2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Aranykalászos gazda piknik Solton – A gazdálkodók a kalocsai járás több településéről érkeztek

Zsiga Ferenc  |  2023. 08. 01., 14:21

Jelentkezzen aranykalászos gazdának! - olvashatjuk évek óta és jelenleg is a különböző agrárinformációs felületeken, ugyanis minimum szakmunkás-bizonyítvánnyal, vagy aranykalászos gazda szakképesítéssel kell rendelkeznie annak, aki európai uniós pályázatokon szeretne részt venni. A tanfolyamokon országosan több ezer gazdálkodó szerzett aranykalászos gazda végzettséget, például a solti székhelyű Consultagro Agrár-tanácsadó cég szervezésében. A Solton az elmúlt két-három évben végzett mintegy 120 gazdálkodó, mezőgazdasági vállalkozó közül nyolcvanan fogadták el a cég meghívását, és családtagjaikkal együtt részt vettek a solti Duna-parton július 30-án, vasárnap rendezett agrár pikniken.

A családias légkörű találkozó amellett, hogy a família legkisebb tagjaitól a fiatalabb generációkon át az idősebbekig kínált programokat, például lovaskocsikázást, fürdőzést, gyerekjátékokat, közös étkezést, alkalmat adott arra is, hogy a gazdálkodók megismerjék egymást és Faragó Nikolett agrármérnökkel, a társaság ügyvezetőjével folytassanak egyéni és csoportos konzultációt.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A fehér asztal melletti kötetlen beszélgetéseket, eszmecséreket egy kis előadás is színesítette, amelyben Faragó Nikolett az aktuális, még nyitott, valamint a 2024-ben várható pályázatokról beszélt.

Mint elhangzott,

már nem kell B kategóriás jogosítvány a tanfolyam elkezdéséhez, elég a 8 általános iskolai végzettség.

Az aranykalászos gazdák mezőgazdasági gépek kezelésére is jogosultak. Többen ez utóbbi miatt, munkavállalási célból  jelentkeznek a kurzusokra, amely Solton legközelebb szeptemberben indul és még vannak szabad helyek. Emellett a „fűben-fában van az orvosság” jegyében, négynapos gyógynövény tanfolyamot indítanak, melynek keretében a résztvevők mások mellett a gyógynövényekből összeállított kenőcsök, krémek, lekvárok, szörpök elkészítési módjával ismerkednek. Újdonság az is, hogy egy képzett borász három alkalomból álló képzést tart, a résztvevők a borász szakma alapjaival ismerkedhetnek.


A folyamatban lévő pályázatokról szólva, Faragó Nikolett rámutatott:

Jelenleg az öntözési, illetve a tanya pályázat van nyitva. A tapasztalatok szerint az öntözési pályázatnál sokakat elrettent, hogy akár a pályázat benyújtása, akár a hivatalos öntözés nagyon bürokratikus. Viszont a monitoring rendszer egyre inkább abba az irányba megy, hogy nyolcnaponként műholdfelvételek készülnek, és a hivatal bármit lát, amire kíváncsi. Ez eddig is működött, de immár törvénybe iktatták, hogy a műholdfelvételek hivatalos ellenőrzésre is felhasználhatók. Tehát ha a műholdról azt látják és dokumentálják, hogy valaki öntöz, akkor utána tudnak nézni, hogy az azon a helyrajzi számon nyilvántartott érintettnek van-e öntözési, vízkivételi engedélye” – figyelmeztetett a szakember, hozzátéve, hogy

az öntözési pályázat 2023. október 1-ig van nyitva.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A folytatásban az agrármérnök kifejtette:

A tanyapályázatot október 1-ig meghosszabbították, és a keretet is felemelték. Az eddig mintegy ötmillió forint helyett most 7,8 millió forintra lehet pályázni. Fontos kritérium azonban, hogy a pályázónak az érintett tanyán legyen legalább 12 hónapja az állandó lakcíme és életvitelszerűen is ott éljen. Lényeges még, hogy a tanya kültéri ingatlanként legyen nyilvántartva, és az a pályázó, vagy a közeli hozzátartozója tulajdonában legyen. Ez egy nagyon jó lehetőség, mert például fűtéskorszerűsítésre, napelemre, bioenergiára, vizesblokk felújításra lehet felhasználni a pályázati forrást."– összegezte a tudnivalókat az előadó.

Kérdésre válaszolva elhangzott: Többen érdeklődtek a kisüzem pályázat iránt, amiről egyelőre azt lehet tudni, hogy 2024-ben jön ki, és ennek keretében 5,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. Ugyancsak jövőre nyílik meg a digitális átállás pályázat – mondta Faragó Nikolett hozzátéve:

Amit esetleg még az idén kiírnak, az a gazdaság átadási és a fiatal gazda pályázat. A gazdaság átadásánál annyi változás várható, hogy a korábbiakkal szemben az átvevő és az átadó is támogatásban részesülhet. A támogatás mértéke a tervezet szerint a gazdaság méretétől függ majd. Három-négy lehetőség közül a pályázó dönti el, melyiket szeretné igénybe venni. A végleges  átadás után viszont az átadó már sem jövedelmet, sem támogatást nem szerezhet."– zárta a tájékoztatást Faragó Nikolett.

A folytatásban az Agro Tech Drone kereskedelemmel, szolgáltatással és szervizeléssel foglalkozó cég képviselője a mezőgazdasági drónozással kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze, majd munkatársaival a gyakorlatban, működés közben is bemutatták az átalakuló agrárvilág egyik ikonikus eszközét.

A solti Agrár Piknik a kora esti órákban fehér asztal melletti beszélgetéssel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK