2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Istvánosok a Vajdaságban

Istvánosok a Vajdaságban
2023. 03. 15., 11:38

Március 10-én a Kalocsai Szent István Gimnázium 44 diákja és 4 pedagógusa Zentára látogatott.

A Rákóczi Szövetség felhívására pályázatot nyújtottunk be abból a célból, hogy kalocsai fiatalok is csatlakozhassanak határon túl élő társaikhoz és közösen emlékezzünk meg az 1848-as forradalom 175. évfordulójáról és annak hőseiről."- olvasható a portálunknak megküldött beszámolóban, amelyet alább változtatás nélkül olvashatnak. 

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium vendégei voltunk, akik már néhány évvel ezelőtt jártak városunkban. Látogatásunk során először természetesen a gimnázium és a kollégium épületét tekintettük meg a zentai diákok vezetésével. Bepillanthattunk a képzőművészeti képzés legszebb és legérdekesebb alkotásaiba, egy matematikaórába, valamint a kollégium szobáiba is. Hosszú sétát tettünk a városban, megcsodáltuk a Tisza-part szépségeit, a parti sétányon álló Révészt, az 1944-ben kivégzett magyarellenes atrocitások áldozatainak tiszteletére állított kopjafáját, híres zentai személyiségek mellszobrait, szépséges templomokat, régi épületeket, a tűzoltólaktanya szecessziós stílusban épült falait. Bejártuk a Régi mesterségek háza zegzugos szobáit és udvarát, miközben a gyűjtemény vezetője réges-régi szakmák számtalan mennyiségű használati tárgyát mutatta meg nekünk.

A városháza nemrégiben felújított impozáns épületének nagytermében Juhász Attila, korábbi polgármester, jelenleg az önkormányzat művelődési tanácsosa fogadott bennünket, aki áttekintette Zenta múltját és jelenét. Beszélt az 1697. szeptember 11-én lezajlott zentai csata történetéről, az 1848-49-es szabadságharc zentai vonatkozásairól, de kitért a 90-es évek sorsfordító történelmi eseményeire is. Elhelyeztük az emlékezés koszorúját Gróf Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnökének különleges emléktábláján. Arra is nyílt alkalmunk, hogy rövid szabadidő keretében kis ízelítőt kapjunk a város hétköznapi életéből, láttuk, mit kínálnak a boltok, kávézók, cukrászdák. Programunkat a nevezetes csata emlékművénél zártuk.

A Kalocsai Szent István Gimnázium diákjai ezúton köszönik a zentai kirándulás szervezését és lebonyolítását a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanárainak, elsősorban Dr. Sipos Elvira és Uliján Emina tanárnőknek, valamint a bennünket kísérő diákoknak.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: SZIG

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK