2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Célkeresztben a fenntarthatóság

Célkeresztben a fenntarthatóság
2020. 10. 12., 14:51

Október 5-9-ig a Kalocsai Szent István Gimnázium diákjai és tanárai is bekapcsolódtak a Fenntarthatósági témahét programjaiba.

Online előadással jelentkezett Kákonyi Árpád, a Paksi Atomenergetikai Múzeum vezetője, „Energiára szükség van” című prezentációjában kitért arra, miből és hogyan lesz energia, hogyan alakul a háztartások energiafelhasználása. Szemléletünket formáló érdekességek, jó tanácsok hangzottak el, s a jelenlévők megértették az előadás legfontosabb üzenetét: a fenntarthatóság mindannyiunk felelőssége.

Szeleczki Attila kertészmérnök a klímaváltozás hatásairól beszélt a diákoknak. Képekkel, gyakorlati példákkal és adatokkal szemléltette a növény-és az állatvilágban végbemenő folyamatokat. Sok-sok érdekességet megtudhattunk arról is, a jövőben milyen megoldások várhatóak az élelmiszer-ellátás biztosításában és a kártevők elleni biológiai védekezésben.

Matematikaórán Magyarország villamosenergia-hálózatának és főbb kerékpárútjainak térképeit mint gráfokat elemezték a tanulók. Kémiaórán a metán tulajdonságait és környezeti hatásait vizsgálták kísérletek és digitális molekulamodell segítségével. Informatikán a napkövető napelemek működését szimulálták LEGO robotokkal, fizikaórán pedig különböző sportágakhoz kapcsolódó feladatokkal foglalkoztak. Földrajzórán a vízfogyasztás volt a téma, a tanulói előadás és az online csapatjáték során is sok új ismerettel gazdagodtak a tanulók.

Szabadulószoba-játékot hirdettünk a globális felmelegedés jegyében. 60 perc alatta képzeletbeli Föld körüli utazás során 8 kreativitást igénylő természettudományos feladat várt az osztályok ötfős csapataira. A kihívás nem volt egyszerű: a 10 csapatból csak kettő tudta megadni a fogságot jelképező lakat számzárának a kódját helyesen, de a többi csapat is nagyon ügyesen játszott. Első helyezett lett a 10.C osztály csapata (Gyuris Patrik, Holló Bianka, Kasi Kíra, Kernya Dániel, Tóth András).

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az „Alkoss szemétből!” pályázatra 17 alkotás készült. A közönségdíjas Bolvári Patrik lett, pályamunkájának jeligéje: Air Force (hungarocellből készült sportcipő). A zsűri döntése alapján a 2. helyen Pécsi Gyöngyi végzett Sündisznaj nevű pályamunkájával. Az első helyezett a Sakktábla lett, melyet Helfrich Ágnes készített. 

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A Fenntarthatósági Témahetet a mechanikus meghajtású autók versenyével zártuk. A háztartásban található hulladékokból készült egyedi járművek „futamidejét” lemérve tudtuk meg, melyik képes a legmesszebbre gurulni. Összesen 20 diák 14 autót készített, s a jó hangulatú verseny során kialakult a végeredmény. Az 1. helyezett Vida Zolta és Rideg Árpád (9.C) kissé futurisztikus járműve lett, mely 13 métert is meg tudott tenni, a 2. helyezett Bánfalvi Dávid és Drenyovszki Dominik (10.C) autója 460 cm-rel, a 3.helyezett pedig Barakonyi Anna és Vén Adél (10.C) autója 440 cm-rel. 

Köszönjük minden tanulónak, szaktanárnak és segítőnek a hét programjaiban való szervező munkáját, a részvételt és gratulálunk minden díjazottnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés