2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Nyílt levél a Kalocsán közlekedőkhöz – A belvárosban élők kérései, ésszerű javaslatokkal

Nyílt levél a Kalocsán közlekedőkhöz – A belvárosban élők kérései, ésszerű javaslatokkal
Illés György Cinó  |  2022. 09. 01., 12:25

A városban közlekedők eddig is tapasztalhatták, hogy már-már elviselhetetlen a forgalom a belváros szűk utcácskáiban, főképp a Petőfi utca belső szakaszán és a Plébánia közben, miután az arra egyébként is alkalmatlan, szűk utcákra minden előkészítés nélkül rázúdították a forgalmat a főtér átgondolatlan lezárásával. Ez már baleseteket is okozott, a tanévkezdés pedig hatványozza a bajt. Hogyan lehetne javítani a helyzeten? Ez ügyben az út tavaly február elsejei lezárása óta semmilyen előrelépés nem történt, még a tájékoztatás szintjén sem. Mindez az iskolakezdés napján most újra indulatokat vált ki a lakosság körében. A környék lakóinak vannak elképzelései a helyzet javítására, amelyeket nyílt levélben tettek közzé.

Levelüket eljuttatták szerkesztőségünkhöz is, amelyet az alábbiakban változatlanul adunk közre, a szöveget csak kiemelésekkel tagolva:

Tiszteletteljes kérés Kalocsa lakosságához a belváros lakóitól, a megváltozott forgalmi rend miatt

A lezárt főtér miatt, a Petőfi Sándor utca eleje, a Plébánia köz, a Hunyadi utca, és a Haynald Lajos utcák váltak Kalocsa legforgalmasabb, a városon átvezető útjaivá. Ezek többnyire egyirányú szűk kis utcák, amelyek nem alkalmasak nagyobb forgalom lebonyolítására.
Sem forgalomcsillapítás, sem sebességkorlátozás nem történt ezen a részen, amit beláthatatlan, derékszögű kanyarok szegélyeznek.

A ZAJ ÉS KIPUFOGÓ GÁZ MÁR ELVISELHETETLENÉ TESZI A KÖRNYÉKEN ÉLŐK ÉLETÉT.

Az itt lakók megértik, hogy sok autósnak nincs más lehetősége a városon keresztül haladni, mert nem akar a Kígyó és a Petőfi utcák felé kerülni a Kertváros, vagy a piactér, illetve a belvárosi iskolatömb és a Martinovics utca irányába.
De

TISZTELETTEL KÉRJÜK A KALOCSAIAKAT, HOGY CSAK AZOK HASZNÁLJÁK EZEKET A KIS SZŰK UTCÁKAT, AKIKNEK TÉNYLEG CSAK ERRE VAN MÓDJUK „ÁTSZELNI” A VÁROST!

ÉS HA EZT TESZIK, LEHETŐLEG LASSAN, KÖRÜLTEKINTŐEN TEGYÉK!

Ezeken az utcákon építkezések és a járdára parkoló autók miatt az itt gyalogosan, kerékpárral iskolába közlekedő gyerekek gyakran az utat kénytelenek használni. Egy autót már összetörtek, sőt, egy gyermeket is elütöttek már a Plébánia köz végén, és

CSAK A SZERENCSÉN MÚLOTT EDDIG, HOGY NEM TÖRTÉNT NAGYOBB TRAGÉDIA.

A Kossuth és Martinovics utcáról érkező, a Petőfi utca elejére behajtó autók Plébánia köz torkolatánál sokszor egyenesen mennek tovább a volt Úttörő ház felé.
Pedig

EGY MÉTERREL SEM RÖVIDEBB ERRE,

mint hogyha a rendőrségénél, a Kígyó utcán jöttek volna le az Úttörő ház felé. Kérjük ezeket a közlekedőket, hogy

CSAK A MEGSZOKÁS MIATT NE VÁLASSZÁK EZT AZ UTAT!

A Kígyó utcán gyorsabb, kevésbé balesetveszélyes a közlekedés, rövidebb is és jobb állapotú az út.

Ne megszokásból vezessünk, és ne a Kossuth Lajos út végén a Nagytemplomnál vegyük észre, hogy a tér le van zárva, és már csak a szűk kisutcákat tudjuk használni. Ehelyett időben kanyarodjunk le a Kígyó utca felé, jobb szélesebb, biztonságosabb és rövidebb útvonalat választva!


Akik a Kossuth Lajos útról a Petőfi utca elején hajtanak be, és a Plébánia közön mennek fel a Hunyadira, de nem hajtanak be a Sóhajok hídja felé, hanem egyenesen mennek Posta, Főutca eleje felé, azoknak sem érdemes a kis utcákat használni a széles és rövidebb Kígyó utca helyett.


Akik mégis itt „szelik” át a várost, és a Hunyadi utcáról a Sóhajok hídján keresztül mennek a Bürger-kert, a Kertváros, illetve a piactér felé, azokat arra kérjük, hogy az itt élők nyugalmára és a közlekedők biztonságára tekintettel

LASSABBAN ÉS KÖRÜLTEKINTŐEN KÖZLEKEDJENEK!

Néhány észrevétel a forgalom javítása érdekében:

  • Ha a Börtön és a Szolgáltató ház közti Grősz utca nem lenne alárendelve a Hunyadi utcának, gördülékenyebben haladhatna a forgalom. Vagyis, jobb lenne, ha a stop tábla a Hunyadi utca felől érkezőket állítaná meg!
  • Ha a szemétszállítás nem a csúcsidőben történne ezen a területen, az jelentősen javíthatna a forgalom tempóján.
  • A gépjárművezető-oktatókat is arra kérjük nagy tisztelettel, hogy máshol tanítsák vezetni tanulóikat!


Reméljük, hogy megértéssel fogadják kéréseinket, és mihamarabb rendeződik ez a kaotikus helyzet!

Köszönettel:


Az itt lakók


Borítókép forrása: Szabó Tibor / Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK