2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

A kora tavasz is áramrekordot hozott

2022. 04. 26., 07:23

Hazánk növekvő áramigényét jelzik a folyamatosan megdőlő fogyasztási rekordok. A növekvő energiaigényre válaszul Magyarország bővíti megújuló áramtermelését és új atomerőművet épít Pakson a nukleáris kapacitás hosszú távú fenntartása érdekében.

Nemcsak a tavalyi év bővelkedett áramfogyasztási rekordokban, 2022 is hozott már több kiemelkedő csúcsot. A legutóbbi rekord márciusi: soha nem mértek még akkora áramigényt az év harmadik hónapjában, mint idén. Ezzel január után másodszor dőlt meg az adott hónapra vonatkozó történelmi csúcs."– hangsúlyozta Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója. Felhívta a figyelmet a Paks II. projekt szakértőinek Elemző Percek című tanulmányára, amely megállapítja: márciusban a Paksi Atomerőmű szinte folyamatosan működött és a napelemek termelése is emelkedett, így a karbonsemleges termelés aránya a februári 53 százalékról 62 százalékra növekedett. Ezen belül a nukleáris energia részaránya továbbra is elérte a 75 százalékot. A hónap legnagyobb áramigényét – 7030 megawattot – március 7-én 19 órakor mérték volt. Ekkor a Paksi Atomerőmű teljesítménye 2000, a földgázos erőműveké pedig 1300 megawatt körül alakult, Mátrai Erőmű pedig 400 megawatt fölött táplált a hálózatra. A napelemek ebben az időpontban már nem termeltek, a szélerőművek negyedórás betáplálása pedig 160 megawatt körül alakult.

Mittler István hozzátette: a tavaszias időjárás beköszöntével márciusban a naperőművek termelése meredeken emelkedett, sőt: március 11-én csúcsot is döntött, a szélerőművek termelése azonban megfeleződött. A kommunikációs igazgató felhívta a figyelmet az időjárásfüggő áramtermelésben rejlő kockázatokra. Az elmúlt évre visszatekintve elmondta, hogy a napelemek – működési elvükből fakadóan – az év 50 százalékában egyáltalán nem tápláltak villamos energiát a hálózatba, volt viszont olyan időszak, amikor betáplálásuk a 2300 megawattot is meghaladta. Ez az ingadozás komoly kihívások elé állítja a rendszerirányítót. Tovább árnyalja a képet, hogy a napelemek az év során jelentkező csúcsigények idején – télen jellemzően kora este, nyáron pedig késő este – egyáltalán nem működtek és a szélerőművek csúcsidei betáplálása sem festett ragyogó képet. Mittler István leszögezte: ezért mindenképpen szükséges konvencionális alaperőműveket működtetni, amelyek éjjel-nappal, télen-nyáron megbízhatóan rendelkezésre állnak. Ilyen az atomerőmű is, amely olcsón és megbízhatóan termel áramot. Alaperőmű lesz a Paks II. Atomerőmű is. Hozzátette: az atomerőművek működésük során nem termelnek üvegházhatású gázokat, és élettartamuk során egységnyi megtermelt energiára vetítve hozzávetőleg ugyanannyi szén-dioxid-kibocsátás jut, mint a szélenergia esetében, ez az érték egyharmada a napenergia hasznosításával járó kibocsátásának.
* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés