2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

2,5 milliárdból korszerűsítették a solti szennyvíztisztító telepet – A tisztított vizet a Duna sodorvonalába vezetik

2,5 milliárdból korszerűsítették a solti szennyvíztisztító telepet – A tisztított vizet a Duna sodorvonalába vezetik
Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 11., 14:30

Környezetvédelmi és környezet-egészségügyi szempontból egyaránt szükséges volt a solti szennyvíztisztító telep korszerűsítése, amely másik két település, Cserkeszőlő és Heves mellett a Közép-, és Kelet- Magyarországi Szennyvízelvezetési és kezelés fejlesztési projekt keretében, mintegy 2,5 milliárd forint KEHOP pályázati forrásból, 87 százalékos támogatás mellett valósult meg. A beruházást november 11-én, szerdán Font Sándor országgyűlési képviselő, Németh István polgármester és Mátyus Zoltán, a kivitelezést és üzemeltetést végző Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató igazgatója adta át ünnepélyesen.

A 2018 végén kezdődő beruházás indoka a szónokok által is idézett projektleírás szerint: Solt a felszín alatti víz állapota szempontjából fokozottan érzékeny területen fekvő város, a meglévő szennyvíztisztító telep technológiája korszerűtlen volt, ezért környezetvédelmi és környezet-egészségügyi szempontból egyaránt szükségessé vált a szennyvíztisztító telep korszerűsítése. Emellett kiépült egy szállítóvezeték, ami a tisztított szennyvizet a Dunába juttatja.
A fejlesztés a lakossági és intézményi igényeken túl megnyugtató környezetvédelmi helyzetet teremt a már meglévő vállalkozások, és azon befektetők számára is, amelyek számára fontos és érzékeny ez a fontos terület. Mint elhangzott, a szennyvíztisztító telep korszerűsítése révén az üzemeltethetőség is gazdaságosabb lett, a fejlesztés nyomán ezen költségek jelentős csökkenése várható.


Forrás: Font Sándor / Facebook


A beruházás-átadó ünnepség résztvevőit elsőként Németh István polgármester köszöntötte, aki egyebek mellett hangsúlyozta:

a város határában működő fehérje-feldolgozóban keletkezett szennyvizet a tisztítást követően szinte ivóvíz minőségben tudjuk a Duna sodorvonalába vezetni. A soltiak életminőségét, komfortérzetét javítja, hogy megoldották a lakossági szennyvíz biztonságos elvezetését, ami áttételesen a település lakosságmegtartó képességét is növeli.”


Forrás: Font Sándor / Facebook


Szigeti Attila,
a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató műszaki igazgató beszédében rámutatott:

A megújult létesítmény a próbaüzem alatt jól bizonyított. A mechanikai és biológiai tisztítás magas színvonala egyaránt alkalmas arra, hogy a Dunára, mint befogadóra előírt paramétereket biztosítani tudják. A tisztított szennyvíz valamennyi előírt értékhatárnak megfelel. Amennyiben ezt a műszaki színvonalat hosszútávon tudjuk biztosítani, a korszerűsített szennyvíztisztító-telep hosszú évtizedekig kielégíti a lakosság és az ipar igényeit.”Font Sándor, a választókerület országgyűlési képviselője a kormány környezetvédelmi intézkedéseit, annak kézzelfogható eredményeit emelte ki, melyre korábban és a jövőben is jelentős európai uniós és hazai források állnak rendelkezésre.

A solti szennyíz-telep megújításának, a szállítóvezeték kiépítésének kiemelkedő szerepe van a város életében. A fejlesztések után megnyugtató környezetvédelmi helyzet alakult ki a településen. Mindez a befektetők számára a megbízható gazdasági, befektetési környezetet kínál. Az új létesítmény kapacitása alkalmas a szomszédos Dunaegyháza lakossági szennyvízkezelésének megoldására. Ennek a projektnek az előkészítése folyamatban van”– mondta Font Sándor.


Forrás: Font Sándor / Facebook

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei