2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Célkeresztben a fenntarthatóság

Célkeresztben a fenntarthatóság
2020. 10. 12., 14:51

Október 5-9-ig a Kalocsai Szent István Gimnázium diákjai és tanárai is bekapcsolódtak a Fenntarthatósági témahét programjaiba.

Online előadással jelentkezett Kákonyi Árpád, a Paksi Atomenergetikai Múzeum vezetője, „Energiára szükség van” című prezentációjában kitért arra, miből és hogyan lesz energia, hogyan alakul a háztartások energiafelhasználása. Szemléletünket formáló érdekességek, jó tanácsok hangzottak el, s a jelenlévők megértették az előadás legfontosabb üzenetét: a fenntarthatóság mindannyiunk felelőssége.

Szeleczki Attila kertészmérnök a klímaváltozás hatásairól beszélt a diákoknak. Képekkel, gyakorlati példákkal és adatokkal szemléltette a növény-és az állatvilágban végbemenő folyamatokat. Sok-sok érdekességet megtudhattunk arról is, a jövőben milyen megoldások várhatóak az élelmiszer-ellátás biztosításában és a kártevők elleni biológiai védekezésben.

Matematikaórán Magyarország villamosenergia-hálózatának és főbb kerékpárútjainak térképeit mint gráfokat elemezték a tanulók. Kémiaórán a metán tulajdonságait és környezeti hatásait vizsgálták kísérletek és digitális molekulamodell segítségével. Informatikán a napkövető napelemek működését szimulálták LEGO robotokkal, fizikaórán pedig különböző sportágakhoz kapcsolódó feladatokkal foglalkoztak. Földrajzórán a vízfogyasztás volt a téma, a tanulói előadás és az online csapatjáték során is sok új ismerettel gazdagodtak a tanulók.

Szabadulószoba-játékot hirdettünk a globális felmelegedés jegyében. 60 perc alatta képzeletbeli Föld körüli utazás során 8 kreativitást igénylő természettudományos feladat várt az osztályok ötfős csapataira. A kihívás nem volt egyszerű: a 10 csapatból csak kettő tudta megadni a fogságot jelképező lakat számzárának a kódját helyesen, de a többi csapat is nagyon ügyesen játszott. Első helyezett lett a 10.C osztály csapata (Gyuris Patrik, Holló Bianka, Kasi Kíra, Kernya Dániel, Tóth András).

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az „Alkoss szemétből!” pályázatra 17 alkotás készült. A közönségdíjas Bolvári Patrik lett, pályamunkájának jeligéje: Air Force (hungarocellből készült sportcipő). A zsűri döntése alapján a 2. helyen Pécsi Gyöngyi végzett Sündisznaj nevű pályamunkájával. Az első helyezett a Sakktábla lett, melyet Helfrich Ágnes készített. 

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A Fenntarthatósági Témahetet a mechanikus meghajtású autók versenyével zártuk. A háztartásban található hulladékokból készült egyedi járművek „futamidejét” lemérve tudtuk meg, melyik képes a legmesszebbre gurulni. Összesen 20 diák 14 autót készített, s a jó hangulatú verseny során kialakult a végeredmény. Az 1. helyezett Vida Zolta és Rideg Árpád (9.C) kissé futurisztikus járműve lett, mely 13 métert is meg tudott tenni, a 2. helyezett Bánfalvi Dávid és Drenyovszki Dominik (10.C) autója 460 cm-rel, a 3.helyezett pedig Barakonyi Anna és Vén Adél (10.C) autója 440 cm-rel. 

Köszönjük minden tanulónak, szaktanárnak és segítőnek a hét programjaiban való szervező munkáját, a részvételt és gratulálunk minden díjazottnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK