2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták az okleveleket a megyei és bor- és pálinkaverseny győzteseinek

Átadták az okleveleket a megyei és bor- és pálinkaverseny győzteseinek
2020. 06. 28., 10:00

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szívügyének tekinti a megyei borok és pálinkák elismertségét. Ezért 2020 júniusában két versenyt is szervezett, amelyek keretében szakértői zsűri közreműködésével megmérettettek megyénk legjobb borai és legjobb pálinkái.

A versenyek a szabályzatokban meghatározott szigorú keretek között zajlottak.
A címeket tanúsító oklevelek és a palackokon feltüntethető jelölő matricák ünnepélyes átadása a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés akasztói ülésén történt.

A megyei borverseny évről évre emelkedő elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy idén az új koronavírus járvány sem tudta elvenni a borászok kedvét a megmérettetéstől. Idén közel annyi volt a nevezett tételek és borászatok száma, mint tavaly. Összesen 18 borászat 32 tételt nevezett a versenyre: a Kunsági borvidék 20 nedűt a Hajós-Bajai borvidék pedig 12 bort.

Eredmények:

Bács-Kiskun Megye Fehérbora 2020

 • 1. Koch Borászat - Frisch Cserszegi Fűszeres - 2019 – Borota

 


A Frisch Cserszegi fűszeres az Év Bortermelőjének választott Koch Csaba hajósi birtokának dűlőszelektált tétele. Komoly hozamkorlátozással, készült bor, ahol a fajta a legszebb arcát mutatja, virágos, citrusos illatok, szép savak és ásványosság jellemzi. Elegáns, összetett bor.”


 • 2. Frittmann Borászat – Kunsági Irsai Olivér – 2019 – Soltvadkert
 • 3. Csanádi Szőlőbirtok – Chardonnay – 2019 – Császártöltés


Bács-Kiskun Megye Rozébora 2020

 • 1. Szentpéteri Koch Borászat – Néró rosé – 2019 – Kiskőrös


A Szentpéteri Borpince a kunsági borvidék egyik emblematikus borászata, a Néró borok egyik hazai nagykövete. A Néró szőlőfajta magyar nemesítésű rezisztens fajta. A Néró rosét intenzív gyümölcsösség jellemzi, epres, málnás jegyekkel. Kirobbanóan üde, friss, és lendületes rosébor.”

 • 2. Vass Borászat – Cabernet Sauvignon rozé – 2019 – Kiskőrös
 • 3. Polyák Borászat – Merlot rozé – 2019 – Kunszállás


Bács-Kiskun Megye Vörösbora 2020

 • 1. Eifert Borház – Cabernet Franc – 2018 – Soltvadkert


Az Eifert Borház a kunsági borvidéken élő, és munkálkodó borászat, melynek központja Soltvadkert, ahol apa és fiú közösen készítik gyümölcsös, könnyed boraikat. A 2018-as Cabernet franc boruk magán hordozza a fajta feketeribizlis, meggyes jegyeit, melyet jól kiegészít a szép hordóhasználat.”

 • 2. Döbrögecz Szőlőbirtok - Cabernet Sauvignon - Merlot cuvée - 2019 – Akasztó
 • 3. Umenhoffer Pince – Kincsem cuvée – 2018 – Hajós


A 2019. évtől külön elismerésben részesülhet a megyei borászok közül egy, aki az elmúlt években szakmaiságával, értékteremtésével olyan minőséget ért el, hogy érdemes a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címre. Idén ezt a megyei szintű megbecsülést Csanádi Bálint kapta.

A kertészmérnök, szőlőtermesztő és borász végzetségű szakmérnök családja az ország egyik legnagyobb szőlőskertjével büszkélkedhet. A művelésmódjában és fajtaösszetételében is korszerű gazdaságot a Hajós-Bajai borvidéken, Hajós és Császártöltés határában 2001-ben alapították, amely napjainkra 210 hektárra bővült. A kizárólag kézzel szüretelt szőlőből, a kíméletes feldolgozásnak és az alkalmazott reduktív technológiának köszönhetően könnyen fogyasztható, gyümölcsös, üde borokat készítenek a borkedvelő közönség asztalára. Céljuk, hogy a jövőben is olyan ízvilágú, prémium minőségű borokat alkossanak, amelyeket egyaránt szeretettel fogad a közönség és a szakma is. Nagyon büszkék arra, hogy fiatal borászatként már működésük első évében sikerült fontos díjat nyerniük, és azóta is rendszeresen kivívják a szakma elismerését.

Az idei megmérettetés alkalmával térségünk legkiválóbb borait és borászait egy elismert szakemberekből álló bizottság zsűrizte.

 • Dora Tóth Imre a gyöngyösi főiskolán bortechnológus szakon végzett, jelenleg a kecskeméti Bortársaság területi képviselőjeként adja tovább tapasztalatait és eközben is sokat kóstol, bővíti szakmai tudását.
 • Járvás Mónika, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Duna Borrégiójának regionális titkára. Borbírálóként rendszeresen részt vesz a borversenyekre nevezett tételek minősítésében. Szakmai munkáját nagyban támogatják a saját gazdaságában szerzett szőlőtermesztési tapasztalatai.
 • Szabó Attila, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és BorászatiKutatóintézetének vezetője. Munkája révén szoros munkakapcsolata van a szőlőtermesztő és borkészítő gazdálkodókkal. Szakigazgatási feladatait tanácsadással és tudományos publikációkkal egészíti ki.
 • Taschner Kurt István a Taschner Borház főborászaként közel 20 éve vezeti a családi hagyományokra épülő szőlőbirtokot és pincészetet. A gazdaság szőlész-borász szakmérnöki munkáját hatékonyan támogatja a soproni közösségi bormarketing és a borturizmus szervezésével.
 • Urbán Péter főborászként vezeti a Bodri Pincészet szakmai munkáját, ahol a szőlő szeretete és a borkészítés hagyománya öröklődik a családban. Jelenleg is három generáció dolgozik együtt a birtokon, ahol  kitüntető díjak sorával elismert, egyedi minőségű borokat készítenek.


A megyei pálinka versenyen 23 pálinka és 5 pálinkafőzde versenyzett a kitüntető címekért. A szakmai zsűri által kiválónak minősített pálinka és főzde termelőjét megillető díj átadására ugyancsak a Megyei Közgyűlésen került sor.

IDÉN A BÁCS-KISKUN MEGYE PÁLINKÁJA 2020 CÍMET A SCHISZLER SZILVA PÁLINKA, MÍG A BÁCS-KISKUN MEGYE LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE 2020 CÍMET A SCHISZLER PÁLINKAHÁZ ÉRDEMELTE KI.


A Schiszler pálinkák gyártója, minden részletében modern főzőépülettel és kóstolóteremmel várja a minőségi pálinka iránt érdeklődőket. A főzde lelke a kétlépcsős Urlich Kothe lepárló, amit kiegészít egy modern tornyos berendezés is. A főzőmester és a tulajdonos egyaránt vallja, hogy van értelme a kitartó minőségi munkának. Számukra nagyon fontos a fogyasztók és a szakma pozitív visszajelzése.

A nevezett 23 tételt hat, országosan elismert, a szakma elitjének számító pálinkabíráló értékelte:

 • Balogh Krisztián –Czetis Pálinka Manufaktúra - alapító, főzőmesterPálinka Mester szakmérnök képzésén végzett. 2005 óta foglalkozik pálinka készítéssel. Alapítója és főzőmestere volt a Czetis Pálinka Manufaktúrának. Pálinka bírálóként több éve az ország minden neves versenyén részt vesz.
 • Borsos Botond –Spiritus Primus Pálinka - ügyvezető, tulajdonosOrszágos és nemzetközi pálinka minősítő versenyek elismert szakértője, bírálója. Tanácsaival rendszeresen támogatja az események sikeres lebonyolítását. Pályafutása során, tapasztalt pálinkafőző mesterként, saját készítésű pálinkáival több kiváló eredményt ért el.
 • Dr. Gyenesei István – Gyenesei Pálinkárium - tulajdonos, ügyvezetőPálinkamester szakmérnök, hatszoros nemzet győztes magánfőző, Magyarország, Kárpát-medence és Európa Legjobb Párlata címek birtokosa, a Magyar Pálinka Lovagrend ceremónia mester, hazai és nemzetközi pálinka és párlatversenyek bírálója.
 • Nagy Attila –Brill Pálinkaház Kft. - ügyvezetőÉlelmiszermérnök a Brill Pálinkaház Kft. ügyvezető tulajdonosa. Pályafutását 1982-ben kezdte az ital szakmában, jelenleg pálinka és párlat készítéssel foglalkozik. Egyedülálló módon a tavalyi évben harmadszor nyerte el "Magyarország legjobb pálinkája" címet.
 • Pach Gábor –Pálinkatanoda Kft. - A Balatonnál Zamárdiban él, a Fenegyerek pálinka tulajdonosaként. 12 éve a pálinka az élete, oktatja és gyakorolja a pálinkafőzést és a bírálatot. A 2016-os Destillata verseny Nemzetgyőztese.
 • Raffai Tamás –Gyümölcs Wellness Központ - tulajdonosAz ország több kereskedelmi és bérfőzdéjében dolgozott, illetve dolgozik pálinkamesterként, vagy üzemvezetőként és készített díjnyertes pálinkákat, pálinka kiválóságokat. Okleveles pálinkabírálóként évek óta részt vesz országos és regionális pálinka- és párlatversenyeken, pálinkamustrákon.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés