2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

X. Tuba Tábor és II. Nemzetközi Fúvósfesztivál Pakson

Helyszín:
Dátum: 2019. augusztus 25., vasárnap 17:00
X. Tuba Tábor és II. Nemzetközi Fúvósfesztivál Pakson

Nemzetközi fúvósfesztivált és fúvós napokat rendeznek Pakson. A Duna-parti városban augusztus 23. és 25. között neves hazai és külföldi művészek adnak koncerteket. A fúvós napokat Kovács Zalán László tubaművész hozta létre azzal a céllal, hogy a rendezvény megmutassa a fúvós kultúra értékeit. A közönség a fuvolától kezdve a tubáig számos fúvós hangszerrel találkozhat, köztük olyan érdekességgel is, mint például a didzseridu – írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Elkezdődött a 10. Tuba Tábor Pakson. A diákokat zeneoktatással és szabadidős programokkal várják a szervezők, a programnak ismét a Pro Artis Alapfokú Művészeti iskola ad otthont. Egyidejűleg, immár második alkalommal szervezik meg a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivált is, amely során több koncerttel várják a paksi közönséget – hívja föl a figyelmet a telepaks.net is.

Pakson 2016 óta minden nyáron a tubások szakmai táborához kapcsolódva rendeznek fúvós hangversenyeket, kiemelkedő hazai és nemzetközi művészek, zenekarok részvételével. 2018-ban a tábor és a fesztivál kettévált, az új koncertstruktúra jobban figyelembe veszi a nagyközönség igényeit, a korábbinál több és nagyobb helyszínen tartják a programokat – írja az MTI-re hivatkozó cikkében a kadarka.net, de a rendezvényt tegnap esti híradójában az országos kereskedelmi TV-csatorna is népszerűsítette. Amint az MTI-től átvett hír írja,

IDÉN A KONCERTEK MELLETT ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁSOK, KIÁLLÍTÁSOK VÁRJÁK A LÁTOGATÓKAT. A FESZTIVÁLRA HORVÁTORSZÁGBÓL, LUXEMBURGBÓL, NÉMETORSZÁGBÓL ÉS JAPÁNBÓL IS ÉRKEZNEK ZENÉSZEK.

A szervezők szerint a magyar fúvósok kiemelkedő szerepet töltenek be a nemzetközi zenei életben; a világ legjobb zenekarának mondható Berlini Filharmonikusok mind a két szólótrombitása hosszú évekig magyar volt, a fiatal magyar tehetségek az elmúlt húsz évben több mint száz győzelemmel tértek haza nemzetközi versenyekről. Magyarországon tizenhárom, főállású zenészekből álló fúvószenekar és száznál több, rendszeresen koncertező, amatőr fúvószenekar működik.

A fesztivál kiemelt programja lesz augusztus 23-án az evangélikus templomban Beregi András tuba- és Balatoni Sándor orgonaművész Tuba mirum című hangversenye. Augusztus 24-én a Készenléti Rendőrség Fúvószenekara ad koncertet Kelemen Tamás vezényletével. Augusztus 15-én a Csengey Dénes Kulturális Központban a fúvós napok záróhangversenyét rendezik meg, amelyen Scheuring Kata fuvolán, a japán Yuri Komori klarinéton, Kovács Zalán László tubán, Veér Mátyás harsonán játszik Ana Granik horvát zongoraművész közreműködésével, és hallhatja a közönség a tábor tubaegyüttesét is.

A Telepaks programajánlójához rövid videót is készített a tubatáborban, amelyben Kovács Zalán László fesztiváligazgató, dr. Szabó László Liszt Ferenc-díjas tubaművész, valamint valamint Szalay Csaba, a Luxemburgi Filharmonikus Zenekar tubaművésze is nyilatkozott a médiumnak, és a videóból az is kiderül, hogy a rendezvényhez kapcsolódóan a világ legnagyobb rézfúvós hangszergyára, a B&S interaktív termékbemutató kiállítást is berendezett a helyszínen.

A rendezvény teljes, részletes programkínálatát a fesztivál honlapján találtuk meg:

PROGRAM

Kiemelt rendezvények

2019. augusztus 23.
20.00
„Tuba mirum”
Fellép: Beregi András – tuba és dr. Balatoni Sándor – orgona
Helyszín: Paksi Evangélikus Templom

2019. augusztus 24.
18.00
Készenléti Rendőrség Fúvószenekara koncertje
Vezényel: Kelemen Tamás
Helyszín: Paksi Evangélikus Templom

2019. augusztus 25.
16.00
Nemzetközi Rézfúvós Napok zárókoncertje
Fellép: Scheuring Kata (fuvola), Yuri Komori – (Japán, klarinét), Kovács Zalán László (tuba), Veér Mátyás (harsona), Tubatábor Tubaegyüttese
Zongorán közreműködik: Ana Granik (Horvátország).

Kiegészítő programok

Augusztus 21., 18.00
Pro Artis AMI Hangversenyterme
Koncert
Fellépnek: ifj. Bazsinka József tubaművész, Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató, Ana Granik zongora (Horvátország), Csinnadratta Alapítvány zenészei.

Augusztus 22., 19.00
Pro Artis AMI Udvara
Nyáresti piknik
Fellép: Ring István, a Kackiás Verklis.
A koncert közben lehet enni-inni, vacsorát elfogyasztani.
A helyszín teljes területén az alkohol fogyasztása és a dohányzás tilos!

Augusztus 24., 16.30
Kreszpark
Művészek–Növendékek focimeccs
Bíró: dr. Prof. Szabó László

Augusztus 25., 11.00
Pro Artis AMI Udvara
Tubatábor növendékeinek zárókoncertje

Augusztus 23-25., 8.00
Pro Artis AMI Udvara
Reggeli torna ”fúvós módra”

Augusztus 23. nap közben
Pro Artis AMI
Buffet Group fúvóshangszer-kiállítása

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei