Ha van étel, ami megosztja az embereket, az bizony a pacal, de nem Dunapatajon! Nem véletlenül hívják sokan „a pacal fővárosának”. A Tanya Bisztró pedig egy igazán különleges eseményre készül: Magyarország első Pacal Piknikjére, amelyet október 18-án rendeznek meg.
Dunapataj és a környékbeli vendéglátósok generációk óta híresek pacalpörköltjükről A szervezők pedig úgy gondolták, miért ne mutassák meg egyszerre több oldalát is ennek az ételnek – méghozzá országos szinten? Így született meg a Pacal Piknik gondolata, ahol hat különböző étterem mutatja be saját pacal-variációját. A vendégek így kóstolhatják meg, hogy az ország különböző szegleteiben hogyan készítik, mivel fűszerezik, milyen titkos trükköket rejtenek a bográcsok.
A rendezvényhez kapcsolódik egy különleges gasztro-kaland is, a Pacal Útlevél. Ez egy pecsétgyűjtő program, amely hat híres éttermet köt össze – köztük természetesen a Tanya Bisztrót is. A vendégek minden helyszínen pecsétet kaphatnak, ha megkóstolják az adott étterem pacalját, így bejárhatják Magyarország pacal-térképét. Az ötlet célja, hogy megmutassa, milyen sokféleképpen lehet szeretni ezt az ételt, és hogy közösséget teremtsen a pacalrajongók között. A Pacal Piknik remek alkalom lesz arra, hogy a látogatók elsőként találkozhassanak az útlevélben szereplő éttermekkel, és akár el is kezdhessék gyűjteni a pecséteket.
Természetesen egy piknik nem csak az evésről szól. A pacal mellé finom borok és pálinkák társulnak, hogy teljes legyen a gasztronómiai élmény. Többek között a Borbély Pincészet, a Váli Pincészet, valamint szentpéteri borászok kiváló nedűi is felsorakoznak.
A teljesen ingyenes rendezvényen a nap során mindenki belekóstolhat a Pacal útlevél 2.0 különlegességeibe, ahol 7 pacalos, 2 borász és 2 pálinkafőzde kínálja finomságait. Lesz kézműves vásár, gasztro show, gyerekprogramok, valamint Bürgés Tamás séf látványfőzése is.
A színpadon 13 órától indul a zenei kavalkád:
Kalocsai Fúvószenekar (13:00)
Bob és Bobek (14:30)
Dömény Krisztián (15:30)
Clippers Rockabilly (17:00)
… és végül DJ Simi hozza a retró hangulatot egészen hajnalig!
A cél, hogy a Pacal Piknik ne csupán kulináris, hanem közösségi élmény legyen, ahol a finom falatok mellé jókedv, zene és baráti találkozások társulnak.
Ráadásként, a rendezvényt egy különleges megmérettetés előzi meg: október 17-én, 17 órakor kerül sor a Pacal Challenge 3.0-ra, ahol a bátrabbak összemérhetik tudásukat és gyomruk kapacitását a pacal terén: 3 adag pacal, 2 szelet kenyér, 1 liter üdítő – 15 perc alatt!
Jelentkezni hétfő délutánig (Október 13.) személyesen, vagy a 06 20 352 1335 telefonszámon lehet!
A Tanya Bisztró vezetője, Kollár Gyula kiemelte: a Pacal Piknik célja, hogy összekösse a hagyományt a közösségi élménnyel, és bebizonyítsa: a pacal több mint egyszerű étel – igazi gasztrokultúra!
Ez egy szerethető, beszélgetős, baráti fogás. Aki egyszer megkóstolja egy jó helyen, annak örökre élmény marad – mutatott rá az étterem tulajdonosa.
Így hát nincs más hátra: aki szereti a pacalt, annak kötelező program, aki pedig eddig nem mert belekóstolni, annak talán ez lesz a legjobb alkalom! Egy biztos: október 18-án Dunapatajra szegeződik minden „pacalember” figyelme. A szervezők pedig mindenkinek azt üzenik:
„A Pacal legyen veletek!”
* Támogatott tartalom
Megjelent a Fókuszban Podcast legújabb adása, melynek vendége Font Sándor országgyűlési képviselő, akivel a november harmadikán átadott CT-berendezésről, a magyar egészségügy helyzetéről, a kalocsai kórház szerepéről, valamint a ’D’ épület jövőjéről beszélgettünk.