2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

TEIT ülés: Információkban gazdag tájékoztató a Paks II-ről – A híd átadásával a kalocsai oldal infrastruktúrája is előtérbe kerül

Zsiga Ferenc  |  2023. 10. 05., 10:15

Mint beszámoltunk róla, Ordas október 3-án, kedden adott otthont a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) soron következő ülésének. A tanácskozáson Rákóczi Péter, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója információkban gazdag tájékoztatót tartott a megaberuházás folyamatban lévő munkálatairól. A beszámoló aktualitását az adta, hogy a projekt átlépett a megvalósítás szakaszába.

A jó hírem az, hogy amiről korábban beszélgettünk, amiben bíztunk, azok megtörténtek és abban a menetrendben, ahogy azt reméltük. A projekt szükségességét ebben a körben nem kell elmondanom és köszönöm is, hogy a TEIT-es polgármesterek ebben a kérdéskörben mindig élen jártak, a projekt mögött egyfajta biztos hátországként állnak”

– mondta az igazgató, hozzátéve: "A kialakult geopolitikai helyzetet kezelni kellett. Ez sikerült, és mindez Brüsszel jóváhagyásával történt meg."

Rákóczi Péter kommunikációs igazgató, Paks II. Zrt.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Rákóczi Péter a továbbiakban emlékeztetett az elmúlt időszakban történt szerződésmódosításra. Mint mondta, az üzleti modell nem változott, technikai változásokról van szó. A kommunikációs igazgató beszámolt arról is, hogy Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami vállalat vezérigazgatója 2023. szeptember 22-én Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, valamint Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatójának társaságában felkereste a Paks II. Atomerőmű építési területét. Az épülő atomerőműben tett magas szintű látogatás az első azt követően, hogy a projekt átlépett a megvalósítás szakaszába.

A projekt fizikai megvalósítása

A projekt fizikai megvalósításáról szólva az igazgató kifejtette:

A földmunkák felgyorsultak az elmúlt időszakban, ütemesen és jól halad a munka. Vannak olyan munkafázisok, amelyeket a tervezettnél korábban sikerül végrehajtani. Gondolok itt arra, hogy a résfalazásnak már közel a fele megtörtént.Összesen 2,7 kilométer résfalról van szó, amelynek a szerepe az, hogy a munkagödör talajvízzárását biztosítsa. A munkavégzés éjjel-nappal zajlik. Itt érdemes kitérni arra, hogy ezt a munkát egy németországi cég magyarországi leányvállalata, a Bauer Hungária Kft. végzi. Ez is jól mutatja, hogy nemzetközi nagyberuházásról van szó, orosz fővállalkozóval, nyugati és magyar alvállalkozókkal” – szögezte le Rákóczi Péter.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az előadó aláhúzta:

a résfalazás idén befejeződik, és hamarosan kezdődik a talajszilárdítás is.Itt szintén nagyon intenzív munkára van szükség, mert több száz ponton kell bejuttatni a cementes, bentonitos anyagot a földbe. A munkagödör legnagyobb mélysége mínusz 23 méter lesz. Csak hogy a méretet érzékeltessük: ebben elférne egy tízemeletes társasház. Már 1 millió köbméter föld került kiemelésre az ötös blokk, 300 ezer köbméter a hatos blokk alól. – fogalmazott a kommunikációs igazgató.

Hozzátette:
A munkagödör kialakítása mellett zajlik a felvonulási épületek kivitelezése is. A 75 hektáron 119 létesítményt kell megvalósítani. Jelenleg az építési területen már befejeződött a betonkeverő üzem építése és folytatódik a betonvas szerelő üzem létesítése. A már említett földmennyiség kiemelése után a következő szakasz a talajszilárdítás lesz a majdani blokkok területén. Azzal számolunk, hogy az első adag betont a következő év végén, vagy a 2025. év elején beöntjük az alaptestbe. Ezzel közel egy időben a Roszatom termelőegységeinél – a magyar nukleáris hatóság engedélyei szerint – megkezdődött a hosszú gyártási idejű berendezések előállítása.

Balról: Dr. Filvig Géza TEIT elnök, Szabó Zsolt Ordas község polgármestere, Rákóczi Péter Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Munkaerőigény, szálláshelyek kialakítása

Az összegzés azzal folytatódott:

Az idei év végéig közel ezren, jövőre már kétezren, az építkezés csúcspontján pedig több mint tízezren fognak dolgozni a munkaterületen.Ebből is látható, milyen intenzív tevékenység kell ahhoz, hogy a munkások elszállásolásához is biztosítva legyen az infrastruktúra. Itt is több vonatkozásban történt profilváltás. A PIP Kft. kifejezetten a projektet támogató társasággá vált, feladata többek között a bekötőutak létesítése, a szükséges vízközmű biztosítása, illetve a szálláshelyek biztosítása.
Minden egyéb térségfejlesztési feladat a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség (KDMFÜ) feladata lett, ami egy fontos változás.
A 300 fős munkásszállás már elkészült, annak már csak a bebútorozása van hátra. A site közvetlen közelében található munkásszállás kialakítása is hamarosan megkezdődhet. Ez a munkásszállás a kezdeti időszaktól fogja biztosítani a munkások elhelyezését úgy, hogy a munkába járás során ne kelljen a 6-os úton átmenni. A helyszínen a szükséges szolgáltatások is biztosítva lesznek. Szintén fontos fejlemény, hogy bő fél év múlva elkészül a Kalocsa-Paks Duna-híd. Ezt követően az az infrastruktúra is, ami a kalocsai oldalon található, sokkal inkább előtérbe kerül.”


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A Paks II. Atomerőmű építési projekt a 2014. január 14-én aláírt magyar-orosz kormányközi egyezmény, valamint az atomerőmű építéséről szóló szerződések alapján valósul meg. A Paks II. Atomerőmű 2022 augusztusában kapta meg a létesítési engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól. A két VVER-1200 típusú, 3+ generációs egységgel létesülő atomerőmű kulcsrakészen valósul meg. A Paks II. Atomerőmű blokkjainak garantált üzemideje 60 év. A Paksi Atomerőműben négy VVER-440-es egység termeli jelenleg a villamos energiát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK