2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Félmilliárdból lesz új városközpontja Soltnak – Kereskedőházat építenek, parkosítanak

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 23., 15:44

Régi vágya teljesül a soltiaknak, a városközpontban, az épített környezetben is erősödik a kisvárosi jelleg. A nagyközségek sorából 1998-ban a városok közé emelt ősi magyar településnek sajnos máig nincs igazi centruma. Eddig elsősorban tagolt településszerkezete, nagy kiterjedése akadályozta ebben. Ám ez most megváltozik, a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően indul a megvalósítás.

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy egyedi kormányzati támogatásból megépül a Sportcsarnok, de már ezt megelőzően, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat félmilliárd forint TOP, vissza nem térítendő európai uniós pályázati forrásából, komplex módon megújul a városközpont.

Solt egyébiránt egymástól ugyan távol esően, de például a Vécsey kastéllyal, a sportpályával és az azt kiszolgáló létesítményekkel, szociális és egészségügyi szolgáltatásaival, kulturális életével, megújuló záportározó tavaival, 600 pincét befogadó Szőlőhegyével, vállalkozásaival, kormányablakával jelenleg is figyelemre érdemes, szépen fejlődő település.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Fotó: Zsiga Ferenc

A projekt indulásáról szólva Kalmár Pál polgármester portálunknak arról számolt be, hogy a város kivételes fekvését, földrajzi adottságait mindenki ismeri, de azt már kevésbé, hogy a Solton működő cégek, az itt élő emberek is nagyban hozzájárulnaka térség gazdasága élénkítéséhez, a lakosság megtartásához.

A várhatóan augusztusban lezáruló közbeszerzést követően induló komplex városfejlesztési program a városi lét olyan elemeivel bővíti a helyi kulturális, közösségi életet, az aktív időtöltés lehetőségeit, amelyek elősegítik, hogy Solt élhetőbb település legyen.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Kalmár Pál felhívta a figyelmet, hogy ugyan a település története évszázadokra nyúlik vissza, de várossá nyilvánításának tavaly volt a 20. évfordulója. Egy ilyen életkorú város esetében elkerülhetetlen a kisvárosias arculat erősítése, amely a mostani projekttel leginkább a városközpont megújításában, a már meglévő funkciók erősítésében, újak létrehozásában nyilvánul meg.

A fejlesztésben a legnagyobb hangsúlyt a Sákor-csatorna melletti zöldfelület rekreációs célú fejlesztésére fektetjük. Itt játszóteret alakítunk ki, futópályát építünk, fitnesz eszközöket telepítünk, tanösvényt és sétautat létesítünk.”Az átalakításokat követően a többfunkciós park méltó helyszínéül szolgálhat majd a családok aktív, tartalmas időtöltésének, pihenésének, és várhatóan növeli a lakosság környezettudatosságát is.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A fejlesztés másik fő iránya, hogy az Aranykulcs vendéglővel szembeni elhanyagolt, városképet zavaró épületek lebontása után, azok helyén létesül egy az új városközponthoz méltó kereskedelmi-szolgáltató központ.

A két nagy fejlesztési terület mellett egyéb, kisebb volumenű, kiegészítő beruházás, például fásított tér kialakítása, valamint a kereskedelmi épület melletti parkolóhelyek létesítése is megvalósul – nyilatkozta portálunknak Kalmár Pál, Solt város polgármestere.

Mint megtudtuk a beruházás előkészítés alatt áll, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után indul, tavasztól már lendületesen halad a 2020 végiéig tartó megvalósítás.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei