2022. 06. 25. szombat
Vilmos
: 401 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Elemzések az új blokkok energiapiaci környezetéről

Elemzések az új blokkok energiapiaci környezetéről
2022. 05. 24., 17:56

Emiatt felértékelődnek az olyan technológiák – így az atomenergia –, amelyek mindkét kihívásra választ jelentenek. A témáról a Paks II. projekt szakmai elemzőcsapatának irányítója, dr. Hugyecz Attila beszélt a TelePaks Szinergia magazinjában.

A Paks II. projekt elemzőinek 2020-ban indult sorozata, az Elemző percek másodízben jelent meg kötetként. Az évkönyvekben is szereplő analízisek formájában is testet öltő rendszeres és folyamatos piacelemző munkáról beszélt a TelePaks Szinergia című magazinjában dr. Hugyecz Attila, a Paksi Atomerőmű Kapacitásának Fenntartásáért Felelős Államtitkárság főtanácsadója. 

A szakember az aktualitásokról szólva elmondta, hogy a klímavédelem érdekében a dekarbonizáció állt mostanáig az egyes országok energiapolitikájának fókuszában, de az elmúlt hetekben az ellátásbiztonság vált kardinális kérdéssé. Emlékeztetett rá, hogy hazánk importkitettsége magas, átlagosan 30-32%, ez a mérték Európában kiemelkedő. Az ebben rejlő kockázatra a Covid okozta válság is rávilágított. 

Rendkívüli szükséghelyzetben minden ország a saját polgárai igényeit elégíti ki. Az elmúlt hetekben a környező országok energetikai miniszterei is úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben gond lesz az energiaellátással, első lépésként az exportot állítják le"

– emlékeztett Hugyecz Attila. Hozzátette, hogy

az erőművek Európa-szerte öregszenek, kérdéses, hogy szükség esetén lesz-e honnan importálni. – Ezért kell hazai erőműveket építeni

– húzta alá. 

Az utóbbi időszakban az atomenergia megítélése pozitívan változott, ami mögött a szakember szerint az a tény áll, hogy az ellátásbiztonság szempontjából stabil, kiszámítható technológia, illetve üzem közben az atomerőművek abszolút nem bocsátanak ki szén-dioxidot. Számos ország döntött ezért úgy, hogy atomerőművet épít. Magyarország is törekszik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, hiszen nemcsak új atomerőművet épít, hanem rengeteg napelem is üzembe lépett már. A naperőművi beépített kapacitás jelenleg másfélszerese a nukleárisnak. 

Ugyanakkor az időjárásfüggő megújulóknak rövid, 20-25 év az élettartamuk, lassan el kell kezdeni leszerelni őket és meg kell oldani a hulladékkezelést. Komoly kihívást jelent a berendezésgyártás ritkaföldfém-igénye is (ilyen például a lítium), itt egy új függőség alakulhat ki, mivel az elsődleges forrásország Kína

– emelte ki Hugyecz Attila.

Az egyes energiaforrások összevetésére vonatkozó kérdésre a szakember elmondta, hogy akárcsak a szél-, nap- és vízi erőművek, úgy az atomerőművek sem bocsátanak ki üzem közben szén-dioxidot. Viszont, ha az erőművek teljes életciklusát vesszük figyelembe az építéstől a lebontásig, akkor az atomerőművek és a szélerőművek tekinthetők a legjobb megoldásnak. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének adatai szerint ugyanis 1 kilowatt villamos energia előállítása a nap- és vízerőművekben 40-48 gramm, az atom- és szélerőműben 12 gramm szén-dioxid kibocsátásával jár, ami a gázra és szénre jellemző 500-1000 grammos értékhez mérten elenyésző.

Az ilyen és hasonló témákkal foglalkozó villamosenergia-piaci analíziseket tartalmazó írások mindegyike teljes terjedelmében olvasható a paks2.hu/elemzo-percek oldalon. 

* Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>
2022. 06. 24., 16:01
Június 22-én, szerda délután a Mezei Virágok Népdalkör látogatta meg a Szociális Otthon lakóit, hogy egy kis kulturális színt vigyenek az idős gondozottak mindennapjaiba. Még >>>
2022. 06. 24., 15:26
Teljes terjedelmében égett egy személyautó a Bátyai úton. Még >>>
2022. 06. 23., 15:50
Nincs is jobb, mint a finom, édes, roppanós főtt kukorica. Hogy ne csalódjunk, mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen kukoricát vásárolunk. Még >>>
2022. 06. 23., 15:44
A vállalkozásoknak érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Még >>>
2022. 06. 22., 14:31
Amennyiben az időjárási körülmények engedik, 2022. június 23. napján, csütörtökön földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek Kalocsa önkormányzatának illetékességi területén. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK