2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Negatív rekord: A valaha mért legalacsonyabb alá süllyedt a Duna szintje Paksnál

Illés György Cinó  |  2018. 10. 18., 10:15

A köztelevízió szerdán hírműsoraiban foglalkozott a Duna kritikusan alacsony, lassan országszerte mindenütt rekordot döntően alacsony vízállásával. Arról, hogy kedden megdőlt a negatív rekord Paksnál, már tényként beszélt Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, előrevetítve, hogy ez a trend a héten még minden valószínűség szerint folytatódni fog. Míg a vízállás negatív rekordokat dönt, a kisvizes időszak hossza is minden korábbin túlszárnyal, ami nem könnyíti meg a hajósok és hajózási vállalatok helyzetét. Már most is korlátozták a hajók forgalmát, csökkentett rakománnyal közlekednek, ha a kapitányuk vállalja egyáltalán az extrém viszonyok között az utat. Közben több turista kirándulóhajó is kikötőben vesztegel. Kalocsánál nem.

Még van víz a Duna medrében – bár a tériszonyosoknak már nem ajánlott a kikötőből lepillantani a víztükörre – egyelőre nem térnek vissza azok az idők, amikor gyalog, száraz lábbal jártak át a kalocsaiak Bogyiszlóra erős paprikát kapálni. Legalábbis, reméljük!

Képgaléria megtekintése (2 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ugyanakkor a meteorológiai előrejelzések még legalább öt napig - egy hétig nem valószínűsítik számottevő csapadék érkezését a Duna északi vízgyűjtőterületén.
Igaz, nálunk sem, de amint elhangzott az MTV1 stúdióbeszélgetésében is, ez indifferens – ha jönne is annyi eső, ami már nem nyelődik el helyben a száraz talajban, akkor is napokkal később, időben is széthúzódva, az csak a folyam délebbi szakaszain hozhatna érzékelhető vízszintnövekedést.

A magyarországi Duna-szakaszokon akkor várható javulás e téren, ha a felső folyószakaszok vízgyűjtőin esne számottevő eső. Amennyiben ez a régen várt csapadék megérkezne Németország, Ausztria, Szlovákia területeire, akkor is jó pár napig tartana, amíg az árhullám ideér.

Nem csak a hajózás szempontjából lényeges kérdés a Duna vízszintje: köztudomású, hogy más iparágak és létesítmények, például a Dunai Vasmű vízigényének kielégítése mellett a Paksi Atomerőmű hűtővizét is ez a folyó szolgáltatja. A tartósan alacsony vízszint miatt esetleg nem elegendő mennyiségben rendelkezésre álló hűtővíz miatti hűtőhatás-csökkenés ellen az erőmű időszakos kapacitáscsökkentésével lehet védekezni.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 30., 08:19
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Pszichiátriai Osztályának részlegeként funkcionáló Nappali Kórház dolgozói és betegei már január óta készülődnek a húsvéti ünnepre.
2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-28 14:12:18
Önbizalom-erősítő tábor gyerekeknek gyakorlott mentálhigiénés szakemberek vezetésével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 13:16
A banki átutalással gyorsabban juthat el a címzettekhez az önkormányzat 65 évnél idősebb kalocsaiaknak szánt, ötezer forintos juttatása. Aki nem nyilatkozott számlaszámáról, ahhoz a következő napokban postai úton juthat el az ajándékpénz. Még >>>
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK