2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Negatív rekord: A valaha mért legalacsonyabb alá süllyedt a Duna szintje Paksnál

Illés György Cinó  |  2018. 10. 18., 10:15

A köztelevízió szerdán hírműsoraiban foglalkozott a Duna kritikusan alacsony, lassan országszerte mindenütt rekordot döntően alacsony vízállásával. Arról, hogy kedden megdőlt a negatív rekord Paksnál, már tényként beszélt Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, előrevetítve, hogy ez a trend a héten még minden valószínűség szerint folytatódni fog. Míg a vízállás negatív rekordokat dönt, a kisvizes időszak hossza is minden korábbin túlszárnyal, ami nem könnyíti meg a hajósok és hajózási vállalatok helyzetét. Már most is korlátozták a hajók forgalmát, csökkentett rakománnyal közlekednek, ha a kapitányuk vállalja egyáltalán az extrém viszonyok között az utat. Közben több turista kirándulóhajó is kikötőben vesztegel. Kalocsánál nem.

Még van víz a Duna medrében – bár a tériszonyosoknak már nem ajánlott a kikötőből lepillantani a víztükörre – egyelőre nem térnek vissza azok az idők, amikor gyalog, száraz lábbal jártak át a kalocsaiak Bogyiszlóra erős paprikát kapálni. Legalábbis, reméljük!

Képgaléria megtekintése (2 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ugyanakkor a meteorológiai előrejelzések még legalább öt napig - egy hétig nem valószínűsítik számottevő csapadék érkezését a Duna északi vízgyűjtőterületén.
Igaz, nálunk sem, de amint elhangzott az MTV1 stúdióbeszélgetésében is, ez indifferens – ha jönne is annyi eső, ami már nem nyelődik el helyben a száraz talajban, akkor is napokkal később, időben is széthúzódva, az csak a folyam délebbi szakaszain hozhatna érzékelhető vízszintnövekedést.

A magyarországi Duna-szakaszokon akkor várható javulás e téren, ha a felső folyószakaszok vízgyűjtőin esne számottevő eső. Amennyiben ez a régen várt csapadék megérkezne Németország, Ausztria, Szlovákia területeire, akkor is jó pár napig tartana, amíg az árhullám ideér.

Nem csak a hajózás szempontjából lényeges kérdés a Duna vízszintje: köztudomású, hogy más iparágak és létesítmények, például a Dunai Vasmű vízigényének kielégítése mellett a Paksi Atomerőmű hűtővizét is ez a folyó szolgáltatja. A tartósan alacsony vízszint miatt esetleg nem elegendő mennyiségben rendelkezésre álló hűtővíz miatti hűtőhatás-csökkenés ellen az erőmű időszakos kapacitáscsökkentésével lehet védekezni.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK