2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták az okleveleket a megyei és bor- és pálinkaverseny győzteseinek

Átadták az okleveleket a megyei és bor- és pálinkaverseny győzteseinek
2020. 06. 28., 10:00

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szívügyének tekinti a megyei borok és pálinkák elismertségét. Ezért 2020 júniusában két versenyt is szervezett, amelyek keretében szakértői zsűri közreműködésével megmérettettek megyénk legjobb borai és legjobb pálinkái.

A versenyek a szabályzatokban meghatározott szigorú keretek között zajlottak.
A címeket tanúsító oklevelek és a palackokon feltüntethető jelölő matricák ünnepélyes átadása a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés akasztói ülésén történt.

A megyei borverseny évről évre emelkedő elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy idén az új koronavírus járvány sem tudta elvenni a borászok kedvét a megmérettetéstől. Idén közel annyi volt a nevezett tételek és borászatok száma, mint tavaly. Összesen 18 borászat 32 tételt nevezett a versenyre: a Kunsági borvidék 20 nedűt a Hajós-Bajai borvidék pedig 12 bort.

Eredmények:

Bács-Kiskun Megye Fehérbora 2020

 • 1. Koch Borászat - Frisch Cserszegi Fűszeres - 2019 – Borota

 


A Frisch Cserszegi fűszeres az Év Bortermelőjének választott Koch Csaba hajósi birtokának dűlőszelektált tétele. Komoly hozamkorlátozással, készült bor, ahol a fajta a legszebb arcát mutatja, virágos, citrusos illatok, szép savak és ásványosság jellemzi. Elegáns, összetett bor.”


 • 2. Frittmann Borászat – Kunsági Irsai Olivér – 2019 – Soltvadkert
 • 3. Csanádi Szőlőbirtok – Chardonnay – 2019 – Császártöltés


Bács-Kiskun Megye Rozébora 2020

 • 1. Szentpéteri Koch Borászat – Néró rosé – 2019 – Kiskőrös


A Szentpéteri Borpince a kunsági borvidék egyik emblematikus borászata, a Néró borok egyik hazai nagykövete. A Néró szőlőfajta magyar nemesítésű rezisztens fajta. A Néró rosét intenzív gyümölcsösség jellemzi, epres, málnás jegyekkel. Kirobbanóan üde, friss, és lendületes rosébor.”

 • 2. Vass Borászat – Cabernet Sauvignon rozé – 2019 – Kiskőrös
 • 3. Polyák Borászat – Merlot rozé – 2019 – Kunszállás


Bács-Kiskun Megye Vörösbora 2020

 • 1. Eifert Borház – Cabernet Franc – 2018 – Soltvadkert


Az Eifert Borház a kunsági borvidéken élő, és munkálkodó borászat, melynek központja Soltvadkert, ahol apa és fiú közösen készítik gyümölcsös, könnyed boraikat. A 2018-as Cabernet franc boruk magán hordozza a fajta feketeribizlis, meggyes jegyeit, melyet jól kiegészít a szép hordóhasználat.”

 • 2. Döbrögecz Szőlőbirtok - Cabernet Sauvignon - Merlot cuvée - 2019 – Akasztó
 • 3. Umenhoffer Pince – Kincsem cuvée – 2018 – Hajós


A 2019. évtől külön elismerésben részesülhet a megyei borászok közül egy, aki az elmúlt években szakmaiságával, értékteremtésével olyan minőséget ért el, hogy érdemes a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címre. Idén ezt a megyei szintű megbecsülést Csanádi Bálint kapta.

A kertészmérnök, szőlőtermesztő és borász végzetségű szakmérnök családja az ország egyik legnagyobb szőlőskertjével büszkélkedhet. A művelésmódjában és fajtaösszetételében is korszerű gazdaságot a Hajós-Bajai borvidéken, Hajós és Császártöltés határában 2001-ben alapították, amely napjainkra 210 hektárra bővült. A kizárólag kézzel szüretelt szőlőből, a kíméletes feldolgozásnak és az alkalmazott reduktív technológiának köszönhetően könnyen fogyasztható, gyümölcsös, üde borokat készítenek a borkedvelő közönség asztalára. Céljuk, hogy a jövőben is olyan ízvilágú, prémium minőségű borokat alkossanak, amelyeket egyaránt szeretettel fogad a közönség és a szakma is. Nagyon büszkék arra, hogy fiatal borászatként már működésük első évében sikerült fontos díjat nyerniük, és azóta is rendszeresen kivívják a szakma elismerését.

Az idei megmérettetés alkalmával térségünk legkiválóbb borait és borászait egy elismert szakemberekből álló bizottság zsűrizte.

 • Dora Tóth Imre a gyöngyösi főiskolán bortechnológus szakon végzett, jelenleg a kecskeméti Bortársaság területi képviselőjeként adja tovább tapasztalatait és eközben is sokat kóstol, bővíti szakmai tudását.
 • Járvás Mónika, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Duna Borrégiójának regionális titkára. Borbírálóként rendszeresen részt vesz a borversenyekre nevezett tételek minősítésében. Szakmai munkáját nagyban támogatják a saját gazdaságában szerzett szőlőtermesztési tapasztalatai.
 • Szabó Attila, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és BorászatiKutatóintézetének vezetője. Munkája révén szoros munkakapcsolata van a szőlőtermesztő és borkészítő gazdálkodókkal. Szakigazgatási feladatait tanácsadással és tudományos publikációkkal egészíti ki.
 • Taschner Kurt István a Taschner Borház főborászaként közel 20 éve vezeti a családi hagyományokra épülő szőlőbirtokot és pincészetet. A gazdaság szőlész-borász szakmérnöki munkáját hatékonyan támogatja a soproni közösségi bormarketing és a borturizmus szervezésével.
 • Urbán Péter főborászként vezeti a Bodri Pincészet szakmai munkáját, ahol a szőlő szeretete és a borkészítés hagyománya öröklődik a családban. Jelenleg is három generáció dolgozik együtt a birtokon, ahol  kitüntető díjak sorával elismert, egyedi minőségű borokat készítenek.


A megyei pálinka versenyen 23 pálinka és 5 pálinkafőzde versenyzett a kitüntető címekért. A szakmai zsűri által kiválónak minősített pálinka és főzde termelőjét megillető díj átadására ugyancsak a Megyei Közgyűlésen került sor.

IDÉN A BÁCS-KISKUN MEGYE PÁLINKÁJA 2020 CÍMET A SCHISZLER SZILVA PÁLINKA, MÍG A BÁCS-KISKUN MEGYE LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE 2020 CÍMET A SCHISZLER PÁLINKAHÁZ ÉRDEMELTE KI.


A Schiszler pálinkák gyártója, minden részletében modern főzőépülettel és kóstolóteremmel várja a minőségi pálinka iránt érdeklődőket. A főzde lelke a kétlépcsős Urlich Kothe lepárló, amit kiegészít egy modern tornyos berendezés is. A főzőmester és a tulajdonos egyaránt vallja, hogy van értelme a kitartó minőségi munkának. Számukra nagyon fontos a fogyasztók és a szakma pozitív visszajelzése.

A nevezett 23 tételt hat, országosan elismert, a szakma elitjének számító pálinkabíráló értékelte:

 • Balogh Krisztián –Czetis Pálinka Manufaktúra - alapító, főzőmesterPálinka Mester szakmérnök képzésén végzett. 2005 óta foglalkozik pálinka készítéssel. Alapítója és főzőmestere volt a Czetis Pálinka Manufaktúrának. Pálinka bírálóként több éve az ország minden neves versenyén részt vesz.
 • Borsos Botond –Spiritus Primus Pálinka - ügyvezető, tulajdonosOrszágos és nemzetközi pálinka minősítő versenyek elismert szakértője, bírálója. Tanácsaival rendszeresen támogatja az események sikeres lebonyolítását. Pályafutása során, tapasztalt pálinkafőző mesterként, saját készítésű pálinkáival több kiváló eredményt ért el.
 • Dr. Gyenesei István – Gyenesei Pálinkárium - tulajdonos, ügyvezetőPálinkamester szakmérnök, hatszoros nemzet győztes magánfőző, Magyarország, Kárpát-medence és Európa Legjobb Párlata címek birtokosa, a Magyar Pálinka Lovagrend ceremónia mester, hazai és nemzetközi pálinka és párlatversenyek bírálója.
 • Nagy Attila –Brill Pálinkaház Kft. - ügyvezetőÉlelmiszermérnök a Brill Pálinkaház Kft. ügyvezető tulajdonosa. Pályafutását 1982-ben kezdte az ital szakmában, jelenleg pálinka és párlat készítéssel foglalkozik. Egyedülálló módon a tavalyi évben harmadszor nyerte el "Magyarország legjobb pálinkája" címet.
 • Pach Gábor –Pálinkatanoda Kft. - A Balatonnál Zamárdiban él, a Fenegyerek pálinka tulajdonosaként. 12 éve a pálinka az élete, oktatja és gyakorolja a pálinkafőzést és a bírálatot. A 2016-os Destillata verseny Nemzetgyőztese.
 • Raffai Tamás –Gyümölcs Wellness Központ - tulajdonosAz ország több kereskedelmi és bérfőzdéjében dolgozott, illetve dolgozik pálinkamesterként, vagy üzemvezetőként és készített díjnyertes pálinkákat, pálinka kiválóságokat. Okleveles pálinkabírálóként évek óta részt vesz országos és regionális pálinka- és párlatversenyeken, pálinkamustrákon.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK