2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges III. Pincepörkölt Fesztivál Solton – A Pincehegy ezúttal is kitűnő helyszínnek bizonyult

Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 24., 09:32

Három szervezet, Solt Város Önkormányzata, a Solti Szőlőhegyért Egyesült és a Vécsey Károly Művelődési Ház és Könyvtár államalapításunk ünnepén, augusztus 20-án rendezte meg az idén már igazi nagyrendezvénnyé vált III. Solti Pincepörkölt Fesztivált. A szervezők ezúttal is kitettek magukért, az egész napos program valamennyi korosztálynak felhőtlen kikapcsolódást kínált. A neves eseményt Font Sándor országgyűlési képviselő nyitotta meg.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Gál Zoltán / Pusztafotó

A Solti Pincehegyen már a kora délelőtti órákban ínycsiklandó illatok csalogatták az arra járókat a kilátónál felállított nagyszínpadhoz, melynek környezetében több tucat bográcsban rotyogott a soltiak jellegzetes étele, a pincepörkölt, és persze más helyben nevezetes étek, például a birkapörkölt. A fakanalat ragadóknak igyekezni kellett, mert a főzőversenyre benevezett ételmintákkal - igényes és látványos tálalás mellett - dél és fél egy között kellett a zsűri elé járulni.
Ám hogy ki nyeri a fakanálcsatát, arra egészen a délutáni eredményhirdetésig várni kellett. Az idő persze gyorsan haladt, hiszen a nagyszínpad mellett változatos programkínálattal egy kisszínpad is várta az érdeklődőket, amely a nevezetes, ezúttal Madaras László fotóművész képeinek kiállításával is vonzóbbá tett Krammer Pincénél volt felállítva.

A kisszínpadon délelőtt 11 órakor lépett fel a Kispárna Mesezenekar, majd délidőben Dézsi Ferenc nótás műsora derítette jókedvre a már ebédre, poharazgatásra érkező vendégeket.

A mind jókedvűbb társaságokat és a gyülekező nézősereget a délutáni órákban a Mátrai Jazz Quartet, majd Molnár István és Balogh Lili táncosok műsora szórakoztatta, a publikumot a Selyöm Zenekar még táncra is perdítette.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Gál Zoltán / Pusztafotó


Az időben kicsit előre szaladtunk, ugyanis 13 órakor a Solti Ifjúsági Fúvószenekar és a Solti Mazsorett Egyesület hagyományosan látványos és színvonalas felvonulása ezúttal sem maradt el. A zenészek és táncosok a Krammer Pincétől a kilátónál felállított nagyszínpadig vonultak, kíváncsi és elismerő tekintetek és szavak mellett.

Mintegy felvezetve a 13:30-kor, a nagyszínpadon kezdődő műsort, elsőként Krammer Zoltán, a Solti Szőlőhegyért Egyesület elnöke, majd Laki András, a Homokgyöngye Hegyközség alelnöke, végül Kerti István, a Gróf Vécsey Károly Borlovagrend nagymestere osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel.

A délutáni órákban felléptek még a Solti Nótás Cimborák, az Örkényi Dalárda, a Solti Teleki Néptáncműhely, és Kothencz Lajos, a Zene TV-csatorna sztárja.
A borlopóverseny idén sem maradt el, ezúttal is jó szórakozást kínálva a közönségnek.

A 16 órakor kezdődő Szent István Napi ünnepi műsor keretében Font Sándor országgyűlési képviselő és Németh István polgármester mondott az államalapítás jelentőségét méltató beszédet.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Gál Zoltán / Pusztafotó


Itt nyílt alkalom arra, hogy ünnepélyesen átadják a Város Jó Sportolója díjakat, valamint kihirdessék a Pincepörkölt Fesztivál Főzőversenyének helyezéseit. Az igényes zsűri döntése nyomán az első legjobb pincepörköltet Doró Ernő, a másodikat a Solti Polgárőr Egyesület, a harmadikat Varga Imre főzte, különdíjat Kun Gábor kapott.

Délután öt órakor Csuja Imre színművész „Imi, mondj egy verset!” című önálló műsorán vehettek részt az irodalomkedvelők, majd közönségtalálkozóra és kötetlen beszélgetésre került sor. Csuja Imrével a kalocsai Sárközi Lajos szervező beszélgetett - már amikor szóhoz jutott - mert a szellemes kérdéseket, a színművész vicces színházi és filmes kulisszatitkait a nézők gyakran hangos hahotázása kísérte.

Este hét órától a zenéé volt a főszerep: berobbant a színpadra a 3+2 Zenekar, az ötösfogat fergeteges hangulatot teremtve hívta táncba a résztvevőket. 21 órakor sokak örök kedvenc együttese, az Animal Cannibals adott teltházas koncertet, majd a fesztivált, még mindig népes közönség mellett Mácsai Gábor DJ nosztalgia bulija zárta.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Gál Zoltán / Pusztafotó


A szervezők képviseletében a kalocsai Sárközi Lajos portálunknak elmondta: nagyon nagy összefogás, hosszú és fáradságos munka előzte meg a fesztivál szervezését, amelyen a helyi identitás, a helyi értékőrzés, a kulináris élvezetek mellett a műsor egyéb elemeire is nagy hangsúlyt fektettek.
Farkas Beáta, a Vécsey Károly Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője és munkatársai, a Solti Szőlőhegyért Egyesület, Németh István polgármester, Szamekné Molnár Mónika és Sárközi Lajos rengeteg energiát fordítottak arra, hogy az idei fesztivál a mesebeli hármas számhoz is igazodva a lehető legszínvonalasabb legyen.
Úgy vélik, a solti vendégszeretet, a csodás környezet és a változatos programkínálat maradandó élményt nyújtott a fesztivál résztvevőinek. Mindenkit köszönet illet, aki elfogadta a meghívást és osztott a solti életérzésben – zárta tájékoztatását Sárközi Lajos szervező.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei