2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Péntek 13-án tetemre hívták a balszerencsét

Illés György Cinó  |  2017. 01. 29., 13:06

A babonás gondolkodás régtől fogva szerencsétlenséget társít a 13-ára eső pénteki napokhoz. Ennek okát is górcső alá vették, kultúrtörténeti gyökereit kutatták a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub alkotói és előadói, akik az alkalomra zenés irodalmi rendezvénnyel készültek. A péntek tizenhárom azonban csak apropó volt Jakab Ivett és Thiesz János e hó 13-án, pénteken a Kalocsai kortárs Művészeti Klubban este öt órától tartott zenés irodalmi estjéhez, amelynek fő témája maga a január hónap volt, így megemlékeztek több, januári születésű személyiségről, valamint a Doni Katasztrófáról is. A feszültséget Tamás Mónika és Bartal József könnyed gitárjátéka oldotta.

Egyrészt a nagy hidegek utáni és újabb nagy hidegek előtti rövid enyhülés, illetve a vele érkező bőséges eső tette emlékezetessé az idei első péntek 13-át, no, meg a KKMK zenés irodalmi estje, amelyről az alábbiakban a Kortárs Művészeti Klub hozzánk eljuttatott beszámolója segítségével adunk tájékoztatást.


Forrás: K.K.M.K.


"Az ókori Rómában a péntek volt a kivégzések napja, így szükségszerűen Jézus keresztre feszítése is péntekre esett. A XIX. századig ez a nap volt Európában a hóhérok napja: rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket. Innen származhat a szerencsétlenséget hozó pénteki nap babonája. A francia király 1307. október 13-ára, péntekre adta ki a tömeges letartóztatási parancsot a templomos lovagok ellen. IV. Fülöp ekkor csapott le a rend tagjaira, akiknek jelentős része máglyán, vagy a kínzókamrában végezte, hogy aztán a király rátehesse kezét az “első bankárokként” is számon tartott társaság hatalmas vagyonára, illetve megszabadulhasson a velük szemben felhalmozott tekintélyes adósságaitól.

Ugyanakkor semmilyen bizonyíték nincsen rá, hogy péntek 13. ennek a sötét napnak köszönheti a rossz hírét. A helyzet az, hogy bizonyos kultúrákban mind a péntek, mind a 13-as szám szerencsétlenséggel fenyegető babonás félelmekkel volt körülvéve emberemlékezet óta, melyek pontos gyökeréről csak találgatások vannak.
A péntek tizenharmadikát nem lehet megúszni, minden évben legalább egyszer és legfeljebb háromszor összejön. Idén január 13-a és október 13-a esik péntekre. Az eső ellenére január 13-án, pénteken ugyan szűk, de annál lelkesebb körben került sor Jakab Ivett és Thiesz János közös irodalmi estjére a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban. Az estén megemlékeztünk január hónapról, híres szülötteiről, a Don kanyar áldozatairól, verselgettünk szabadon és havas, téli írásainkkal megidéztük az igazi hóesést. A versek és prózai írások mellett gitár duóban gyönyörű improvizációs zenét hallhattunk Tamás Mónika és Bartal József előadásában. A hol szomorúbb és komolyabb témákat vidám hangulatú beszélgetések és a kellemes zeneszámok oldották.
A közösen eltöltött két óra nagyon felemelő és inspiráló volt. Köszönjük mindenkinek, aki ott volt és jelenlétével hozzájárult az est emelkedett hangulatához.

A legközelebbi közös irodalmi est február 3-án, pénteken lesz. Szeretettel várjuk az irodalmat kedvelő, kedves érdeklődőket."

K.K.M.K.


Forrás: K.K.M.K.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Ha lemaradt volna erről:
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK