2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

X. Tuba Tábor és II. Nemzetközi Fúvósfesztivál Pakson

Helyszín:
Dátum: 2019. augusztus 25., vasárnap 17:00
X. Tuba Tábor és II. Nemzetközi Fúvósfesztivál Pakson

Nemzetközi fúvósfesztivált és fúvós napokat rendeznek Pakson. A Duna-parti városban augusztus 23. és 25. között neves hazai és külföldi művészek adnak koncerteket. A fúvós napokat Kovács Zalán László tubaművész hozta létre azzal a céllal, hogy a rendezvény megmutassa a fúvós kultúra értékeit. A közönség a fuvolától kezdve a tubáig számos fúvós hangszerrel találkozhat, köztük olyan érdekességgel is, mint például a didzseridu – írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Elkezdődött a 10. Tuba Tábor Pakson. A diákokat zeneoktatással és szabadidős programokkal várják a szervezők, a programnak ismét a Pro Artis Alapfokú Művészeti iskola ad otthont. Egyidejűleg, immár második alkalommal szervezik meg a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivált is, amely során több koncerttel várják a paksi közönséget – hívja föl a figyelmet a telepaks.net is.

Pakson 2016 óta minden nyáron a tubások szakmai táborához kapcsolódva rendeznek fúvós hangversenyeket, kiemelkedő hazai és nemzetközi művészek, zenekarok részvételével. 2018-ban a tábor és a fesztivál kettévált, az új koncertstruktúra jobban figyelembe veszi a nagyközönség igényeit, a korábbinál több és nagyobb helyszínen tartják a programokat – írja az MTI-re hivatkozó cikkében a kadarka.net, de a rendezvényt tegnap esti híradójában az országos kereskedelmi TV-csatorna is népszerűsítette. Amint az MTI-től átvett hír írja,

IDÉN A KONCERTEK MELLETT ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁSOK, KIÁLLÍTÁSOK VÁRJÁK A LÁTOGATÓKAT. A FESZTIVÁLRA HORVÁTORSZÁGBÓL, LUXEMBURGBÓL, NÉMETORSZÁGBÓL ÉS JAPÁNBÓL IS ÉRKEZNEK ZENÉSZEK.

A szervezők szerint a magyar fúvósok kiemelkedő szerepet töltenek be a nemzetközi zenei életben; a világ legjobb zenekarának mondható Berlini Filharmonikusok mind a két szólótrombitása hosszú évekig magyar volt, a fiatal magyar tehetségek az elmúlt húsz évben több mint száz győzelemmel tértek haza nemzetközi versenyekről. Magyarországon tizenhárom, főállású zenészekből álló fúvószenekar és száznál több, rendszeresen koncertező, amatőr fúvószenekar működik.

A fesztivál kiemelt programja lesz augusztus 23-án az evangélikus templomban Beregi András tuba- és Balatoni Sándor orgonaművész Tuba mirum című hangversenye. Augusztus 24-én a Készenléti Rendőrség Fúvószenekara ad koncertet Kelemen Tamás vezényletével. Augusztus 15-én a Csengey Dénes Kulturális Központban a fúvós napok záróhangversenyét rendezik meg, amelyen Scheuring Kata fuvolán, a japán Yuri Komori klarinéton, Kovács Zalán László tubán, Veér Mátyás harsonán játszik Ana Granik horvát zongoraművész közreműködésével, és hallhatja a közönség a tábor tubaegyüttesét is.

A Telepaks programajánlójához rövid videót is készített a tubatáborban, amelyben Kovács Zalán László fesztiváligazgató, dr. Szabó László Liszt Ferenc-díjas tubaművész, valamint valamint Szalay Csaba, a Luxemburgi Filharmonikus Zenekar tubaművésze is nyilatkozott a médiumnak, és a videóból az is kiderül, hogy a rendezvényhez kapcsolódóan a világ legnagyobb rézfúvós hangszergyára, a B&S interaktív termékbemutató kiállítást is berendezett a helyszínen.

A rendezvény teljes, részletes programkínálatát a fesztivál honlapján találtuk meg:

PROGRAM

Kiemelt rendezvények

2019. augusztus 23.
20.00
„Tuba mirum”
Fellép: Beregi András – tuba és dr. Balatoni Sándor – orgona
Helyszín: Paksi Evangélikus Templom

2019. augusztus 24.
18.00
Készenléti Rendőrség Fúvószenekara koncertje
Vezényel: Kelemen Tamás
Helyszín: Paksi Evangélikus Templom

2019. augusztus 25.
16.00
Nemzetközi Rézfúvós Napok zárókoncertje
Fellép: Scheuring Kata (fuvola), Yuri Komori – (Japán, klarinét), Kovács Zalán László (tuba), Veér Mátyás (harsona), Tubatábor Tubaegyüttese
Zongorán közreműködik: Ana Granik (Horvátország).

Kiegészítő programok

Augusztus 21., 18.00
Pro Artis AMI Hangversenyterme
Koncert
Fellépnek: ifj. Bazsinka József tubaművész, Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató, Ana Granik zongora (Horvátország), Csinnadratta Alapítvány zenészei.

Augusztus 22., 19.00
Pro Artis AMI Udvara
Nyáresti piknik
Fellép: Ring István, a Kackiás Verklis.
A koncert közben lehet enni-inni, vacsorát elfogyasztani.
A helyszín teljes területén az alkohol fogyasztása és a dohányzás tilos!

Augusztus 24., 16.30
Kreszpark
Művészek–Növendékek focimeccs
Bíró: dr. Prof. Szabó László

Augusztus 25., 11.00
Pro Artis AMI Udvara
Tubatábor növendékeinek zárókoncertje

Augusztus 23-25., 8.00
Pro Artis AMI Udvara
Reggeli torna ”fúvós módra”

Augusztus 23. nap közben
Pro Artis AMI
Buffet Group fúvóshangszer-kiállítása

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK