company elhozta az idei tél egyik legszebb dalát!

A ‘Hull a Hó’ című szerzemény felidézi a régmúlt téli képét, amikor térdig érő hóban sétáltunk, a szánkók éjjel is siklottak a domboldalakon, a forralt bor és a fenyőillat sem hiányzott egyetlen családból sem. Még >>>
2023. 12. 04., 12:08
„Minél tovább hisz a gyermek a csodában, annál jobb” – Dr. Vekerdy Tamás szerint. Úgy gondolta, hogy a gyermek egyszer magától is rájön arra, hogy a Mikulás helyett a szülők, nagyszülők csempészik a cipőcskékbe az ajándékokat. Ennek ellenére a gyermekek szeretnek hinni a csodákban és erre szükségük is van. Még >>>
2023. 12. 04., 09:28
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2023. 12. 03., 14:15
Alig fél év alatt legalább 78 migráns szállítását hangolta össze. Még >>>
2023. 12. 03., 10:07
A harmadik nap feladványa a cikkben! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK